Kultura Kultura

Spomenik govoru koji umire

 
 
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i KUDH »Bodrog« iz Monoštora organizirali su u petak, 16. rujna, u Monoštoru promociju knjige Marije Šeremešić »Bile riči – rječnik govora Monoštora«. O knjizi su govorile Katarina Čeliković, urednica knjige i autorica.
»Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata traži i nalazi putove za očuvanje hrvatskoga jezika, ali i  mjesnih hrvatskih govora objavom rječnika. Prvi takav rječnik bio je rječnik Ilije Žarkovića u kome su zapisane riječi govora golubinačkog kraja u Srijemu. Ta knjiga objavljena je 2009. godine. Na tom tragu je i rječnik »Bile riči«, autorice Marije Šeremešić, kojim se nadomješta praznina u zapisivanju šokačkih govora te je ovo prvi šokački rječnik u Podunavlju. Ako je netko pomislio da je lako sakupiti riječi mogu ga odmah razuvjeriti, jer to nije ni malo lak posao. Napraviti popis riječi i poredati ih po abecednom redu tek je pola posla. Onda slijedi sistematska obrada riječi, kada joj morate dati pravo značenje i odrediti položaj unutar rječnika«, kazala je Čeliković i podsjetila da monoštorski govor pripada slavonskom dijalektu, štokavskog narječja koje se prostire u Slavoniji i Baranji i zapadnoj Bačkoj. 
 
 
Rič po rič
 
»Autorica rječnika obogatila je dijalektološku građu na jedan iznimo kvalitetan način, učinila je mnogo više od toga, jer rječnik je objavljen u vrijeme snažne globalizacija koja utjecaja ima i na jezik. Bez zapisivanja i objave neće nestati samo jezik već i mi kao narod. Zato i nije čudno što se radujemo ovakvim knjigama koje postaju čuvari nas samih i našeg identiteta«, kazala je Čeliković koja je još jednom pohvalila rad i trud Marije Šeremešić. 
»Generacije koje sad divanu, ne divanu onako kako se kadgod divanilo. Čuje se. Učimo druge jezike, koristimo strane riječi u svom svakidašnjem govoru, a šokački divanit sve manje znamo. Čak i naglašavamo riječi drugačije. Sve to mene je potaknulo da prikupim i sačuvam naše stare riječi. Išla sam po selu, prikupljala riječi, zapisivala i tako rič po rič i nakupilo se dosta riči. Toliko da smo priredili jedan rječnik. Uz pomoć Zavoda i profesorice Ljiljane Kolenić počelo je polako uobličavanje ovog rječnika. Sačuvali smo mnogo toga, ali uvijek promakne neka riječ i puno riječi ima koje nisu u ovom rječniku. Tu su, samo ih treba pronaći i zapisati«, kazala je autorica koja je u svom rječniku zabilježila oko 2.700 riječi monoštorskog govora 50-tih godina prošlog stoljeća.
Promocija u Monoštoru druga je po redu promocija ovog rječnika, a prva je održana u Somboru ovog ljeta.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika