Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zanat – s koljena na koljeno

Subotička Auto kuća Vidaković osnovana je daleke 1952. godine kao mehaničarska radionica i od tada se bavi servisiranjem i popravkom putničkih automobila i lakih teretnih vozila, kao i strojnom obradom dijelova za automobile. Djelatnost Auto kuće Vidaković se desetljećima širila, sada je ovlaštena za prodaju i servis novih putničkih automobila i lakih teretnih vozila marke renault i dacia, kao i za prodaju originalnih rezervnih dijelova i dodatne opreme za te automobile.

»Autoradionicu je osnovao moj djed Lazo, a početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, moj otac Stipan je preuzeo posao, a ja sam posao preuzeo prije desetak godina«, kaže vlasnik ove auto kuće Vladimir Vidaković s kojim smo razgovarali o automehaničarskom radu i poslovanju.

Od radionice do auto kuće

»Kada je dida Lazo počeo raditi, onda su se izlijevali klipovi u kalupima, izlijevali su se ležajevi, karike za putnička vozila, strojna obrada se radila ručno. Sada toga nema više, svi se dijelovi kupuju i ugrađuju prilikom popravaka. U to vrijeme, početkom pedesetih godina prošloga stoljeća, već je bilo pomalo automobila i ovdje. Dida Lazo je sam počeo raditi u njegovoj mehaničarskoj radionici, a poslije nekoliko godina je imao pomoćnike-majstore, a kada je otac Stipan preuzeo posao, počeo je zapošljavati radnike. Tada je već započela i modernizacija vozila, a kasnije je uslijedila i poslovna suradnja s Renaultom i Dacijom. A evo danas već nas ima šesnaest radnika. Osim onih koji rade na prijemu, u administraciji i u autosalonu, tu su radnici više stručne spreme – automehaničari, autoelektričari, autofarbari, autolimari«, kaže Vidaković, a razgovor smo nastavili o poslu prodaje novih putničkih automobila i lakih teretnih vozila marke renault i dacia.

»Prodajemo i održavamo, dakle, servisiramo po prodaji ta nova vozila marke renault i dacia, a garancija može trajati 3, 5 ili 7 godina, a servis se mora raditi u ovlaštenom servisu, a servis podrazumijeva održavanje po uputstvu proizvođača. Nijedan popravak se ne može raditi bez ovlaštenog servisa, primjerice, montaža kuke na automobile. Nama to znači da moramo tražiti suglasnost proizvođača za te popravke. Dakle, mi naručimo kuku, montiramo i dajemo dokument vlasniku da je to urađeno. Naknadno, vlasnik mora otići u ovdašnju agenciju za Sigurnost u prometu s tom dokumentacijom i vozilom da oni to pregledaju i da se napravi dokumentacija za tu prepravku vozila. Bilo koja prepravka se mora raditi u ovlaštenom servisu, kao i servis automobila. Znači, vlasnik automobila na vozilo može staviti samo ono što se može skinuti: preslvake, patosnicu, krovni nosač, a sve ostale prepravke vlasnik ne može raditi. Prodajemo samo nova vozila, ne prodajemo tzv. polovna vozila, ali radimo otkup vozila po principu staro za novo, a to su isključivo vozila koja su dolazila kod nas na servis. Ne bavimo se uvozom polovnih automobila. Što se tiče registracije vozila, mi uradimo tehnički pregled, a uslužna agencija uradi ostali adminstrativni posao«, kaže Vladimir Vidaković i naglašava kako originalni auto dijelovi nisu skuplji nego u inozemstvu, nego su čak i jeftiniji, jer ih ova auto kuća nabavlja po drugim cijenama u odnosu na tržište Europske unije, što ne znači da su manje kvalitetni.

Manja prodaja vozila od početka pandemije

Pitao sam Vidakovića ima li mladih koji su zainteresirani za posao automehaničara?

»Mnogo interesiranja mladih za ovaj posao nema, u ovoj auto kući rade majstori starije dobi s iskustvom u obavljanju poslova, ali nema mladih koji bi učili zanat. Ne znam da li im ovo nije interesantan posao ili možda misle da je neki drugi vid zarade lakši. Dakle, mladi se ne javljaju raditi kod mene. A vidite, u subotičkoj Tehničkoj školi Ivan Sarić u posljednjih pet godina nema odjeljenja za automehaničara, autolimara i auto farbara.«

Nezaobilazno pitanje je bilo o poslovanju ove auto kuće u vrijeme pandemije koronavirusa.

»Od početka pandemije koronavirusa dvostruko je manje vozila prodano. Prodaja novih vozila je opala. Problem je i narudžba vozila, tj. isporuka. Ranije se na novo vozilo čekalo jedan do dva mjeseca, s sada se čeka i do četiri ili pet mjeseci, što nije dobro. Ova auto kuća ima direktne ugovore s proizvođačima, to znači da Renault ima takvu politiku da smo direktni uvoznici od proizođača, dok neke druge auto kuće, primjerice Mercedes ili BMV imaju svoje predstavnike u Srbiji i oni su pod-dileri. Znači, njihov predstavnik je primjerice u Beogradu i ima određeni lager automobila kojima opskrbljuje Beograd, Čačak, Suboticu… dakle više gradova, a Renault je napravio drugačiju poslovnu i prodajnu politiku. Auto kuća Vidaković je koncesionar, a to znači da smo direktni uvoznici vozila i rezervnih dijelova za automobile od proizvođača i sve takve auto kuće se jednako kotiraju. Problem je što se tržište prodaje automobila utišalo u vrijeme pandemije koronavirusa«, kaže Vladimir Vidaković.

Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika