Kolumne Kolumne

Prvi korak

U politici, kao i u svim drugim sferama života, ljudi se ne rukovode samo razumom već i emocijama. To je poznata stvar. Pa se tako i politička događanja tumače u skladu s vlastitim interesima, afinitetima, emocijama, strahovima, očekivanjima i ideološkim uvjerenjima. Tako se i susret predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije u Zagrebu tumačio različito u skladu s različitim interesima, ciljevima, afinitetima i uvjerenjima. Puno je bilo nepovjerenja u javnosti i medijima prije susreta da će taj sastanak donijeti išta dobroga za odnose između Hrvatske i Srbije, za srpski i hrvatski narod s obje strane granice. Čak predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tvrdi kako je bilo otvorenih pokušaja da se osujeti i spriječi posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da ne dođe do pomaka u odnosima dvije zemlje te da su se »u svoj toj kakofoniji izgubili oni pozitivni učinci i rezultati posjeta«.

Međutim, nesumnjivo je da je taj susret već polučio neke dobre rezultate, prije svega gledano iz kuta koji nas prvenstveno zanima, a to je hrvatska zajednica u Srbiji. Naime, neposredno nakon susreta, 20. veljače, predsjednik Srbije se sastao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Na sastanku s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim, predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća Darkom Sarićem Lukendićem i Darkom Baštovanovićem. Pokrenuto je nekoliko inicijativa kojima se očekuje razrješenje pojedinih problema s kojima se suočava hrvatska zajednica u Srbiji, kao što su otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, privođenje namjeni rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, unaprjeđenje komunalne infrastrukture u mjestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, unaprjeđenje obrazovanja na hrvatskom jeziku i drugo. Također je bilo riječi i o osjetljivim pitanjima, kao što je memoriranje žrtava u vojvođanskom dijelu Srijema i o uključivanju predstavnika hrvatske zajednice u procese donošenja odluka, prije svega na pokrajinskoj razini. Sastanku su prisustvovali i pokrajinski premijer te gradonačelnici Novog Sada i Subotice, pa su dogovoreni i rokovi i nositelji realizacije rješavanja ovih problema. Dogovoren je i ponovni sastanak u roku od mjesec dana. Predstavnici Hrvata iz Srbije su susret ocijenili korisnim i očekuju vrlo skoro i konkretne rezultate tog susreta.

Istoga dana predsjednik Vučić se sastao i s predstavnicima Saveza udruga obitelji nestalih i zatočenih branitelja tijekom Domovinskog rata iz Hrvatske. S njima je razgovarao o pitanjima koja nisu od jučer, i na koja se predugo čekaju odgovori. Predstavnici Saveza udruga također su nakon sastanka, istina s izvjesnim oprezom, ocijenili sastanak korisnim. Probudila se nada da će se nakon svih ovih godina utvrditi gdje su posmrtni ostatci njihovih najbližih.

Za manje od mjesec dana znat će se prvi konkretni rezultati ovih sastanaka. Dolaze li bolja vremena za Hrvate u Srbiji i hoće li Vučić ispuniti obećanja dana u Zagrebu i obiteljima nestalih da će predati »sve što može predati« iz arhiva bivše JNA koji mogu pridonijeti potrazi na nestalima. Prvi korak je učinjen.

J. D.
 


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika