Tema Tema

Investicija u cjelokupne društvene integracije

 
Peto izdanje Regionalne konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima održano je 10. studenog  u Novom Sadu u dvorcu Egység u organizaciji »Magyar Szóa«, Asocijacije medija Srbije, »Heror Media Ponta i Giacomelli media«. Ova konferencija će naredne godine prerasti u europsku konferencijsku platformu kao rezultat uspješnog petogodišnjeg rada, najavljeno je na ovogodišnjem skupu. 
Tema jubilarnog izdanja konferencije, koja se poslije prošlogodišnjeg mjesta održavanja u Beogradu vratila u Novi Sad, bile su društvene integracije, u koju je postavljen fenomen zajednice. U tom kontekstu  su se predstavnici državnih, pokrajinskih i lokalnih institucija i organizacija iz oblasti eurointegracija, marketinga, privrede, korporativnih i medijskih kompanija, odnosno asocijacija, zajedno s  manjinskim i lokalnim medijima iz Srbije i regije bavili pitanjem razumijevanja identiteta, kulture i pozicijom manjinskih i lokalnih medija kao protagonista novih rješenja u vrijeme intenzivnih promjena i kreiranja novih parametara, koji čine i uređuju suvremeno društvo. Centralni diskurs, kojim se ova Konferencija bavila je bilo značenje i pripadnost zajednicama.
 
 
I dalje stabilno financiranje
 
Svečani ton ovogodišnjoj konferenciji pridodala je svojevrsna proslava učlanjenja dnevnog lista »Magyar Szó« u Europsku asocijaciju dnevnih novina na manjinskim i regionalnim jezicima MIDAS kojoj je jedini dnevni list na mađarskom jeziku u Vojvodini pristupio u lipnju ove godine, na što je podsjetio član Upravnog odbora MIDAS-a Bojan Brezigar. 
Prilikom otvorenja konferencije potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević istaknuo je kako su multietničnost i multkulturalnost Vojvodine način života u svim njegovim segmentima, uključujući i informiranje, i da tu činjenicu potvrđuje postojanje stabilnog sustava materijalne potpore najvažnijim medijima na manjinskim jezicima u Pokrajini. Potpredsjednik Milićević je rekao da je za tiskanje 22 lista na osam jezika ove godine iz pokrajinskog proračuna izdvojeno nešto više od 264 miliona dinara, što je više od 90 posto od ukupnih izdvajanja za potporu svim medijima u Pokrajini, uključujući i one na srpskom jeziku.
 
H.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika