Aktualno Aktualno

Potpora pozitivnim politikama, a ne kandidatima

 
 
Na sjednici održanoj utorak, 7. ožujka, Vijeće Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) donijelo je jednoglasno odluku da DSHV neće imati svojega kandidata na predstojećim izborima za predsjednika Republike Srbije, navodi se u priopćenju ove stranke. 
Ujedno, »svjesno važnosti aktivnog sudjelovanja građana u demokraciji i važnosti predstojećih izbora«, Vijeće DSHV-a pozvalo je sve građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji da 2. travnja izađu na izbore za predsjednika Republike »i tako očituju vlastitu zainteresiranost za svoju i budućnost Srbije«.
»Vijeće DSHV-a je većinom glasova donijelo i odluku da se izravno i poimence ne podrži ni jedan od kandidata, već je usvojilo preporuku da Hrvati u Srbiji glasuju za onoga prodemokratskog kandidata koji u svojemu programu ima pozitivne politike spram najvažnijih aktualnih problema Hrvata u Srbiji. To podrazumijeva jasno zalaganje da građani hrvatske nacionalnosti žive na dostojanstven način, dosljedno zauzimanje da Hrvati prestanu biti objekti diskriminacija i stvaranje svih društvenih i političkih pretpostavki za ravnopravnost građana hrvatske nacionalnosti. Drugim riječima, Vijeće je predložilo Hrvatima da pruže podršku onom kandidatu koji garantira jednake mogućnosti u njihovom sudjelovanju u javnom životu, zatim razmjernu zastupljenost u državnim institucijama i javnim ustanovama, odsustvo politika isključivanja, prešućivanja i miješanje države u naša identitetska pitanja, stvarno rješavanje otvorenih manjinskih prava Hrvata, te pozitivne i razvojne programe koji će omogućiti perspektivu ovdašnjim Hrvatima«, navodi se u priopćenju. 
Posebno je u odluci Vijeća DSHV-a istaknuto kako »za načela i vrijednosni okvir nije dovoljno da budu prisutni samo u predizbornim programima predsjedničkih kandidata, već da se mora cijeniti i njihova dosadašnja politička praksa, napose kada je riječ o odnosu spram društvenoga položaja i prava pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Samo oni imaju pravo na naše povjerenje!«, ističe se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika