Tema Tema

Više pogodnosti za učenike

Nastavu u prvom razredu na hrvatskom jeziku u školskoj 2016./17. godini pohađat će 24 učenika u četiri osnovne, a 51 učenik u dvije srednje subotičke škole. Osnovna škola s najvećim bojem upisanih prvašića u hrvatski odjel je Matko Vuković – jedanaest, potom slijedi Ivan Milutinović s osam učenika, od kojih će jedan pohađati nastavu u Maloj Bosni. U Tavankutu (Matija Gubec) je upisano tri učenika, a u Đurđinu (Vladimir Nazor) dva. U školama Ivan Milutinović i Matko Vuković nastava će se odvijati po Montessori programu, a u Maloj Bosni, Tavankutu i Đurđinu prvašići će ići u kombinirane razrede. U gimnaziju na opći smjer na hrvatskom jeziku upisalo se 28, a u Politehničku školu, na smjer arhitektonski tehničar 23 učenika. 
 
 
Kompletirani udžbenici
 
Osim redovite nastave na hrvatskom jeziku, učenici imaju izbor pohađati i hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a broj zainteresiranih za taj izborni predmet se još ne zna. O odvijanju nastave na hrvatskom jeziku, udžbenicima i drugim pitanjima vezanim za ovu školsku godinu razgovarali smo s dopredsjednicom Odbora za obrazovanje HNV-a Jasnom Vojnić. 
»Prijedlog Ministarstva prosvete Srbije je bio da se za ovu školsku godinu hrvatski jezik s elementima nacionalne kulturesvede na ljetne i zimske škole. Potom je došao prijedlog da se može izabrati samo jedan izborni predmet, što nama nije išlo u prilog jer bi nam vjerojatno većina učenika izabrala informatiku, a ne hrvatski s elementima nacionalne kulture. Na koncu smo se uspjeli izboriti da se osim jednog izbornog predmeta, može izabrati i hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Ministarstvo je obećalo da ćemo u rujnu provoditi anketu po školama za ovaj izborni predmet, pa ćemo vidjeti koliko ima zainteresiranih. Bilingvalna nastava, englesko-hrvatski, koja se održavala u Tavankutu je od ove školske godine zaustavljena. U Sonti će najvjerojatnije biti otvoren istureni odjel osnovne glazbene škole Stevan Hristić iz Apatina na hrvatskome jeziku. Ima 20-tak zainteresiranih učenika, a zahtjev je na odobravanju u Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje«, objašnjava Jasna Vojnić. 
Od ove školske godine učenici hrvatskih odjela u osnovnim školama će prvi put dobiti kompletirane udžbenike, i to na vrijeme. 
»Osigurali smo udžbenike od prvog do osmog razreda. U odnosu na prošlu godinu napravili smo oko 30 novih udžbenika koji su nedostajali da bi se sve kompletiralo. To je jedan od naših najvećih ponosa. Sve udžbenike je financiralo Hrvatsko nacionalno vijeće, a osim završenim poslom, možemo se pohvaliti i kvalitetom. Udžbenici su prošli puno lektura, korektura i ispravki, prevedena je svaka karta i ilustracija. Zaista smo ponosni što pored kvantitete imamo i kvalitetu. Ove školske godine će komplet knjiga za osnovnu školu biti obogaćen i još jednim autorskim udžbenikom. Do sada smo takav primjer imali iz hrvatskog, a sada će biti i za glazbenu kulturu. Od rujna počinjemo raditi i udžbenike za srednje škole. Potpisat ćemo novi memorandum i počet ćemo prevoditi udžbenike, prvo osnovne predmete – hrvatski, matematiku, fiziku, kemiju, a kasnije ćemo raditi nadogradnje. Najprije ćemo raditi udžbenike za gimnaziju, a za strukovne škole nam je u planu da nastavnici sami napišu svoje skripte, a mi bismo ih preveli na hrvatski. Što se tiče autorskih udžbenika za srednju školu, svakako da su i oni u planu, za hrvatski jezik i glazbenu kulturu, ali prvo moramo uraditi osnovne predmete. Ove godine će biti podijeljene svim školama velike plastificirane zidne geografske karte, karte Hrvatske, Europe, svijeta... Tako smo riješili još jedan problem koji je bio dugi niz godina aktualan – nismo imali odgovarajući nastavni materijal za predavanje geografije«, kaže Jasna Vojnić. 
 
Jelena Dulić Bako
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika