Sport i zabava Sport i zabava

U stazi sve ovisi o meni

Mladi plivač PK »Spartaka« iz Subotice Nikola Koltin je početkom proljeća osvojio naslov pionirskog prvaka države u utrci na 100 m prsnim stilom i dokazao kako se radi o velikom plivačkom talentu u disciplini za koju stručnjaci smatraju kako se jednostavno moraš roditi za nju.
Nakon ljetne pauze plivačka sezona se počinje ponovno zahuktavati i za očekivati je još mnogo dobrih rezultata od ovog talentiranog natjecatelja. Zanimljivo je istaknuti kako se Nikola plivanjem počeo baviti, prije svega, iz zdravstvenih razloga.
»Nažalost, imam jednu vrstu alergijske astme i roditelji su me upisali na plivanje kako bih, prije svega ojačao pluća i naučio bolje plivati. Nakon prvog dogovora i testiranja s trenerom Milanom Jovanovićem, on je konstatirao kako sam rođen za prsno plivanje i posljednje tri godine treniram po njegovim stručnim nadzorom«, pojašnjava nam Nikola  na početku razgovora kako je došlo do njegovog plivačkog angažmana.
 
 
 
PLIVANJE – PRSNI STIL
 
Subotica ima lijepu tradiciju plivačkog sporta, a tijekom predstojeće zimske sezone s dva zatvorena bazena pruža mogućnost kontinuiranog, kvalitetnog treninga. Što za našeg sugovornika, aktualnog državnog pionirskog prvaka, znači aktivno bavljenje ovim sportom?
»Volim plivanje jer je to sport u kojemu sve ovisi isključivo o individualnoj kvaliteti, konkretno govoreći kada sam u stazi sve ovisi samo o meni. Već odmalena sam shvatio kako za osvajanje medalja treba uložiti puno rada i truda, a nikada mi nije bilo teško trenirati jer volim plivati i uživam kada sam u bazenu. Plivanje je pošten sport, jer jedino štoperica odlučuje tko će pobijediti.«
Zašto se odlučio intenzivnije posvetiti plivanju prsnim stilom?
»Stručnjaci smatraju kako se prsnaši  jednostavno rađaju, dok se ostale tehničke stvari u drugim disciplinama mogu s treningom usavršavati. Kada su me skenirali istakli su kako imam idealne tjelesne predispozicije za ovu plivačku disciplinu, duge noge i tanak stas, te da sam vrlo plovan kako se to kaže u plivačkom žargonu. Volim plivati prsnim stilom, svakim novim treningom nastojim usavršavati tehniku i biti još bolji i brži.«
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika