Aktualno Aktualno

Izmjenom zakona do rješenja za probleme

 
Pitanja od značaja za ostvarivanje prava nacionalnih zajednica u području javnog informiranja razmatrana su na sastanku predstavnika resornog Ministarstva kulture i informiranja i predstavnika nacionalnomanjinskih vijeća koji je održan prošloga tjedna u Beogradu. Na sastanku je najavljeno pokretanje procedure za izmjenama Zakona o javnom informiranju i medijima radi otklanjanja problema, nastalih upravo u tom području. Predstavnici vijeća nacionalnih manjina podržali su inicijativu Ministarstva da izmjenama Zakona bude propisan minimalni iznos sredstava koji lokalne samouprave trebaju izdvajati iz svog proračuna za projektno sufinanciranje medija, a koji ne bi trebao biti manji od 1 posto ukupnog proračuna općina i gradova. 
Usaglašeno je i stajalište da bi se izmjenama zakona trebali propisati obvezni rokovi za raspisivanje natječaja za projektno sufinanciranje medija od strane lokalnih samouprava, kako bi svi mediji, pa i oni na jezicima nacionalnih manjina, na počeku proračunske godine raspolagali sredstvima za realizaciju projekata.
Predstavnici vijeća nacionalnih manjina predložili su da se formira redakcija na manjinskim jezicima u okviru RTS-a i zatražili potporu Ministrarstva u praćenju zakonske obveze po kojoj privatizirani mediji moraju poštovati programsku shemu i nakon privatizacije.
Sastanku je prisustvovao i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić. 
»Glede natječaja, zatražio sam da se rok u kome nacionalna vijeća dostavljaju prijedlog raspodjele sredstava promijeni s predloženih pet na petnaest dana. Konačan dogovor je da to bude rok od deset dana. Predložio sam i da se natječaj raspisuje po republičkom modelu, odnosno, da se odvojeno raspodjeljuju sredstva namijenjena informiranju na jezicima nacionalnih manjina od sredstava namijenjenih informativnim sadržajima na jeziku većinskog naroda. Ukazali smo također na okolnost da je projektno financiranje dobar model za unaprjeđenje raznosvrsnosti informativnih sadržaja na jezicima nacionalnih zajednica, no da istodobno mora biti osiguran stabilan mehanizam redovitog, odnosno programskog financiranja medija na jezicima nacionalnih zajednica. Na ovom sastanku je iznijeta i važna informacija da se na medije koji plasiraju sadržaje na jezicima nacionalnih zajednica ne odnosi ograničenje o de minimis državnoj pomoći«, kaže Sarić Lukendić.
D. B. P. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika