Kultura Kultura

S ponosom u matici

Proteklog vikenda Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo predstavio se na nekoliko destinacija u Hrvatskoj. Prvo u nizu bilo je predstavljanje u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu, gdje je o povijesti i radu Centra govorio predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin, te su održane radionice vezane za bunjevačku tradicijsku baštinu.

Ovom prigodom Centar je dobio priznanje Hrvatske matice iseljenika (HMI) za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine Hrvata Bunjevaca, koje je Cvijinu uručila voditeljica Odjela za kulturu mr. sc. Snježana Jurišić.

Radionice u HMI-ju

Bunjevačka nošnja gdje god da se pojavi privlači osobitu pozornost i divljenje, te je tako bilo i 8. studenoga kada su mladi obučeni u različite stilove odijevanja predstavili svoju nošnju okupljenim ljubiteljima tradicije. Reviju nošnje, te radionicu oblačenja bunjevačke nošnje i ženskih oglavlja predvodile su Jelena Lipozenčić i Dajana Šimić, koje su prikazale cijeli postupak oblačenja i skrenule pozornost na greške koje se najčešće događaju prilikom oblačenja, ali i kod odabira nošnje. Također, osobit dojam je na okupljene ostavilo povezivanje marame na »dva kraja« i svilene kapice, koje zahtijeva posebno znanje i vještinu, čega je danas sve manje.

Treću radionicu, koja se bavila bunjevačkim igrama vodio je član UO HKC-a Bunjevačko kolo i nekadašnji voditelj folklora Denis Lipozenčić, koji je okupljenima pokazao osnovne korake za šest bunjevačkih igara. Kako bi najbolje shvatili korake, zainteresirani su i zaigrali s folklorašima Centra i tako uvidjeli kako je za bunjevačke igre, osobito za muške korake, potrebno znanje i vještina, ali i određena doza opuštenosti.

Sve ono što je prikazano samo je mali dio tradicijske baštine, koja će sigurno i u budućnosti imati svoju publiku u Zagrebu.

Dvosatno predstavljanje i radionice direktno su prenošene i putem stranice HMI-ja na facebooku, te su tako bile omogućene širem auditoriju.

HMI u sklopu svojeg programa organizira i projekte za jačanje a-Mreže i predstavljanje hrvatskih nacionlanih manjina u 12 europskih država. Po riječima voditelja projekta Denisa Lipozenčića, još jedan bitan povod susreta je zlatni jubilej koji u siječnju naredne godine očekuje Centar.

»U dogovoru s HMI predstavljanje smo ostavili pred sam kraj godine, kako bismo bili što bliže jubileju. Ujedno smo željeli prikazati ono što je naše: nošnju i ples. Prikazati drugima kako se pravilno oblači bunjevačka nošnja i kako se igraju pojedine bunjevačke igre«, kaže Lipozenčić.

»Cilj ovoga projekta je i osnažiti vezu s domovinom i s drugim istorodnim hrvatskim udrugama i društvima, te razvijati svijest o nacionalnom identitetu te poticati i jačati hrvatski kulturni krug. Osobito me veseli vidjeti da se sve više mladih uključuje i svojim angažmanom njeguje hrvatsku riječ, pjesmu, ples... Njihov doprinos očuvanju hrvatskog identiteta je uistinu nemjerljiv«, kaže Snježana Jurišić.

Značaj radionica

Ovome predstavljanju i radionicama nazočili su i predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Zagreba i okolice. O značaju radionica i njihovoj važnosti rekli su:

»Radionice su bile izuzetno kvalitetne. U našem društvu imamo bunjevačku nošnju i igramo bunjevačke igre, a s obzirom na to da sam garderoberka ove radionice, oblačenja i oglavlja su mi od izuzetnog značaja. Vjerujem da ću ovo, novostečeno znanje moći prenijeti i u našu garderobu«, kaže Dubravka Mrzljak, HKUD Prigorec iz Markuševaca.

Slično mišljenje dijeli i bivša plesačica SKUD-a Ivan Goran Kovačića iz Zagreba, sada veteranka, Ljerka Jazbec:

»Suze su mi potekle kad sam vidjela bunjevačku nošnju u reviji koja je prikazana. I mi posjedujemo lionsku svilu u Zagrebu i nekada je to bila moja nošnja. Moram priznati da u moje vrijeme kada sam igrala u Kovačiću nismo znali za turnir, sada sam sretna da sam to naučila. Još uvijek plešem, trenutno u KUD-u Vedar osmjeh, gdje plešu žene od 65 godina pa sve do 84. Sada smo vidjeli gdje što ide i neću dozvoliti da ikada više nastupamo, a da smo nepravilno obučene. Još više sam sretna jer sam mogla s mladima otplesati bunjevačke igre, koje sam davno plesala. Hvala vam što ste bili ovdje, a moja želja je otići u Suboticu i vidjeti vašu Dužijancu

Dobro jutro, Hrvatska

Dobro jutro, cijeloj Hrvatskoj, kao i onima koji mogu gledati ovaj program izvan domovine poželjeli su i članovi folklornog ansambla i uprave HKC-a Bunjevačko kolo u subotu, 9. studenoga, kada su gostovali u ovoj poznatoj emisiji. Iako je gostovanje u emisiji trajalo oko 25 minuta, tome direktnom prijenosu Hrvatske radio-televizije prethodile su tonske probe, oblačenje nošnje i postavka stola u samome studiju. Na ovaj popis se može dodati i ono što se u javnosti ne vidi, a to je zajedništvo i ponos, te želja pokazati da Hrvati u Vojvodini žive i s ponosom čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Osim predstavljanja Centra, folklora i najljepših bunjevačkih originalnih nošnji koje se nalaze u fundusu HKC-a Bunjevačko kolo, gledateljstvu je predstavljen i dio hrane ovoga područja, među kojima su se našli risarski ručak, lakumići, salčići, pogača...

Smotra folklora

Smotra folklora, 20. po redu, održana je u sklopu proslave dana grada Dugog Sela u subotu, 9. studenoga, na kojoj je sudjelovao i folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo. Naime, Dugo Selo je po riječima predsjednika KUD-a Preporod Maria Mlinareka ove godine obilježilo 810 godina od prve povelje u kojoj se spominje ovaj grad. S obzirom na to da je sv. Martin zaštitnik grada Dugog Sela, onda se i sva događanja vežu uz ovaj datum (11. studenoga). Tako je Martinje 2019. započelo prošlog vikenda tamburaškom smotrom na kojoj je sudjelovalo 450 tamburaša, a završilo je tradicijskim obredom »krštenje vina« kojim mošt prelazi u vino, a kojemu je prethodila spomenuta smotra.

U sklopu Martinja, cijeloga tjedna redale su se brojne manifestacije, otvorene su izložbe i kolonije, među kojima je i postavka čuvene Lepoglavske čipke, te koncert Miroslava Škore, te druge brojne zabave.

Smotra narodnog stvaralaštva na kojoj su se u najboljem svjetlu predstavili članovi HKC-a Bunjevačko kolo održana je u organizaciji KUD-a Preporod, koji je ujedno bio domaćin subotičanima. Osim HKC-a Bunjevačko kolo, na Smotri su sudjelovali i ZFA Dr. Ivan Ivančanin iz Zagreba, HKUD Prigorec iz Markuševaca, HKUD Klek iz Ogulina, HKUD Petar Zrisnki iz Vrbovca, te kao domaćini KUD Preporod iz Dugog Sela.

Ž. V.

 

 

Najava događaja

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

13.09.2024 - Gastofest u Subotici

Udruga Hrvatski Majur organizira Gastrofest koji će biti održan 13. rujna u dvorištu HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 19 sati. Mladi će sami pripremati razne gastronomske delicije koje će kasnije biti i konzumirane. Cijena ulaznice je 100 dinara u koju je uračunata konzumacija hrane i bezalkoholnog pića. Prijave, informacije i kupnja karata kod Ninoslava Radaka na broj telefona: 061/1398-478.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika