Kultura Kultura

Velikanima u čast

U Plavni su u subotu, 15. listopada, i ponedjeljak, 17. listopada, održani VIII. »Dani A.G. Matoša i dr. J. Andrića«, manifestacija koju organizira  Hrvatsko kulturno umjetničko prosvjetno društvo Matoš iz Plavne. Centralni dio ovogodišnje manifestacije bila je svečana akademija »U čast velikana – Antuna Gustava Matoša, Josipa Andrića i Pere Tumbasa Haje« i predstavljanje knjige »Moj kutak sriće«, nedavno preminule članice udruge Tonke Šimić. 
»Kada smo osnivali udrugu i razmišljali koja bi nam mogla biti glavna manifestacija odlučili smo da to bude manifestacija posvećana dvojici naših velikana koji su na neki način vezani za Plavnu. Matošev otac rođen je u Plavni, njegov djed Grgo je u Plavni službovao puno godina, a i sam Matoš je dolazio u Plavnu. Andrićeva mati je rođena Plavanka i do kraja svog života i sam Andrić je rado dolazio u Plavnu. Cilj nam je njegovanje hrvatskog jezika i okupljanje zajednice. Ove godine taj susret bit će kroz poeziju, književnost, glazbu i foklor«, kazala je predsjednica plavanjske udruge Kata Pelajić.
 
 
»Potičem vas da budete aktivni u vašim udrugama«, kazao je predsjednik HNV-a Slaven Bačić. »Potičem da nastavite ono što smo profesor Zvonimir Pelajić i njegova obitelj započeli. Potičem vas da koristite i vaša druga nacionalna prava, da upisujete djecu na izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, da pratite informiranje na hrvatskom jeziku. Nije to uvijek lako, ali ako nemamo vlastito poštovanje prema sebi, neće nas poštovati ni drugi.«
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika