Aktualno Aktualno

»Ivan Ivanović vrijeđao Katoličku crkvu i Hrvate«

 

 
Prozvani voditelj izjavio kako je priopćenje DZH-a »puno laži« i pokušaj »skretanja pozornosti na sebe« * Republička radiodifuzna agencija ispituje navode o uvredama
 
Demokratska zajednica Hrvata (DZH) zatražila je da se televiziji Prva srpska oduzme pravo na nacionalnu frekvenciju zbog vrijeđanja Svetog Oca i Katoličke crkve te govora mržnje prema Hrvatima. DZH je 18. lipnja poslala otvoreno pismo predsjedniku Savjeta Republičke radiodifuzne agencije vladiki Porfiriju u kojemu navodi kako je u emisiji »Veče sa Ivanom Ivanovićem« 29. travnja i 6. svibnja voditelj pogrdno govorio o Katoličkoj crkvi i »pozvao Al Qaidu neka pričeka da Hrvatska uđe u Europsku Uniju pa da onda postavi atomsku bombu uz jasne insinuacije gdje«. 
DZH tvrdi kako je voditelj emisije Ivanović i mnogo puta do tada izjavio kako mrzi Hrvate, te svojim stavovima poticao međunacionalnu mržnju. Prema ocjeni DZH, Prva srpska televizija s »takvom koncepcijom nema što tražiti u medijskom prostoru Vojvodine i Srbije«. 
DZH je od vladike Porfirija zatražila neka stane u zaštitu svih građana Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, izrazivši čuđenje što nitko do sada nije stao u zaštitu katolika, kao što se činilo za druge u sličnim situacijama.
»Čak i sam poziv Al Qaidi na ubijanje jednog naroda nije bio dovoljan da RRA, resorno ministarstvo ili druga meritorna državna tijela kojima je u opisu posla, reagiraju«, dodaje se u pismu DZH. 
Prozvani voditelj Ivan Ivanović je za beogradski »Blic« izjavio kako je priopćenje DZH-a »puno laži« i pokušaj »skretanja pozornosti na sebe«. »Mislim da je to pokušaj male političke organizacije da skrene pozornost na sebe. Ako misle da sam ugrozio njihova prava, neka me tuže sudu. U njihovom priopćenju ima dosta laži, a politikanti su takvi. RRA je ozbiljna organizacija, koja dobro radi svoj posao, a mi kao televizija uvijek poštujemo njihove sugestije«, rekao je Ivanović dodajući, kako članovi DZH-a »možda ne govore srpski dovoljno dobro, pa nisu najbolje razumijeli moje šale«.
Iz TV Prva srpska su rekli da je izjava koju je za »Blic« dao Ivan Ivanović njihovo službeno stajalište, a u međuvremenu Republička radiodifuzna agencija pokrenula postupak da se ispitaju navodi o uvredama iznijetim u emisijima. 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je također tražilo da RRA ispita navode o uvredama. »Država Srbija i sve njezine institucije dužne su zaštititi manjine. Ako se država na najvišoj razini oglasila u slučaju američke komičarke Chelsea Handler, koja je vrijeđala i ismijavala čitav srpski narod zbog nepovoljnih kritika koncerta Amy Winehouse, nema razloga da država postupi drukčije kada je u pitanju zaštita drugog naroda u njezinim medijima, u ovom slučaju hrvatske manjine u Srbiji«, izjavio je predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović i dodao, da su ton i način na koji Ivanović vodi svoj show zabrinjavajući i kada su druge manjine u pitanju.
 
D. B. P.
 
 
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika