Tema Tema

Smjeli i strukturalno kompleksni projekt

Javne rasprave za Nacrt strategije obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji
 
Smjeli i strukturalno kompleksni projekt
 
»Strategija je dokument koji zacrtava put i viziju dugoročnog razvoja obrazovanja hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji i podložan je stalnom preispitivanju ciljeva kao i njihovim revizijama«, piše u »Nacrtu Strategije obrazovanja na hrvatskome jeziku« za razdoblje 2017. – 2021. kojega je pripremio Odbor za obrazovanje Hrvatskog nacionalnoga vijeća. Strategija je donesena u skladu sa Strategijom obrazovanja u Srbiji do 2020., te u skladu sa »Strategijom Europa 2020.«, a prethodnica Strategije je »Platforma o školovanju pripadnika hrvatske nacionalne manjine na materinskom jeziku u Republici Srbiji« koju je izradio pedagog Dujo Runje sa suradnicima. 
Radi što većeg uključivanja ljudi koji žele konstruktivno pridonijeti, ne samo kvaliteti dokumenta nego i tek predstojećem življenju strategije HNV je organizirao u protekla dva tjedna javne rasprave u četiri mjesta – Subotici, Sonti, Monoštoru i Tavankutu. Na raspravama je tim koji je radio Strategiju na čelu s koordinatoricom Jasnom Vojnić prezentirao sumirane podatke, rezultate ispitivanja javnog mnijenja i Strategijski plan. 
 
Za predstavnike institucija, ujedno i posljednja javna rasprava, organizirana je 21. studenoga u plavoj vijećnici subotičke Gradske kuće gdje su gosti bili generalni konzul Generalnog konzulata Hrvatske u Srbiji Velimir Pleša, u Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Jelena Kriš Piger, ravnateljica Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić sa suradnicom Aleksandrom Šanjević, ravnatelj predškolske ustanove Naša Radost Jašo Šimić, predsjednik HNV-a Slaven Bačić, u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, predstavnik udruge »Široko« iz Niša Miro Čavara, iz Centra za razvoj civilnog društva Snežana Ilić, u ime Zavoda za kulturu Vojvodine Miroslav Keveždi ujedno i član tima za izradu Strategije, vijećnici, članovi izvršnog odbora HNV-a, članovi odbora za obrazovanje HNV-a te predstavnici Gradske knjižnice. 
Strategiju je financijski podržala Fondacija za otvoreno društvo u Srbiji, a njezina ravnateljica Jadranka Jelinčić izjavila je da je ovo smjeli i strukturalno kompleksni projekt i prvi strateški dokument koji predlaže i stavlja na uvid javnosti jedna nacionalna manjina u Srbiji, te da ova strategija može biti pokazatelj za druge kako treba planirati aktivnosti. Jelinčić je rekla da je ovo dobro osmišljena aktivnost, a hoće li Strategija biti realizirana ovisit će od nositelja kulturne autonomije, ali i od drugih čimbenika, općeg društvenog ambijenta u kojoj će se realizirati, ali i od vlasti... 
»Dokument je blagovremen, jer on sada pokazuje tko su saveznici i na čiju pomoć se može računati u njegovoj realizaciji. Dokument ove vrste je uporište za jedno sustavno praćenje što je ostvareno i kako je ostvareno i u kojoj mjeri. Tijekom realizacije ovaj dokument će morati biti usklađivan s općim politikama zbog toga što svi očekujemo i da će Srbija napraviti određene inovacije u samoj svojoj strategiji razvoja obrazovanja«, rekla je Jelinčić koja je na kraju dodala da joj je zadovoljstvo što je Fondacija posvećena davanju potpore unaprjeđenju prava nacionalnih manjina u Srbiji.
Predsjednik HNV-a Slaven Bačić rekao je da je ovo jedan od najznačajnijih i najkvalitetnijih dokumenata koji je izišao iz HNV još od 2002. godine. 
»Osnovni smisao Strategije jeste budućnost, razumljivo je da možda neće sve biti ostvareno u narednom razdoblju, ali mi trebamo težiti k ostvarenju većine ovih ciljeva. Način na koji ćemo to ostvariti će se iskristalizirati u narednome razdoblju«, rekao je Bačić uz konstataciju da je ključan cilj povećati broj djece koji pohađaju nastavu na hrvatskome jeziku, te da u tome može pomoći svatko iz zajednice.
 
 
J. Dulić Bako
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika