Sport i zabava Sport i zabava

SPORT 2016.

SPORT 2016.
SIJEČANJ
 
Nogometaš Reala iz Madrida i hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić prvi je Hrvat u povijesti koji je izabran u najbolju svjetsku momčad prema izboru prijestižnog FIFPro World XI.
 
Reprezentacija Srbije nanijela je u Beogradu težak poraz Hrvatskoj (13:6) na otvaranju Europskog prvenstva u vaterpolu. Priliku za poboljšanje plasmana u kvalifikacijskoj skupini B Hrvatska će imati u sljedeća dva susreta protiv Francuske i Malte. 
 
Najveći talent hrvatskog tenisa, devetnaestogodišnji Borna Ćorić, plasmanom u finale ATP turnira u indijskom Chennaiu ostvario je najveći uspjeh svoje dosadašnje profesionalne karijere. Naslov je po treći puta uzastopno osvojio Švicarac Wawrinka (6:3, 7:5).
 
Osječko Gradsko vijeće u utorak je na sjednici jednoglasno prihvatilo ponudu mađarskog poduzetnika Lörinca Meszarosa za kupnju 46,6 posto vlasničkog udjela grada u Nogometnom klubu Osijek, po cijeni od 100 tisuća kuna.
 
Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić poražen je u duelu protiv Španjolca Bautiste Aguta (4:6, 6:7, 5:7) u trećem kolu Australian Opena, pa je hrvatski tenis njegovim ispadanjem ostao bez predstavnika na prvom Grand Slamu sezone.
 
VELJAČA
 
Hrvatska muška rukometna reprezentacija je pobjedom u malom finalu nad Norveškom (31:24) osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Poljskoj.
 
Pobjedom u finalu protiv Jovane Perković (Srbija), hrvatska karatašica Tina Marić osvojila je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu za mlađe seniore, juniore i kadete održanom u Limassolu (Cipar).
 
Visokom pobjedom protiv Rijeke (3:0) nogometaši Dinama pobjegli su na pet bodova prednosti i učinili veliki korak ka obrani naslova prvaka. Lokomotiva je svladala Hajduk (2:1), te ga još više udaljila od potencijalne borbe za vrh.
 
Slavljem u dramatičnom finalu protiv Zadra (74:70) Cedevita je stigla do još jednog naslova pobjednika hrvatskog košarkaškog kupa.
 
OŽUJAK
 
Jadranski derbi pripao je Rijeci (1:0) i čini se potpuno izbacio Hajduk iz borbe za naslov. 
 
Očekivanim bodovima protiv Skoplja (89:64) Cedevita je zaključila ligaški dio natjecanja u ABA ligi na trećem mjestu. Pobjedom protiv Sutjeske (85:83) Zadar je šesti, dok je porazom protiv Budućnosti (68:78) Cibona natjecanje završila kao osmoplasirana momčad.
 
Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić je pobjedom protiv Argentinca Mayera (6:4, 6:3) izborio plasman u osminu finala ATP turnira iz serije Masters koji se igra u Indian Wellsa. Borna Ćorić je na istom turniru porazom od Čeha Berdycha (1:6, 6:7) zaustavljen u 3. kolu.
 
Pogotkom Tudora nogometaši Hajduka su svladali Dinamo (1:0) u najvećem derbiju hrvatskog nogometa.
 
Pobjedom protiv Cedevite u drugom susretu polufinala doigravanja za naslov prvaka ABA lige (73:65) košarkaši Crvene zvezde izborili su plasman u finale.
 
Unatoč porazu u prvom susretu osmine finale Lige prvaka (23:24), rukometaši PPD Zagreba načinili su veliki podvig i svladali Rhein- Neckar Lowen (31:29) u uzvratu u Manheimu, izborivši plasman među osam najboljih europskih momčadi.
 
Nakon tri sata naporne igre (3:6, 7:6, 3:6) Marin Čilić je poražen od Francuza Simona u trećem kolu turnira iz Masters serije 1000 u Miamiju. Borna Ćorić  i Ivan Dodig poraženi su još u prvom kolu od Uzbekistanca Istomina, odnosno Argentinca Monaca.
 
Mlada reprezentacija Hrvatske zabilježila je dvije pobjede u susretima protiv Španjolske (3:0) i Estonije (2:1), zadržavši vodeću poziciju na tablici ispred Švedske i Španjolske. 
 
TRAVANJ
 
 
 Pobjedom protiv Osijeka (3:0), branitelj naslova Dinamo je iskoristio kiks Rijeke protiv Slavena u Koprivnici (0:0) i pobjegao na četiri boda razlike.
 
 Pobjedom u malom finalu protiv Meškov Bresta (24:23) rukometaši PPD Zagreba osvojili su treće mjesto na završnom turniru najbolje četiri ekipe Regionalne SEHA lige. Naslov prvaka izborila je mađarska momčad Veszprem pobjedom protiv Vardara (28:26).
 
 Ukupnim pobjedama protiv Rijeke (1:2, 3:0), odnosno Hajduka (2:0, 4:0), nogometaši Slavena i Dinama izborili su plasman u finale Hrvatskog nogometnog kupa.
 
 
Matija Kvasina (Synergy Baku) pobjednik je drugog izdanja utrke Tour of Croatia, održanoj prošlog tjedna na 1000 kilometara dugoj stazi kroz Hrvatsku.
 
SVIBANJ
 
Minimalnom pobjedom protiv Istre 1961 (1:0) i neodlučenim rezultatom Rijeke i Splita (0:0), nogometaši Dinama osigurali su naslov prvaka Hrvatske dva kola prije kraja prvenstva.
 
Na svom oproštaju od Lige prvaka PPD Zagreb je u Parizu odigrao neodlučeno (32:32) protiv PSG-a i završio jednu, ipak, vrlo uspješnu europsku sezonu. Plasman među osam najboljih klubova u Europi je veliki domet ove generacije koju je vodio trener Veselin Vujović.
 
Oba hrvatska predstavnika na turniru iz Masters serije 1000 u Rimu završila su natjecanje već na samom startu. Ivo Karlović je poražen od Latvijca Gulbisa (7:6, 2:6, 3:6), dok je Borna Ćorić izgubio duel protiv Kazahstanca Kukuškina (6:7, 7:5, 4:6).
 
Hrvatska reprezentativna vratarka Jelena Grubišić odlično je čuvala vrata novih šampionki Europe, rumunjske ekipe CSM Bukurešt i pripala joj je nagrada za najkorisniju igračicu završnog turnira.
 
Nakon 14 odigranih kola A-1 Lige za prvaka poznate su četiri prvoplasirane momčadi koje su izborile plasman u odigravanje za naslov prvaka. U polufinalnim duelima sastaju se prvoplasirana Cedevita i četvrtoplasirani Kvarner 2010, te drugoplasirana Cibona i trećeplasirani Zadar.
 
Rukometaši hrvatskog prvaka PPD Zagreb pobjedom protiv Varaždina (30:25) osvojili su naslov pobjednika hrvatskog kupa.
 
Nakon što je odlučujući, posljednji susret prvenstva 2. HNL između Šibenika i Cibalie završio 0:0, momčad iz Vinkovaca osvojila je naslov prvaka i izborila je povratak u elitni razred hrvatskog klupskog nogometa.
 
Dvostrukom pobjedu u susretima protiv Kvarnera 2010 košarkaši Cedevite izborili su mjesto u finalnom susretu doigravanja za naslov prvaka Hrvatske u košarci.
 
Prvo kolo Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu koje se igra na terenima u Roland Garrosu donijelo je pobjede hrvatskim tenisačima Ivi Karloviću (Montanes 6:2, 7:6, 7:6) i Ivanu Dodigu (Južnji 6:4, 5:7, 7:5, 2:6, 6:3). Najneugodnije iznenađenje priredio je najbolji hrvatski tenisač i deseti nositelj Marin Čilić, porazom od kvalifikanta Trungellitia (6:7, 6:3, 4:6, 2:6).
 
Vezist Real Madrida i hrvatske reprezentacije Luka Modrić je nakon osvajanja još jednog naslova pobjednika Lige prvaka, postao tek drugi hrvatski nogometaš (uz Daria Šimića, Milan) koji je dva puta osvajao ovo prijestižno klupsko natjecanje.
 
Ivan Čupić, Manuel Štrlek, Marin Šego i ozlijeđeni Denis Buntić dali su svoj veliki doprinos poljskoj momčadi Vive Tauron Kielce koja je u fantastičnoj sezoni na kraju stigla do naslov pobjednika najjačeg klupskog natjecanja. U velikom finalu, nakon izvođenja sedmeraca, poražena je momčad mađarskog prvaka Veszprema (39:38). 
 
LIPANJ
 
 
S tri pobjede protiv Cibone u finalnoj seriji doigravanja košarkaši Cedevite su osvojili treći uzastopni naslov prvaka Hrvatske.
 
Pobjedom protiv grčkog šampiona Olympiakosa (6:4) u finalu Final 6, vaterpolisti Juga osvojili su naslov pobjednika Lige prvaka.
 
Hrvatska ženska rukometna reprezentacija igrat će na Europskom prvenstvu koje će se u prosincu igrati u Švedskoj. Uvjerljivom pobjedom protiv Makedonije (35:19) u posljednjem kvalifikacijskom kolu, Hrvatska je s 8 osvojenih bodova zauzela drugo mjesto iza Crne Gore.
 
Hrvatska je pobjedama protiv Španjolske (2:1), Turske (1:0) i remijem protiv Češke (2:2) osvojola prvo mjesto u skupini D na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj.
 
Odlaskom Zorana Mamića u saudijski Al Nassr, višestruki hrvatski prvak Dinamo angažirao je Zlatka Cicu Kranjčara za novog šefa stručnog štaba.
 
Dva najbolje rangirana hrvatska tenisača i nositelji na ovogodišnjem Wimbledonu, Marin Čilić i Ivo Karlović, uspješno su startali na najpoznatijem svjetskom turniru. Čilić je bio bolji od Amerikanca Bakera (6:3, 7:5, 6:3), dok je u hrvatskom duelu prvog kola veteran Karlović nakon velike i neizvjesne borbe nadvisio talentiranog Ćorića (7:6, 7:6, 6:4).
 
SRPANJ
 
Vijeće HOO je jednoglasno odlučilo kako će hrvatski barjak na otvorenju OI u Rio de Janeiru nositi vaterpolist Josip Pavić, kojemu će ovo biti treće olimpijske igre.
 
Hicem od 69,97 m u petom pokušaju finalne serije EP u Amsterdamu Sandra Perković je četvrti puta osvojila naslov europske prvakinje u bacanju diska. Osim ovog očekivanog uspjeha, ugodno je iznenadila kopljašica Sara Kolak koja je s novim hrvatskim rekordom od 63,50 m osvojila brončanu medalju.
 
Pobjedom u četvrtom susretu finalne serije protiv momčadi Split Tommy, malonogometaši Nacionala obranili su naslov prvaka Hrvatske u malom nogometu. U regularnom dijelu susret je završio 1:1, ali su poslije boljeg izvođenja penala gosti iz Zagreba stigli do svog šestog šampionskog naslova.
 
 
 Najviši tenisač na ATP tour, 37-godišnji hrvatski veteran Ivo Karlović je plasmanom u finale turnira u Washingtonu nastavio svoj odlični niz započet nedavnom pobjedom na turniru u Newportu.
 
KOLOVOZ
 
Pogotkom Ohandze u posljednjim trenucima splitskog derbi susreta Hajduk je svladao Split (1:0) i zabilježio drugu pobjedu u novoj sezoni 1. HNL. Iznenađujuće Dinamo je remizirao sa Slavenom (1:1), spašavajući bod u završnici susreta.
 
Na predstojećim Olimpijskim igrama koje ovoga tjedna započinju u Rio de Janeiru hrvatske boje branit će 88 sportaša u 16 sportova.
 
Na OI u Rio de Janeiru hrvatski sportaši su osvojili rekordnih 10 medalja. Zlato je pripalo Sandri Perković (disk), Sari Kolak (bacanje koplja), Martinu i Valentu Sinkoviću (veslanje), Josipu Glasnoviću (trap), Šimi Fanteli i Igoru Mareniću (jedrenje), srebro su osvojili Tonči Stipanović (jedrenje), Damir Martin (veslanje) i muška vaterpolo reprezentacija, dok su bronce pripale Blanki Vlašić (skok u vis) i Filipu Hrgoviću (boks). 
 
Hrvatski prvak Dinamo nije uspio realizirati prednost domaćeg terena protiv Red Bull Salzburga u prvom susretu posljednje runde kvalifikacija Lige prvaka. Prvih 90 minuta završeno je 1:1.
 
Pobjedom u finalnom susretu protiv Britanca Murraya (6:4, 7:5) najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić je osvojio svoj prvi turnir iz Masters serije 1000.
 
Sigurnom pobjedom protiv Brazilca Dutra Silve (6:4, 7:5, 6:1) najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić lako je izborio prolazak u drugo kolo US Opena, posljednjeg Grand Slam turnira sezone. Lagan posao imala je i hrvatska veteranka Mirjana Lučić-Baroni koje je u dva seta (6:4, 6:1) bila bolje od Francuskinje Cornet.
 
Prvim susretima 6. rujna započinje nova sezona regionalne rukometne SEHA lige koja će za razliku od prošlogodišnje biti znatno jača s nekoliko novih klubova. Umjesto klubova iz Srbije igrat će slovenske momčadi Celje i Velenje, vraća se makedonski Metalurg, a novo ime je i Izviđač iz Ljubuškog (BiH). Hrvatski predstavnici bit će PPD Zagreb i Nexe iz Našica.
 
RUJAN
 
U prvom susretu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvu Rusiji 2018. godine Hrvatska je u Zagrebu odigrala nedlučeno protiv Turske 1:1.
 
 Mlada hrvatska tenisačica Ana Konjuh (18) je pobjedom protiv Poljakinje Radwanske (6:4, 6:4) izborila plasman u četvrtfinale US Opena, stigavši do najvećeg uspjeha u svojoj dosadašnjoj karijeri.
 
Najstariji hrvatski tenisač Ivo Karlović (37) je uspio najdalje dogurati u pojedinačnoj muškoj konkurenciji na US Openu. U osmini finala zaustavio ga je Japanac Nishikori (6.3, 6:4, 7:6).
 
Prve medalje za Hrvatsku na Paraolimpijadi u Rio de Janeiru osvojili su atletičari Zoran Talić i Velimir Šandor. Talić je skokom od 7,12 m osvojio srebro u skoku u dalj, dok je Šandor hicem od 18,24 m bio brončani u bacanju diska.
 
Nošena odličnim partijama Marina Čilića Hrvatska Davis kup reprezentacija svladala je u polufinalnom duelu Francusku (3:2) i izborila plasman u veliko finale protiv Argentine.
 Najbolji hrvatski tenisač je prvoga dana svladao Pouillea (3:1), potom je u paru s Ivanom Dodigom bio bolji od prvog svjetskog para Mahut/Herbert (3:1) i konačno u duelu s prvim francuskim reketom Gasquetom (3:0) donio je presudni treći bod za konačnu pobjedu. Prvoga dana susreta, Borna Ćorić je poražen od Gasqueta (3:0), dok je u posljednjem susretu bez rezultatskog značaja, Pouille svladao Marina Draganju (2:0). 
 
Završene su Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru. Među 4000 sportaša iz 159 zemalja natjecalo se i 19 hrvatskih paraolimpijaca, a hrvatska delegacija doma se vratila s pet osvojenih odličja. Zlatnim medaljama su se okitile stolnotenisačica Sandra Paović i skakačica u dalja Mikela Ristoski. Srebrne su bile stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić (dubl) i skakač u dalj Zoran Talić, dok je bacač diska Velimir Šandor osvojio broncu. 
 
 LISTOPAD
 
Nogometna reprezentacija Hrvatske svladala je u gostima Finsku (1:0) i nakon tri odigrana kola ima 7 osvojenih bodova.
 
 Nakon uvodna poraza protiv Celja i Szegeda u novoj sezoni Lige prvaka, rukometaši PPD Zagreba doživjeli su i treći, na gostovanju kod švedskog Kristianstada (22:29) i nakon tri kola bez osvojenih bodova zauzimaju posljednje mjesto u skupini B.
 
Mlada reprezentacija Hrvatske (U21) izgubila je posljednji, odlučujući susret protiv Švedske (2:4) u Trelleborgu i propustila šansu za plasman na Europsko prvenstvo.
 
Košarkaši Cibone pobijedili su na gostovanju Union Olimpiju (89:72), dok su Zadrani doma bili bolji od Mega Leksa (90:86) u 6. kolu Regionalne košarkaške lige. Jedini poraz hrvatskih predstavnika upisala je Cedevita koja je na svom parketu poražena od Krke (82:83). 
 Nakon velike drame i zaostatka od pet golova iz prvog poluvremena PPD Zagreb je uspio preokrenuti rezultat i savladati Vardar (28:27) u 5. kolu skupine B Lige prvaka.
 
STUDENI
 
 
Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić godinu je završio na 7. mjestu (najbolji ranking karijere) i osigurao plasman na završni turnir osmorice najboljih tenisača u 2016. godini.
 
Pobjedom protiv Islanda (2:0) Hrvatska je stigla do 10 boda u kvalifikacijama za SP 2018 u Rusiji.
 
 Košarkaši hrvatskog prvaka Cedevite bili su bolji od Cibone (100:80) u hrvatskom derbiju odigranom u sklopu 10. kola Regionalne košarkaške lige.
 
 Tijesnu, ali vrijednu pobjedu zabilježili su rukometaši PPD Zagreba protiv Celja (28:27) u susretu 9. kola SEHA lige i sada s 22 boda drže drugu poziciju na tablici Regionalne rukometne lige.
 
Hrvatska Davis cup reprezentacija je poražena u Zagrebu od Argentine u finalu protiv Argentine (2:3). Odlučujuću pobjedu donio je Delbonis koje je u petom susretu svladao Karlovića (3:0).
 
PROSINAC
 
Svi hrvatski predstavnici u Regionalnoj košarkaškoj ligi zabilježili su pobjede u 12. prvenstvenom kolu. Cedevita je slavila protiv Olimpije (102:87), Cibona bila bolja od Mega Leksa (82:71), dok su Zadrani upisali bodove u duelu s Karpoš Sokolijem (93:74).
 
 Gostujućom pobjedom protiv Splita (2:0) nogometaši Rijeke osvojili su naslov jesenskog prvaka 1. HNL. 
 
 Prema izboru magazina France football koji bira najboljeg svjetskog nogometaša, veznjak Real Madrida Luka Modrić je zauzeo 17. mjesto.
 
 Rukometaši PPD Zagreba svladali su mađarski Veszprem (27:23) u derbi susretu 14. kola SEHA lige.
 
 Vodeća momčad Regionalne košarkaške lige, beogradska Crvena zvezda uspjela je ostati neporažena u derbi susretu protiv domaće Cedevite i nastaviti stopostotni niz nepobjedivosti.
 
 Na završnoj ranking ljestvici najboljih svjetskih nogometnih reprezentacija za 2016. godinu Hrvatska zauzima 14. mjesto s 1103 osvojena poena.
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika