Sport i zabava Sport i zabava

U nedjelju »Otvaranje sezone«

 
 
Trkačkim danom simboličnog naziva »Otvaranje sezone« u nedjelju, 23. travnja, u 14 sati, počinje ovogodišnji program na Hipodromu u Subotici. Bit će to prilika da ljubitelji kasačkog sporta dođu na trkalište, da vide svoje favorite, te da se uvjere tko je najbolje iskoristio zimske uvjete za dobru pripremu.
»Zima je bila duga za sve, posebno za konjare i svi jedva čekaju da krenemo s trkama«, ističe na početku razgovora Goran Matković, potpredsjednik Konjičkog klub Bačka, pa nastavlja:
»Za prvi trkački dan imamo osam pripravnih kasačkih točki; sve partije su dobro popunjene, pa je za očekivati da će na našoj stazi u prvom danu proći stotinjak kvalitetnih kasačkih grla.«
U pauzi između dvije sezone bilo je i određenih promjena u rukovodstvu Kluba. Tako je umjesto Mirka Babičkovića na mjesto predsjednika izabran Miodrag Zagorac.
»Jeste, bilo je nešto kadrovskih promjena, ali ništa se spektakularno nije desilo. Jedina promjena je u broju trkačkih dana, bit će ih ove godine više, a vjerujem da to svima godi. Spremamo se da održimo devet trkačkih dana, ako financijska situacija to dozvoli, možda i više.«
Kako je i dalje pitanje sudbine hipodroma u Beogradu, jasno je da će Konjički klub Bačka i Subotica i ove godine zadržati primat po broju događanja, naravno, kada je riječ o kasačima.
»Po broju članova, grla, ali i po broju utrka, i dalje smo najbrojniji u Srbiji i to godi. Zato se i trudimo da uvijek napravimo pomak k boljem. Među trkačkim danima u Subotici neće biti Derbija, organizacija pripada Srbobranu, ali ćemo svakako biti domaćini klasnih utrka, Fliger derbija i šampionata za trogoda grla. Naravno, za očekivati je da najveću pažnju natjecatelja i gledatelja privuče tradicionalna Dužijanca koja okuplja najbolja grla koje trče u našoj zemlji. Ove godine Dužijancu pravimo u dva trkačka dana. Subota će biti rezervirana za grla s manjom zaradom, dok će u nedjelju nastupiti oni zaista najbolji i najspremniji. Očekujemo i dosta ljubitelja kasača, a najavila nam se veća grupa gostiju iz Slovenije.«
Vraćajući se na prvo ovosezonko okupljanje Matković ističe kako će, po običaju, najveću pažnju gledatelja privući »brza partija«.
»Nije na nama da nekoga favoriziramo, ali možemo najaviti da će nastupiti veliki broj kvalitetnih grla, podjednakih brzinskih sposobnosti. Na koncu, staza je ta koja će pokazati tko je najspremniji dočekao sezonu. Naši gledatelji vole vidjeti i partiju novih grla, koja do sada nisu ostvarila zaradu i koja nisu do sada imala prilike nastupiti. U takvim utrkama uvijek bljesne netko nov.«
Cijena ulaznica nije se mijenjala, karta za ulazak staje 200 dinara, a propratni program s rasporedom utrka, sadržajem staje još 100 dinara.
D. Vuković
 
(antrfile)
Da Derbi završi u Subotici
Iako se Derbi, najvažnija utrka svake generacija koja okuplja četvorogoda grla domaćeg uzgoja, neće održati u Subotici, to ne znači da u KK Bačka ne čekaju »ispit generacije«.
»Konjički klub Bačka ima najveći broj članova, najviše grla, tako da se nadamo da će derbi titula završiti kod nekog od naših natjecatelja. Ima tu iskusnih asova, ali i nekih novih snaga, pa se nadamo da će nam netko od njih donijeti laskavo priznanje«, ističe Matković.
 
Raspored trkačkih dana
Prvi trkački dan – Otvaranje sezone (23. travanj), drugi trkački dan – Fliger derbi (28. svibanj), treći trkački dan – Subotička milja (25. lipanj), četvrti i peti trkački dan – Dužijanca (29. i 30. srpanj), šesti trkački dan – Šampionat trogodaca (10. rujan), sedmi trkački dan – Šampionat dvogodaca i Trka Grada Subotice (8. listopad), osmi trkački dan (29. listopad), deveti trkački dan (5. studeni).
 
D. Vuković
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika