Sport i zabava Sport i zabava

Druženje u prvom, rezultat u drugom planu

Kao i svake godine u rujnu, HKPD »Matija Gubec« iz Rume prošle nedjelje bio je domaćinom tradicionalnog susreta ekipa igrača malog nogometa, predstavnika hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema. Međutim, ovoga puta nogometni susret poprimio je međunarodni karakter, jer su pored predstavnika udruga iz Srijema, sudionici bili i sportaši iz Hrvatske, iz Tenje. Na nogometnom igralištu »Jedinstvo« okupilo se preko sedamdeset mladih sportaša iz Zemuna, Petrovaradina, Ljube, Rume i iz Hrvatske, kako bi u sportskom duhu i prijatnom druženju, odmjerilo svoje snage na terenu, iako je i ovoga puta, rezultat bio u drugom planu, a sve odigrane utakmice bile su revijalnog karaktera.
 
 
                                                     Potaknuti mlade
 
Tradicija održavanja malonogometnih susreta u Srijemu duga je više od 12 godina. Kako ističu organizatori, vrlo je važno da tijekom tih godina želja za njihovim održavanjem nije splasnula i da je mladih sportaša iz godine u godinu sve više. Voditelj sportskog odjela HKPD »Matija Gubec« iz Rume Pavle Mišak kaže: »Oko sedamdesetak mladih je danas ovdje na terenu, što mi je jako drago i nadam se da će ih za godinu dana biti još više. Mislim da ćemo povećati broj sudionika jer postoji zainteresiranosti kod žena. Iskustva govore da ovi sportski susreti idu u dobrom pravcu te se nadam da će to prepoznati i ljudi na višim instancama i da će nam pomoći pri organiziranju ovih sportskih manifestacija. Vremena su teška i sve nam je teže organizirati ih. A veliki je značaj ovakvih susreta koje organiziramo, prvenstveno zbog druženja mladih.« Sudionici malonogometnog turnira u Rumi, bili su i članovi sekcije za sport HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina. Također česti domaćini ovakvih vrsta susreta. Kako kažu, uvijek sa zadovoljstvom dođu u Rumu jer je sve dobro organizirano, ali prevashodno dolaze zbog druženja s prijateljima sportašima iz Srijema, s kojima su sklopili prijateljstva upravo na tim susretima. »Znam kako je nama kada mi to organiziramo i skoro uvijek smo prepušteni sami sebi i još nekoliko entuzijasta koji nam uvijek rado pomažu. Sad smo počeli da se dogovaramo o nekoj drugoj mogućoj koncepciji i da ove susrete organiziramo jedanput do dva puta godišnje. Razlog je nedostatak novca za ovakav vid sportskih manifestacija, a velika bi šteta bila ne organizirati ih jer je uvijek na susretima veliki broj mladih. To je u ovakvim okolnostima veliki uspjeh i nadam se da ćemo nekako uspjeti opstati. Dok je nas, dat ćemo sve od sebe da se ova lijepa tradicija nastavi i nadam se da će nam se još netko priključiti i dati nam potporu«, navodi voditelj sekcije za sport HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina Milan Mikuljan. 
Po prvi puta sudionici turnira bili su prijatelji iz Hrvatske, veterani nogometnog kluba iz Tenje, KUD »Josip Šošić«. Suradnja s njima počela je preko prijateljskih i rodbinskih veza, a postoje nagovještaji da će ekipe iz Srijema, uskoro biti gosti u Hrvatskoj. »Po prvi puta smo u Rumi i dojmovi su prelijepi. Sve je dobro organizirano, jako je lijepo druženje i nadam se da će ih biti češće. Nismo puno znali o Hrvatima u Srijemu i drago mi je što smo imali priliku doći ovdje i sprijateljiti se s njima. Sada smo »probili led« i nadam se da ćemo se sada družiti češće. Sportski turniri mogu biti dobra prigoda i za spajanje udruga iz Srijema i Hrvatske te stvaranje uvjeta za organiziranje nekih manifestacija, na još većoj razini«, ističe ispred KUD »Josip Šošić« iz Tenje, Mario Valentić.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika