Tema Tema

Mali ali iznimno značajan jubilej

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović uz prisutnost srijemskih svećenika, u subotu, 1. listopada, obilježena je 50. obljetnica župe Beška. Ovaj mali, ali za Beščane značajan jubilej, vjernici su proslavili skupa s vjernicima iz ostalih srijemskih župa, i Beščana koji danas žive u Hrvatskoj koji su svoje domove napustili ratnih devedesetih godina. Za sve njih proslava ovog jubileja je od iznimno velikog značaja. Crkva svete Terezije u Beškoj toga dana nije bila dovoljna da primi mnogobrojne vjernike koji su došli na proslavu za njih iznimno važne obljetnice, ali i kako bi proslavili dan svoje nebeske zaštitnice.
 
Skupa i u najtežim vremenima
 
U Beškoj su Hrvati sve do 1991. godine činili 25 posto stanovništva. Početkom rata veliki broj katoličkih obitelji je protjeran, tako da danas u Beškoj živi tek negdje oko osam posto hrvatskog stanovništva. Od tih ratnih devedesetih godina, najtežih dana za župljane, pa sve do danas, župnik u tom malom mjestu je vlč. Božidar Lusavec: 
»Došao sam u Bešku pred rat 1991. godine. Poslao me je župnik, jer je tadašnji župnik u Beški bio bolestan, pa sam umjesto njega ovdje trebao graditi novu crkvu. No, tog posla nije bilo, jer je došao rat i od kolovoza 1991. godine počela su iseljavanja katoličkog stanovništva. Mladi su otišli prije, a onda i čitave obitelji, jedna za drugom. Za pet godina iz Beške je otišlo 320 obitelji, a to je negdje oko 1.300 vjernika«, kaže vlč. Lusavec: »Ovo je proslava male obljetnice, ali za nas iznimno velike i značajne. Iako katolika danas u Beški ima samo oko 550, oni s radošću dolaze u crkvu, sudjeluju u svim aktivnostima, a danas na poseban način s ponosom proslavljaju ovaj jubilej. S našim Beščanima koji su izbjegli devedesetih godina, a koji su na našu veliku radost i danas ovdje, desetljećima lijepo surađujemo.
 
 
Beščani desetljećima u zajedništvu
 
U propovijedi biskup Đuro Gašparović posebno je istaknuo važnost zajedništva župljana, obitelji i zajedništva svih župa, pozivajući vjernike da održavaju život u crkvi, ispunjavajući je i uljepšavajući je svojom prisutnošću: 
»Mi se mnogo radujemo obljetnicama naših župa i svakom našem novom susretu. Posebno mi je drago što možemo proslaviti jednu zlatnu obljetnicu, 50 godina župe Beška. 1. listopada 1966. godine biskup Stjepan Bauerlein je ustanovio ovu župu i na neki način je odvojio od Maradika. U to vrijeme Beščani koji su došli na ove prostore iz Bosne i Hercegovine i iz ostalih župa, ali i mještani starosjedioci, mnogo su se obradovali što će dobiti svoju župu. Pedeset godina su vjernici vrijedno radili i živjeli ovdje. Vremenom se smanjivao broj vjernika, posebno u razdoblju od 1991. do 1995. godine kada su mnogi odavde prisilno morali napustiti svoje domove. Nama je u to vrijeme kada su župljani odlazili, bila posebna zadaća na neki način miriti vjernike, one koji su ostali o one koji su otišli. I evo uspjeli smo napraviti to da se i oni i dalje posjećuju, nastavljaju živjeti i slaviti svoje značajne obljetnice«, istaknuo je biskup Gašparović.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika