Aktualno Aktualno

Uhićen osumnjičeni za slanje prijeteće poruke predsjednici HNV-a

Subotička policija uhitila je jednu osobu zbog sumnje da je na privatni profil predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasne Vojnić poslala poruku prijeteće i uvredljive sadržine, javlja Fonet.

Uhapšen je K. T. (40) iz Subotice zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti.

Kako se sumnja, on je prije četiri dana, na privatan profil predsjednice HNV-a Jasne Vojnić, poslao poruku prijeteće i uvredljive sadržine.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, a nakon toga će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici, priopćila je subotička policija.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske uputilo je jučer prosvjednu notu službenom Beogradu izražavajući zabrinutost zbog prijetnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji nakon zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu u Vojvodini.

U noti se ističe da su, nakon javne rasprave poslije pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, »predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotice izloženi teškim uvredama, prijetnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama«.

H. R.

 

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika