Aktualno Aktualno

Nacionalnim vijećima stvarna uloga kontrolora

 
U Beogradu je 25. travnja održan radni sastanak u Kancelariji za ljudska i manjinska prava koji je sazvala direktorica ovoga ureda Suzana Paunović. U radu je sudjelovao i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Darko Sarić Lukendić. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, uz predstavnike Mađarskog, Bošnjačkog i Slovačkog nacionalnog vijeća.
Sastanak ima veliku važnost jer je ovoga puta bilo riječi o kontrolnoj ulozi manjinskih državnih tijela. Naime, nositelji aktivnosti vezanih uz manjinske zajednice dostavljaju Izvještaj za aktualni kvartal. Dogovoreno je da će u buduće, a što je novina, ovaj tekst nakon obrade u resornom državnom tijelu nacionalna vijeća dobiti na uvid i komentar 15 dana prije javne prezentacije izvještaja. 
»Na samoj javnoj prezentaciji, kao i za vrijeme trajanja tih 15 dana bit ćemo u prilici zatražiti pojašnjenja, dodatne informacije ili napisati komentare na postojeći tekst, što do sada nismo bili u mogućnosti, ili bar ne na ovaj način. Na javnoj raspravi moći ćemo izravno u komunikaciji s tijelima državnih i drugih institucija provjeriti naše navode ili razriješiti nedoumice«, ističe Darko Sarić Lukendić.
Primjedbe i komentari upućeni na ovaj način i u ovom roku trebaju biti sastavnim dijelom materijala koji bi se trebao naći pred članovima na sjednici Republičkog savjeta za nacionalne manjine, koji je tijelo predviđeno za kontrolu provedbe Akcijskog plana za manjine.
Predstavnici navedena četiri nacionalna vijeća dogovorili su se s predstavnicima državnih tijela da bi sljedeća sjednica Savjeta za nacionale manjine trebala biti održana tijekom svibnja.
 
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika