Tema Tema

Pobjeda HDZ-a, odlazak Milanovića

U manje od godinu dana građani Hrvatske su prošle nedjelje, 11. rujna, drugi put izašli na birališta, kako bi na prijevremenim izborima birali 9. saziv Hrvatskog sabora. Hrvatska demokratska zajednica je pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora s osvojenih šest izbornih jedinica te dva mandata u dijaspori, dok je Narodna koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom osvojila četiri izborne 
jedinice.
Prema potpunim službenim rezultatima, koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, odlukom hrvatskih građana u zemlji i dijaspori HDZ je osvojio 61 mandat, Narodna koalicija koju čine SDP, Hrvatska narodna stranka, Hrvatska seljačka stranka i Hrvatska stranka umirovljenika osvojila je sedam mandata manje, odnosno 54 mjesta u Saboru, Most nezavisnih lista se učvrstio na trećem mjestu s 13 mandata, a slijede koalicija Živog zida, Franka i Promijenimo Hrvatsku s osam mandata, Istarski demokratski sabor s tri, koalicija Za premijera s dva mandata te Hrvatski demokratski Sabor Slavonije i Baranje i Neovisna lista Željko Glasnović s po jednim mandatom. Tri zagarantirana mjesta u Hrvatskom saboru zauzet će predstavnici srpske manjine, a pet mjesta predstavnici ostalih manjina. Glasovalo je 52,59 posto birača.
 
Pobjednici i gubitnici
 
Nova hrvatska vlada se neće moći formirati bez koaliranja. Prema ovim izbornim rezultatima, hrvatski birači su pokazali, davanjem političke prednosti raznim strankama, kako HDZ i SDP ipak više ne dominiraju na političkoj sceni. Te stranke su se u posljednjih dvadeset godina izmjenjivale u Banskim dvorima, sjedištu Vlade Hrvatske, ali te stranke, bez obzira tko je pobjednik na izborima, danas ne mogu formirati Vladu bez treće opcije.
 
 
Prema anketama i ocjenama političkih analitičara, predviđala se pobjeda SDP-a, kome je HDZ gledao u leđa. To se ipak nije dogodilo. Pobjedu je ostvario HDZ na čelu s novim predsjednikom Andrejom Plenkovićem, koji je revitalizirao stranku. HDZ je izašao na ove izbore samostalno, bez ekstremne desnice, kao stranka koja pripada klasičnom proeuropskom desnom centru, što se pokazalo kao dobar potez. 
Na izborima je odlično prošla koalicija Živog zida, kao glasnik gubitnika tranzicije, a birači su po svemu sudeći pozitivno vrednovali rad Ivana Vilibora Sinčića kao zastupnika u Hrvatskom saboru, predsjednika Živog zida. 
Most nije bio uspješan kao na prethodnim izborima, ali je i dalje na trećem mjestu prema glasovima birača. Bez njih neće proći formiranje ni ove Vlade. Što se tiče najvećih gubitnika na ovim izborima, to već i vrapci znaju – to su Zoran Milanović i SDP. Milanović je najavio povlačenje iz politike, a na izborima je slabo prošao i Milan Bandić s koalicijom Za premijera. Povlačenje iz politike najavio je i Branimir Glavaš, zastupnik HDSSB-a u prošlom sazivu Hrvatskog sabora.
 
Z. Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika