Tema Tema

Hrabro koristimo svoja prava!

 
Prije 330 godina, odlukom Hrvatskog sabora iz 1687., sveti Josip je postao nebeski zaštitnik hrvatskog naroda. Njegov blagdan, kao jedan je od svojih četiri praznika, a prema odluci Hrvatskog nacionalnog vijeća iz 2005., slavi i hrvatska zajednica u Srbiji. 
Svetom misom u Franjevačkoj crkvi te svečanom akademijom u velikoj vijećnici Gradske kuće ovaj je praznik obilježen prošloga četvrtaka u Subotici, okupivši pripadnike hrvatske zajednice iz različitih dijelova države.
 
Odvažnost i samopoštovanje
Predsjednik HNV-a Slaven Bačić je u svojem govoru pozvao Hrvate u Srbiji da hrabro koriste svoja manjinska prava. 
»Hrvati su manjina koja baš i nije najomiljenija u ovom društvu, ali zbog toga ne smijemo biti defetistički raspoloženi. Na nama samima je da unatoč tomu inzistiramo na ostvarivanju naših manjinskih prava. Pa i onda kada to nije nimalo jednostavno«, kazao je Bačić.
On je pripadnike zajednice pozvao da djecu u upisuju u hrvatske odjele, čitaju i gledaju hrvatske medije, čitaju knjige ovdašnjih hrvatskih nakladnika, inzistiraju na izdavanju dvojezičnih dokumenata, sudjeluju u radu hrvatskih udruga... 
»Samo na taj način možemo pokazati svoju odvažnost i ustrajnost. Samo ukoliko vlastitim primjerom hrabro ostvarujemo svoja manjinska prava pokazat ćemo da cijenimo sebe, a onda će nas i drugi doista i uvažavati. Sve ovo, naravno, nije uvijek jednostavno jer uvijek postoji strah i živo sjećanje na tragične devedesete godine. Biti Hrvat u Srbiji nije nimalo lako ... Međutim, uvjeren sam da su ta vremena nepovratno iza nas i da moramo nastupati hrabro u segmentu našeg manjinskog života i samo tako možemo pobijediti one koji nas žele zaplašiti«, kazao je Bačić. 
Bačić je također izrazio nadu u pozitivno rješavanje otvorenih pitanja s kojima se ovdašnji Hrvati susreću – poput garantiranih mandata na republičkoj, pokrajinskoj i lokalnim razinama uz napomenu otvorena pitanja ili bunjevačkog pitanja – uz napomenu da ih hrvatska zajednica neće moći rješavati sama, zbog teškoća u partnerskom dijalogu s vlastima, već da će joj u tome biti potrebna pomoć Hrvatske. 
 
Snažnija potpora iz matice
Milan Bošnjak iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske je kazao kako Hrvatska na poseban način brine o potrebama, položaju i interesima Hrvata u Srbiji. 
»Mi smo i dosad davali potporu brojnim programima i projektima kojim su hrvatske udruge, institucije i organizacije obavljale brojne aktivnosti u cilju održavanja svog hrvatskog identiteta, učvršćivale svoje zajednice i razvijale brojne projekte. To ćemo naravno činiti dalje. Ove su godine sredstva koje Vlada RH, preko Državnog ureda, a onda u suradnji s Veleposlanstvom RH u Beogradu, namjenjuje za programe i projekte hrvatskih udruga povećana za 70 posto. Nadam se da će se to vidjeti i na pojačanim aktivnostima koje će se moći realizirati«, rekao je Bošnjak. 
Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić pozvao je sve hrvatske udruge i pojedince širom Srbije na daljnje učvršćivanje zajedništva unutar toga korpusa. Kako je poručio, Hrvatska, koja svojim nacionalnim manjinama osigurava sva prava sukladno najvišim međunarodnim standardima, i nadalje će aktivno sudjelovati na osiguravanju proklamiranih prava hrvatske manjine u Srbiji. 
 
Dosljedna primjena sporazuma
Glede prava demokratske participacije Markotić je naglasio važnost dosljedne primjene sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti nacionalnih manjina, kao i primjene europskih vrijednosti i standarda na ovom području. 
»Naravno, ne treba posebno spominjati važnost ostvarivanja prava na obrazovanje i informiranje na materinskom jeziku, te posebno u tom smislu pozdravljam potpisivanje sporazuma u osiguranju školskih udžbenika za osnovnu škola za pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Nadam se da ćemo ovim putem nastaviti kada je riječ o udžbenicima za srednju školu«, kazao je veleposlanik.
Markotić je pohvalio dosadašnji angažman predstavnika HNV-a u pripremama Akcijskog plana za zaštitu nacionanih manjina kao i praćenju provedbe aktivnosti iz usvojenog plana. 
»Istodobno, želim uputiti poziv da se te aktivnosti i dalje nastave i intenziviraju«, kazao je Markotić te izrazio nadu da će u duhu prošle godine potpisane Deklaracije o unapređenju odnosa između Hrvatske i Srbije biti nastavljene aktivnosti na tom planu i rješavanja svih otvorenih pitanja. 
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je Tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, vokalne solistice Ines Bajić i Martina Čeliković, dječji zbor župe sv. Josipa Radnika iz Đurđina, recitator Luka Ješić te ženska pjevačka skupina HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada. 
Svečanosti su, među ostalim, prisustvovali i predstavnici hrvatskih ustanova, institucija i udruga, Katoličke crkve te pokrajinske i lokalne vlasti.
 
D. B. P.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika