Tema Tema

Mozaik Srbije

Kancelarija za ljudska i manjinska prava je prvi put u subotu, 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava, organizirala Sajam nacionalnih manjina na Beogradskom sajmu. Događaj je organiziran suradnjom Kancelarije i nacionalnih vijeća aškalijske, slovačke, češke, romske, crnogorske, bošnjačke, njemačke, bugarske, mađarske, rumunjske, rusinske, ukrajinske, vlaške, bunjevačke i hrvatske nacionalne zajednice. 
 
 
Promocija suživota
 
Jednodnevni događaj je podrazumijevao predstavljanje nacionalnih manjina kroz kulturni program i prezentiranje gastronomije i autentičnih rukotvorina. Hrvatsku zajednicu, koja je na Sajmu bila i najbrojnija, predstavili su nastupom izvorna pjevačka skupina Kraljice Bodroga iz Monoštora, potom tamburaški sastav HGU Festival bunjevački pisama, predstavljanjem ovogodišnjeg bandaša i bandašice te postavljenim štandom gdje je bila izložena izdavačka produkcija NIU Hrvatske riječi, predmeti i slike od slame HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta i postavka risarskog ručka u aranžmanu UBH Dužijanca.
Otvaranju Sajma je prisustvovao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je istaknuo kako politika Srbije prema nacionalnim manjinama predstavlja uzor za mnoge države u svijetu, potkrepljujući tu izjavu podacima o mnoštvu tiskanih medija te radijskih i televizijskih programa koji se emitiraju na jezicima nacionalnih manjina. Ravnateljica vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je kazala kako su upravo manjine najbolji most za bolje odnose sa susjednim državama, te da su ovakvi događaji promocija suživota različitih etničkih skupina u Srbiji.
 
Dubravko Bilinović
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika