Aktualno Aktualno

Đacima dostupno 100 knjiga!

Učenici koji osnovnu školu pohađaju na hrvatskome jeziku, nakon 15 godina od početka odvijanja nastave ovoga tipa u Srbiji, započeli su prvi puta školsku godinu sa svim potrebnim udžbenicima. Od prvog do osmog razreda u uporabi je 100 udžbenika i radnih bilježnica koji su prevedeni sa srpskog jezika ili posebno izrađeni za određene nastavne predmete.

Za svaki razred i svakog učenika, kao i svih proteklih godina, Hrvatsko nacionalno vijeće osiguralo je besplatne komplete udžbenika, što je u velikoj mjeri potpomoglo kućni proračun obitelji čija djeca nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Početak školske 2017./18. godine, osim kompletiranih udžbenika za osnovnu školu, obilježili su i prvi koraci/pregovori u izradi srednjoškolskih udžbenika.

Osnovna škola

U osnovnoj školi u uporabi je 61 udžbenik i 39 radnih bilježnica, odnosno 100 udžbenika od kojih su 33 autorska i 67 prijevodi sa srpskih izdanja. Savjetnica predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća za razvojne projekte hrvatske zajednice u Srbiji Jasna Vojnić ističe da je do potpisivanja trojnog sporazuma – memoranduma između HNV-a, Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja i Zavoda za udžbenike, HNV svojim resursima i uz pomoć Hrvatske izradio 84 udžbenika te da je od kako je Srbija preuzela financiranje izrađeno 23 udžbenika. Ona navodi i da je HNV uspio osigurati sredstva za kupnju svih osnovnoškolskih udžbenika, tj. da je projektima osigurano 2,2 milijuna dinara.

Vojnić kaže da je u posljednje dvije godine, od potpisivanja spomenutog memoranduma, došlo do kvalitativnog skoka u izradi udžbenika, jer je, kako navodi, hrvatska zajednica pokazala kako je sposobna s prijevoda prijeći na izradu autorskih udžbenika. Prvi autorski udžbenici Hrvata u Srbiji su udžbenici za nastavni predmet glazbena kultura – Glazbena škrinjica. Nakon što su protekle školske godine bile gotove Škrinjice od prvog do četvrtog razreda, za ovu školsku godinu izrađene su i za peti, šesti i sedmi razred, dok je za osmi razred udžbenik na doradi.

Osim Škrinjica, proteklih godinu dana izrađeno je i šest nacionalnih dodataka za predmete Svijet oko nas za prvi i drugi razred, Priroda i društvo za treći i četvrti razred, Geografija za osmi razred i Likovna kultura za peti, šesti, sedmi i osmi razred koji se u školskim klupama očekuju do kraja kalendarske godine te nacionalni dodatak za Povijest za peti i šesti te sedmi i osmi razred koji bi učenici trebali dobiti do kraja školske godine, kako tvrdi dopredsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal. Ona objašnjava da je nacionalni dodatak, dodatak udžbeniku koji je sa srpskog preveden na hrvatski te da se u njemu nalaze sadržaji koji su značajni za nacionalnu manjinu iz područja glazbe, povijesti, tradicije, baštine, blagdana, geografije...

Na autorskim udžbenicima i nacionalnim dodacima radio je tim autora iz hrvatske zajednice kojega su činili: glazbenici Mira Temunović, Vojislav Temunović i Tamara Štricki-Seg (Glazbena škrinjica), pedagoginja Margareta Uršal (Glazbena škrinjica, Svijet oko nas, Priroda i društvo), geograf Stipan Stantić (Geografija), povjesničari Kalman Kuntić i Dario Španović (Povijest), povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Ljubica Vuković Dulić (Likovna kultura), učiteljica razredne nastave Verica Farkaš (Svijet oko nas) te učiteljice razredne nastave Sanja Dulić i Danijela Romić (Priroda i društvo).

Lekturu su radile Katarina Čeliković (Priroda i društvo, Likovna kultura, Svijet oko nas), Ana Gaković (Priroda i društvo, Svijet oko nas), Željka Zelić (Povijest, Geografija i Glazbene škrinjice) Jelena Dulić Bako (Geografija), a ilustracije unutar udžbenika i korice Adrijana Vukmanov Šimokov (svi nacionalni dodaci), Milijana Stamenković (Glazbene škrinjice) i Darko Vuković (Glazbene škrinjice), dok je grafički urednik bio Vladimir Pataki (Glazbene škrinjice), a glavna urednica za sva hrvatska izdanja Marijana Vasić StjepanovićU osnovnoškolskoj nastavi na hrvatskome jeziku koristi se osim navedenih autorskih udžbenika još i 16 udžbenika i 10 radnih bilježnica za Hrvatski jezik koje je za svih osam razreda do 2015./16. izradio tim vanjskih suradnika, a njihovu izradu financirala je Hrvatska.

Srednja škola

Na inicijativu HNV-a krajem rujna stigao im je dokument u kojemu Ministarstvo prosvete traži da dostave listu potrebnih, tj. nedostajućih udžbenika za srednju školu. Kako Vojnić ističe, za sada će se prevoditi stotinjak udžbenika za sve razrede gimnazije.

»Trenutačno se radi o 102 udžbenika, ali budući da namjeravamo mijenjati broj srednjoškolskih profila nadamo se da će se i te potrebe povećati. Kanimo krenuti velikim koracima, ne postupno. Prevodit ćemo sve četiri godine gimnazije tako da ćemo, osim naših resursa i naših prevoditelja morati angažirati i prevoditelje iz Hrvatske i u tom smislu čekamo veliku pomoć Hrvatske«, kaže Vojnić i ističe da bi se već početkom iduće godine mogli očekivati prvi srednjoškolski udžbenici.

Da su gimnazijski udžbenici prioritet ističe i Uršal: »Deset godina – deset generacija je prošlo kroz gimnaziju i još uvijek nemaju udžbenike, osim za hrvatski jezik koji je 'uvezen' iz Hrvatske.«

Iako je memorandumom predviđena izrada autorskih udžbenika za Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, proces nije započet jer je, kako navodi Uršal, prvo potrebno promijeniti nastavni program za ovaj predmet i osuvremeniti ga, a tek onda pristupiti izradi udžbenika, za što su se sada stvorili uvjeti.

H. R.

 

Broj udžbenika, radnih bilježnica i cijena kompleta po razredima za osnovnu školu

 

razred

br. udžbenika

br. radnih bilježnica

ukupno

cijena kompleta

(u dinarima)

1

6

5

11

6357

2

6

2

8

5216

3

6

2

8

5216

4

6

2

8

5260

5

8

6

14

9105

6

9

7

16

10455

7

10

8

18

11908

8

10

7

17

11358

 

Izvor: Hrvatsko nacionalno vijeće

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika