Sport i zabava Sport i zabava

Distancirati se od publike

Ivan Horvacki živi u Subotici, ima 19 godina i radi kao kuhar. Najdraži sport mu je nogomet, a počeo ga je trenirati sa sedam godina. Najprije je trenirao u Nogometnom klubu Lokomotiva (Subotica), zatim u Zrinskom (Subotica), a posljednji klub u kojemu je igrao je Bikovo (Bikovo). 
U NK Bikovo Ivan je bio do prije dvije godine, a iz zdravstvenih razloga morao je prestati trenirati.  Kako nije mogao zamisliti život bez nogometa, postao je nogometni sudac. Iste godine kada je prestao trenirati položio je kondicijsko i teorijsko testiranje za sudca i od tada je sudio osam utakmica u općinskoj ligi. U međuvremenu je morao napraviti pauzu zbog obveza na poslu, ali kaže da se već sljedeći mjesec ponovno uzima u ruke sudačku palicu! 
 
 
Odgovoran posao
 
»Iako više volim biti na terenu kao nogometaš, a ne sudac, uživam i u jednoj i u drugoj ulozi. Sviđa mi se biti sudac jer tako stekneš puno prijatelja i poznanika, a drago mi je i što idem tatinim stopama. Moj tata također jako voli nogomet i, isto kao i ja, najprije je bio nogometaš, potom sudac, a sad je delegat«, kaže Horvacki. O poslu suca i njegovom zadatku na terenu Horvacki kaže da je to veoma odgovoran posao jer u isto vrijeme moraš brinuti o igračima, pravilima, paziti da ne dođe do nekog incidenta ili povrede, a ukoliko dođe sudac sve to mora pravdati... »Svaka utakmica ima svoju određenu težinu, neka je zahtjevnija psihički, a neka fizički, a ono čega uvijek ima su pogrde publike upućene sucu«, priča Horvacki, a na pitanje kako se nosi s tim provokacijama kaže da su mu starije kolege još na početku savjetovale da se mora distancirati odmah od tih uzvika i da ne smije slušati publiku, što je on odmah uvažio i nije mu bilo teško, jer, kako uz smjeh kaže, iovako ne voli slušati druge ljude!
Horvacki je do sada bio glavni sudac na osam utakmica općinske lige, a poslije još suđene dvije neće više biti privremeni sudac, samo sudac. 
 
J. Dulić Bako
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika