Kultura Kultura

Književnost za djecu – temelj za budućnost

Organizirajući »Dane Balinta Vujkova«, Hrvatska čitaonica iz Subotice već petnaest godina unatrag nastoji publici ukazati na važnost književnosti – od narodne (poput one koju je skupio, zapisao i tako trajno od zaborava sačuvao spomenuti Vujkov) do suvremene književnosti hrvatskih autora iz Vojvodine, a samim time i materinskoga jezika – od književnoga standarda do pripadajućih mu dijalektalnih govora. Jer Vujkov je i sam govorio kako narodu treba pružiti ono što narod najbolje razumije – a to je prije svega njegov materinski jezik – za koji je vjerovao da ga je uspio preslikati u toj ljepoti.
Ovogodišnji Dani Balinta Vujkova, kao najveća književna manifestacija u hrvatskoj zajednici (Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo ju je jednom od triju manifestacija od posebnog značaja za Hrvate u Srbiji) trajali su od 6. do 8. listopada, te ponudili sadržajan i raznovrstan program. 
Sve je počelo u četvrtak programom »Narodna književnost u školi« u HKC-u »Bunjevačko kolo«, namijenim djeci i mladima koji se školuju na hrvatskom jeziku (opširnije na »Hrckovim« stranicama).
 
 
 
 
Nagrada za životno djelo
Središnji događaj Dana bila je Multimedijalna večer održana u petak u Velikoj vijećnici Gradske kući, na kojoj su dodijeljene književne nagrade, ove godine čak tri. Nagradu za životno djelo na području književnosti »Balint Vujkov Dida«, koju dodjeljuje Hrvatska čitaonica, dobila je književnica Ljubica Kolarić Dumić rođena u srijemskom selu Kukujevci, a koja već preko 40 godina živi i stvara u Hrvatskoj. (razgovor s njome možete pročitati na 19. stranici). 
»Dobitnica nagrade za životno djelo nikada nije prekinula svoju emotivnu vezu sa zavičajem. Gradila ju je ustrajno, nježno, svojim stihovima, svojim pričama, i tako ostala trajno u brazdama ove naše ravnice kao zlatni medaljon. Ovom nagradom i mi njoj želimo biti sidro u zavičaju kojim će biti trajno usidrena«, navodi se, među ostalim, u obrazloženju nagrade. 
 
 
Najbolja knjiga u 2015.
Nagrada »Emerik Pavić« za najbolju knjigu u prošloj, 2015. godini, koju dodjeljuje ZKVH, pripala je knjizi »Ban Josip Jelačić« od »Petrovaradina do Beča« skupine autora: Ivana Andrić Penava, Dominik Deman, Davor Martinčić i Petar Pifat, a koja je objavljena u nakladi u nakladi HKPD-a »Jelačić« iz Petrovaradina. Nagradu je uime nagrađenih primio Petar Pifat. 
U obrazloženju nagrade navodi se kako je ova knjiga rezultat zajedničkog rada četiri autora na sagledavanju i sažimanju povijest Hrvata u Srijemu od vremena doseljavanja pa sve do suvremenoga doba, koji su na tom prostoru ostavili traga u političkom, društvenom, kulturnom i gospodarskom planu. »Knjiga predstavlja doprinos proučavanju lika i djela Josipa Jelačića, ali i lokalne srijemske povijesti. Može biti temelj i polazište za dalja istraživanja, kako ukazujući na literaturu i izvore, tako i na bogat i kvalitetan ilustrativni materijal u obliku zemljovida i fotografija, koji prate svako knjiško poglavlje.«
 
 
Nagrada Tomo Vereš
Drugi puta zaredom ZKVH je dodjelio trijenalnu nagradu za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike Tomo Vereš (ovoga puta za razdoblje 2013.-2015.) Nagrada je pripala zborniku radova »Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu« (sunaklada Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Zagreb, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF press i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, 2014.)
»Istraživanja Hrvata Bunjevaca su od posebnog znanstvenog interesa u više znanstvenih disciplina. To je vidljivo u sadržaju zbornika radova kroz interdisciplinarnost, međunarodni karakter zastupljenih autora i širok obuhvat tema. Također, obuhvaćene su različite skupine Bunjevaca (u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj) te se podunavski Hrvati-Bunjevci stavljaju u širi kontekst ... Doprinos ovog zbornika su brojne nove spoznaje o bunjevačkim identitetima, povijesnim, društvenim i kulturnim procesima koji su oblikovali specifičnosti svakog od ogranka bunjevačkih Hrvata«, navodi se u obrazloženju ove nagrade koja je uruèena urednici Zbornika prof. dr. sc. Milani Černelić iz Zagreba.   
Multimedijalna večer završena je nastupom Pjevačkog zbora »Odjek« Zajednice Hrvata »Ilija Okrugić« iz Zemuna pod ravnanjem Mine Bošnjak. U sklopu večeri nastupili su i tamburaši HGU »Festival bunjevački pisama« i voklani solist Matija Ivković Ivandekić, te Lazar Cvijin koji je kazivao ulomak iz zapisa Balinta Vujkova.  
Među ostalim, Multimedijalnoj večeri nazočili su predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Ministarstva kulture i informiranja Srbije, AP Vojvodine, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Grada Subotice, Grada Osijeka te Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 
 
D.B.P/J.D.B
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika