Kultura Kultura

Više novih projekata

Udruga građana Tragovi Šokaca iz Bača suočava se s većinom problema s kojima se suočavaju i ostale hrvatske šokačke udruge u Vojvodini. Ipak, u 2017. uspjeli su ostvariti sve planirano.

»Našu stalnu manifestaciju, Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji, uspješno smo organizirali peti put zaredom. Svake godine imamo sve više zainteresiranih sudionika. Na zajedničkoj manifestaciji Šokci i baština u Somboru sudjelovali smo s malim igrokazom Na sokaku u suradnji sa HKUPD-om Matoš iz Plavne. Pjevačka skupina je radila manjim intenzitetom od uobičajenog, a zbog bolesti naših članica propustili smo neka događanja na koja smo bili pozivani. U 2017. godini uspješno smo dočekali i stare prijatelje Tuzlake, koji su hodočastili Radosnoj Gospi u Bač. U kovačnici smo imali nekoliko jednodnevnih radionica sa školskom djecom, pa u globalu možemo biti zadovoljni urađenim«, kaže predsjednica udruge Stanka Čoban.

Koji su vam planovi u ovoj godini?

Uz već postojeće projekte, namjeravamo ostvariti i neke nove. Seminar tradicijskih glazbala namjeravamo organizirati unutar projekta prekogranične suradnje s Hrvatskom. Namjeravamo nastaviti i s edukativnim radionicama u kovačnici. Sa školskom djecom radit ćemo jednodnevne radionice šokačke tradicijske kuhinje Kod majke nediljom na ručku. Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji namjeravamo proširiti na tri dana. Kako je ova godina okrugla godina od dolaska Hrvata Šokaca na ove prostore, planiramo u suradnji s Franjevačkim samostanom u Baču, Franjevačkim samostanom u Tuzli i šokačkim udrugama koje su sudjelovale u obilježavanju 320. obljetnice migracije, Radosnu Gospu proslaviti, ne u onom obujmu kao prije 10 godina, no ipak, opet ćemo se svi okupiti oko ove, za nas Šokce važne obljetnice – na tribinama i misnim slavljima, kako na Gradovrhu tako i u Baču. Iako svake godine organiziramo hodošašće i doček hodočasnika, ove godine bi to trebalo biti na višoj razini. Na inicijativu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata pjevačka skupina priprema se tonski zapisati naše običajne napjeve, izvorne šokačke pjesme koje su zapisane u Baču tridesetih godina prošloga stoljeća i crkvene pjesme na šokačkoj ikavici. Nadamo se potpori svih institucija u ovim planovima, jer bi za našu sve manju zajednicu u Baču jako puno značila.

Koji su najveći problemi Udruge?

Najveći problemi s kojima se susrećemo, osim financijskih, svakako su opadanje brojnosti i dob članstva. Djece i mladih u selima sve je manje, a ono malo što ima zainteresirano je za neke druge vidove kulturnih događanja. Vlastita kultura i tradicijska baština kao da ne dotiče ni njih, ni njihove roditelje. Odlazak članova na privremeni rad u inozemstvo i zdravstveno stanje starijih članova znatno nam otežavaju rad. Nedostatak prostora za rad nam je također veliki problem. O broju članova bilo bi jako nezahvalno govoriti, jer je stalno podložan promjenama, nažalost u negativi.

I. A.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika