Sport i zabava Sport i zabava

Dvije bronce za Hrvate iz Srbije

Hrvatske svjetske igre završene su proteklog vikenda. Na ove, četvrte po redu Igre, stigao je rekordan broj natjecatelja iz 31 zemlje svijeta, njih 1200, a kojima se pridruzilo i 150 mladih iz Hrvatske. HSI, koje predstavljaju amatersko sportsko natjecanje Hrvata i njihovih potomaka, postale su više od pukog sportskog natjecanja. Borba za rezultat i natjecanje ovdje je u drugom planu, a druženje domovinske i iseljene mladeži jedan je od najvažnijih ciljeva ove manifestacije. Najviše natjecatelja stiglo je iz BiH, najmanje iz Tanzanije i Brazila. Njemački, engleski, španjolski, talijanski, francuski, portugalski... različiti su jezici koji su se mogli čuti u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu gdje su sudionici bili smješteni. Svoje predstavnike imala je i Srbija, kao i prethodna tri puta. 
Iako u znatno manjem broju, uslijed nedostatka financijskih sredstva i organizacije, ekipa na čelu s koordinatoricom Anitom Žanić, sastavljena od natjecatelja mahom iz Srijema, uspjela je ostvariti i zapažene rezulatate. Skupina od nekoliko igrača natjecala se u malom nogometu. U skupini je naša momčad najprije pobijedila reprezenatciju Italije rezultatom 10:0, zatim Rumunjsku 3:1 i SAD rezultatom 6:3. U polufinalu je naša ekipa svladana od reprezentacije BiH rezultatom 0:2. Nakon toga je uslijedila borba za treće mjesto, gdje je ponovno svladana Rumunjska, ovoga puta rezultatom 2:0, a naša reprezentacija osvojila je prvu medalju. Konačni poredak: 1. mjesto BiH, 2. Crna Gora, 3. Srbija. Završnog dana, 22.lipnja, održan je kros na Bundeku. Nogometaš iz Srbije Mijo Erceg natjecao se u krosu i tu je Srbiji donio još jednu brončanu medalju u konkurenciji veterana. Iako u znatno manjem broju, reprezentacije Hrvata iz Srbije pozdravljena je velikim ovacijama.  
Glavni »krivac« za ovaj veliki pothvat okupljanja Hrvata izvan domovine je Hrvatski svjetski kongres u suradnji sa Državnim uredom za Hrvate izvan domovine, a pod visokim pokroviteljstvom predjsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Za sudionike je bio organiziran i Dan otvorenih vrata kod predsjednice kao i odlazak na utakmicu Dinamo – Cibalia. Prema riječima organizatora iduće Igre će biti jubilarne, pa će to biti i posebna manifestacija gdje svakako očekuju još veći broj mladih, čija je želja da se piše i priča o krasnom zajedništvu, jer ima i onih koji su na Igre došli i ostali u Hrvatskoj, kao i onih koji su se tu zaljubili. Kada su natjecanja u pitanju gubitnika nema, nisu važni kilometri i sekunde, zajedništvo nas sve čini dobitnicima, kao što i sam slogan Igara kaže: »Jedno je srce, jedna je Hrvatska!«
H. R.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika