Sport i zabava Sport i zabava

Deset godina od prvog reprezentativnog susreta

Deset godina je prošlo od prve, povijesne utakmice nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji koja je odigrana koncem listopada 2006. godine u Belišću (Hrvatska) protiv istoimene domaće momčadi. Tada, a i tijekom protekle decenije na brojnim susretima i natjecanjima momčad je u kontinuitetu uspješno vodio izbornik Marinko Poljaković koga smo zamolili da nas podsjeti na te prve dane stvaranja momčadi koja je ostvarila puno lijepih i vrijednih međunarodnih uspjeha.
»Sam početak stvaranja nogometne reprezentacije hrvatske manjine, unatoč početnim strahovima, bio je interesantan i vrlo zanimljiv, s obzirom na to kako je sve to za nas bilo potpuno novo i nepoznato. Prvi puta smo ušli u jedan sportski projekt vezan za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, a dobro znamo kako je naša manjinska zajednica prihvaćena na ovim prostorima i plašili smo se kako zbog određenih potencijalnih strahova neće biti velikog odaziva. No, već u startu smo pogodili način na koji trebamo krenuti u stvaranju buduće reprezentativne momčadi, bazirajući se prvenstveno na starije nogometaše na zalasku igračke karijere. Oko njih su se postupno počeli okupljati i mlađi nogometaši, i sve je počeli funkcionirati bez problema, sa zadovoljstvom je istakao izbornik Marinko Poljaković.
 
 
POVIJESNI SUSRET
 
Debi nogometne reprezentacije hrvatske manjine iz Srbije upriličen je u prijateljskom susretu protiv domaće momčadi NK Belišća koja je slavila pobjedu od 4:0, ali je mnogo vrijednije istaknuti sastav momčadi koja počela ispisivati buduću reprezentativnu nogometnu povijest (vidi sliku)
P. Kuntić (koordinator), dr. Z. Doko (liječnik), B. Ostrogonac (kapetan), Ž. Antunić, S. Mandić, F. Ilovac, G. Nimčević, S. Berleković, A. Memišević, G. Vojnić Purčar, M. Poljaković (izbornik), M. Turkalj (pomoćnik). Drugi red: I. Horvatski, A. Vuković, P. Bedeković, V. Berleković, M. Periškić, D. Likač, J. Sili i P. Anišić.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika