Aktualno Aktualno

Suradnja od obostrane koristi

Novi veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota posjetio je prošloga četvrtka, 26. listopada, Grad Suboticu, gdje je razgovarao s gradonačelnikom Bogdanom Labanom o modelima suradnje i položaju hrvatske nacionalne manjine.

»Predstoji intenzivna suradnja između Hrvatske i Srbije i uvjeren sam da će to biti od obostrane koristi za građane i s jedne i s druge strane. S gradonačelnikom smo razgovarali o društveno-ekonomskim potencijalima Subotice, bilo je riječi i o prekograničnoj suradnji i mogućnostima gdje možemo zajedno nastupiti prema europskim fondovima. Značajna je suradnja Subotice i gradova u Hrvatskoj, naročito Osijeka, u kontekstu prekogranične suradnje. Potencijali su veliki, a hrvatska će nacionalna manjina u tom pogledu imati istaknutu poziciju. Hrvatska diplomacija je spremna pomoći Gradu Subotici u apliciranju europskim fondovima, gospodarskom povezivanju s hrvatskim tvrtakama i lokalnim smoupravama«, rekao je Bakota na konferenciji za novinare poslije prvog službenog sastanka s gradonačelnikom Subotice i naglasio da je s Labanom razgovarao i o pitanju statusa hrvatske manjine u Srbiji, Vojvodini i Subotici.

»U našem razgovoru je prepoznato koliko je hrvatska manjina bitna u području kulture, gospodarstva i u političkom smislu. Vjerujem da će vremenom doći do pune emancipacije hrvatske manjine u Srbiji, jer su nacionalne manjine čvrsta spona između dvije države, Hrvatske i Srbije.«

Veleposlanik Bakota je naglasio kako se nada da će posjet Zagrebu predsjednika Aleksandra Vučića biti što prije realiziran.

»Posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj nije otkazan, već je samo odgođen i intenzivno se radi na njegovoj realizaciji. U ovom trenutku ne možemo govoriti o preciznom datumu tog posjeta.«

Hrvatski veleposlanik je naglasio kako očekuje da se aktualiziraju aktivnosti radnih skupina za otvorena pitanja između dvije države.

»Pojedina takva tijela nisu se sastajala godinama i mislim da je pravo vrijeme da počne suradnja eksperata za otvorena pitanja u odnosima naših država«, rekao je Bakota.

Gradonačelnik Laban je istaknuo kako se tijekom susreta razgovaralo o ekonomskim potencijalima grada, o položaju hrvatske manjine u Subotici i suživotu svih nacionalnih zajednica u gradu, na koji su svi ponosni.

Tijekom boravka Subotici, veleposlanik Bakota je službeno posjetio i Subotičku biskupiju te Novinsko-izdavačku ustanovu Hrvatska riječ. Gordan Bakota je od prošloga tjedna službeno na dužnosti veleposlanika Hrvatske u Srbiji, nakon što je predao vjerodajnice predsjedniku Vučiću.

Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika