Sport i zabava Sport i zabava

Niti jedna igračka zadaća mi ne pada teško

Mario Horvacki, nogometaš NK »Đurđin«
 
Niti jedna igračka zadaća mi ne pada teško
 
 
 
Iako je po starosnoj dobi još uvijek kadet i nastupa za mladu klupsku momčad, šesnaestogodišnji Mario Horvacki je od ove sezone i standardni prvotimac momčadi NK »Đurđin« koja se natječe u Gradskoj nogometnoj ligi Subotice. Svoju nogometnu priču predstavio nam je u kraćem razgovoru, otkrivajući nam kako to iz njegove perspektive izgleda kad se mladi igrač nađe u konkurenciji mnogo starijih rivala na terenu.
»Nogometom sam se aktivno počeo baviti u trećem razredu osnovne škole, na poziv mojih drugara koji su već ranije počeli odlaziti na treninge u NK 'Đurđin'. Počeo sam trenirati i sve do današnjih dana nisam prestao«, započeo je razgovor Mario, prisjećajući se samih početaka svog bavljenja nogometom.  
 
POZICIJE
 
S obzirom na to da simultano igra i za kadetsku i za seniorsku klupsku momčad, naš sugovornik je u prilici izvršavati različite taktične zamisli trenera ove dvije ekipe, ali su one ipak najviše vezane uz igru srednjem redu tzv. vezi.
»U prvoj momčadi igram na poziciji desnog bočnog jer je trenutačno potreba za tom pozicijom u našoj ekipi, dok u kadetskoj ekipi igram više na poziciji defanzivnog srednjeg veznog s mnogo više slobode u igri. Niti jedna igračka zadaća mi ne pada teško, jer volim igrati nogomet, a kako su obje vezane za desnu stranu terena vrlo lako se uklopim u svaku trenerovu zamisao. Ipak, igrati za seniorsku momčad je mnogo zahtijevnije i ozbiljnije, jer su na drugoj strani umjesto vršnjaka mnogo stariji i iskusniji nogometaši.«
 
PRVA MOMČAD
 
Na naše pitanje kako to očima jednog, još uvijek, srednjoškolca izgleda igrati za prvu momčad, Mario skromno odgovara:
»Naporno je. Treba mnogo vježbati, trenirati i biti spreman za napore koje iziskuje igranje u seniorskom rangu natjecanja. Igramo u formaciji 3-5-2 i moja zaduženja su najviše vezana uz defanzivne zadaće, a to se prije svega odnosi na brigu o protivničkom veznom i krilnom igraču na mojoj strani terena. Naravno pored angažmana u bočnom, defanzivnom prostoru, po potrebi se znam uključivati u ofenzivne prodore prema protivničkom golu. 
Poraz u finalu kupa na teritoriju subotičke općine malo je omeo planove nogometaša Đurđina, a trenutačno se nalaze pri vrhu tablice Gradske nogometne lige.
Ostaje žal što smo propustili priliku osvojiti Kup, ali sada se moramo fokusirati na prvenstvo i napraviti nabolji mogući plasman. Trenutačno smo četvrti na tabeli, imamo mladu momčad i vjerujem kako ćemo na proljeće biti još više plasirani na tablici.«
 
Dražen Prćić
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika