Aktualno Aktualno

Hoće li demokracija preživjeti?

Šesti Beogradski sigurnosni forum pod nazivom »Hoće li demokracija preživjeti krizu svjetskog poretka?« u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Europskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku održan je od 12. do 14. listopada u beogradskom hotelu Hajat. Ove godine Forum je privukao veliku pažnju zbog direktne debate premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame o budućnosti regije.
Na centralnom događaju konferencije, dijalogu dva premijera, bilo je pomirljivih, ali i suprostavljenih stavova, koji pokazuju koliko je krhka stabilnost u regiji i koliko je neophodan dijalog među zemljama zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.
Veliku pažnju privukao je i nastavak dijaloga žena iz Beograda i Prištine, koje su ukazale da je najvažnije nastaviti razgovore, jer se samo dijalogom mogu riješiti otvorena pitanja i problemi.
Koliko god bili trenutno zategnuti odnosi između Beograda i Prištine, posebno zbog odluke o Trepči i uhićenja policijskog zapovjednika s Kosova, ne smije se prekinuti s razgovorima, ukazale su sudionice.
Tijekom tri dana Foruma održani su brojni paneli u vezi s izazovima s kojima se Europa, regija i Srbija suočavaju, poput migrantske krize, Bregzita, procesa proširenja EU, novoj sigurnosnoj strategiji Europe...
Sigurnosni forum je počeo akademskim događajem na temu migracije, sigurnosti i solidarnosti unutar globalnog nereda.
U okviru konferencije bilo je planirano 25 diskusija s više od 100 govornika i 700 sudionika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, među kojima su brojna značajna imena političke i diplomatske scene.
Trodnevni Forum završen je raspravom o ulozi civilnog društva u očuvanju demokratskih vrijednosti.
Beogradski sigunrosni forum pokrenut je 2011.godine i od tada je postao najprestižniji skup o sigurnosnoj i vanjskoj politici koji se održava u jugoistočnoj Europi, prenosi Tanjug.
Partneri Foruma su bili mnogobrojni mediji, među kojima i manjinski mediji u Srbiji, a među njima i Hrvatska riječ.
 
 
 
Antrfile
Mediji i demokracija
 
Na panelu o slobodi govora u demokraciji, u okviru Foruma, izvršni direktor Albanskog instituta za medije Remzi Lani je ocijenio da živimo u društvu u kome dominiraju glasine i u kome su i mediji postali takvi, te da je stanje u medijima dokaz da se živi u vremenu konfuzije.
Prema Laniju, novinarstvo mora primenjivati i poštovati vlastita profesionalna pravila. U protivnom, mediji mogu postati instrumenti za suzbijanje a ne za potporu demokraciji.
Novinarka Vremena Tamara Skrozza je ocijenila da se mediji sve manje vode etičkim standardima i da se to može vidjeti na doslovno svakoj strani, a ne samo na naslovnim, što je ilustrirala podatkom da je Kodeks novinara u proteklih devet mjeseci u osam listova u Srbiji prekršen 3.000 puta.
H. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika