Tema Tema

Mladi u hrvatskim manjinskim zajednicama – sadašnjost i perspektiva

 
 
 
Hrvatska matica iseljenika je u Zagrebu  4. studenoga organizirala 22. Forum hrvatskih manjina. Naziv i tema ovogodišnjeg Foruma bila je »Mladi u hrvatskim manjinskim zajednicama – sadašnjost i perspektiva«. Skup koji ima tradiciju dulju više od desetljeća je u Zagrebu ovoga puta okupio predstavnike hrvatske zajednice iz Crne Gore, Srbije, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Italije, Rumunjske i Makedonije. Kako su ukazali sami organizatori, na skupu su nedostajale najmanje brojne hrvatske zajednice iz Bugarske, Kosova, kao i Hrvati iz Austrije.
Službenu delegaciju Hrvata iz Srbije u ime hrvatske manjinske samouprave, Hrvatskog nacionalnog vijeća, činili su predsjednik izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić, predsjednik povjerenstva za praćenje povrede manjinskih prava HNV-a Darko Baštovanović  i član povjerenstva za odnose s crkvama HNV-a Mato Groznica.
 
 
Sastanak s predsjednicom 
 
Prije početka skupa predstavnike hrvatskih zajednica ugostila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Sastanak s predsjednicom je bio radnog karaktera i predstavnici hrvatskih zajednica su imali priliku informirati ju o najbitnijim problemima koji opterećuju Hrvate u susjednim zemljama. 
U ime HNV-a govorio je Darko Sarić Lukendić, koji je predsjednicu informirao o brojnim problemima koji opterećuju položaj hrvatske manjine u Srbiji, odnosno u Vojvodini. Pitanje obrazovanja na hrvatskom, nekonzistentnosti manjinskih politika, pitanje političkog predstavljanja Hrvata u srbijanskim tijelima i na koncu ponovno pokrenutog i teškog tzv. bunjevačkog pitanja, samo su neki od problema o kojima je Sarić Lukendić informirao predsjednicu. Sarić Lukendić joj se zahvalio na posjetu Tavankutu sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, te se zahvalio na njezinom principijelnom zalaganju za boljitak Hrvata u Srbiji i unaprjeđenje njihova položaja. S druge strane, Sarić Lukendić je naglasio da od strane srbijanskih vlasti mnogo toga obećanog još uvijek nije implementirano, kao ni da još uvijek nije ostvarena odgovarajuća i izravna komunikacija sa srbijanskim političkim tijelima koju je obećao premijer Srbije. 
Nakon predstavljanja problema s kojima se suočavaju Hrvati u drugim državama, predsjednica je očitovala spremnost nastaviti se baviti s nagomilanim problemima hrvatske manjine u susjednim državama, što je ohrabrilo prisutne, jer je tema manjinskih prava Hrvata dugo bila izvan vanjskopolitičke agende i djelovanja Hrvatske.
 
H.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika