Kultura Kultura

»Bodrogvári« za Nevenu Mlinko

Profesorica srpskog jezika i književnosti Nevena Mlinko jedna je od troje ovogodišnjih dobitnika subotičkog priznanja Dr. Ferenc Bodrogvári, koje se dodjeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina) u području književnosti, znanosti, likovne, muzičke, kazališne i filmske umjetnosti koji su svojim djelima i činjenjima pridonijeli razvoju kulturnog života Grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini. Mlinko je za priznanje predložio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Rođena je1988. u Subotici. Srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Gimnaziji Svetozar Marković u Subotici. Nakon osnovnog akademskog studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odsjeku Srpska književnost i jezik (2007. – 2011.), upisala je i diplomski akademski studij na istom fakultetu gdje je stekla zvanje master profesor književnosti i jezika (srbista) (2011. – 2013.). Od 2020. studentica je na diplomskom akademskom studiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tijekom studija sudjelovala je u razmjeni studenata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (semestar ak. god. 2012./2013.), na odsjeku kroatistike.

Radno iskustvo stekla je kao nastavnica srpskog jezika i književnosti u osnovnim školama Matko Vuković i Sveti Sava u Subotici i Gimnaziji Svetozar Marković. Radila je u Gradskoj knjižnici Subotica kao bibliotekar-informator te u Domu učenika srednjih škola Subotica kao odgojiteljica.

U okviru stručnog usavršavanja položila je stručni ispit u knjižnično-informacijskoj djelatnosti u Biblioteci Matice srpske i stekla zvanje diplomirani bibliotekar (2015.), pohađala je predavanja i lektorske vježbe 43. seminara Zagrebačke slavističke škole u Dubrovniku (Hrvatskog seminara za strane slaviste) u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i stekla diplomu (2014.) te stručni seminar i stekla diplomu za uspješno savladan teorijski i praktični seminar Stvaranje kazališta u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (2016.).

U svom prijedlogu ZKVH je istaknuo Neveninu angažiranost na području kazališne umjetnosti i književno-jezičnom. Voditeljica je dramske sekcije u HKC-u Bunjevačko kolo u nekoliko navrata, u Američkom kutku subotičke Gradske knjižnice te u Hrvatskoj čitaonici Subotica. Postavila je na scenu više od 10 predstava i 5 koreodrama za djecu i odrasle. Okušala se i u pisanju tekstova te ih režirala, a naročite je kazališne postavke imala za najmlađe.

Kao pjesnikinja, esejistica, književna kritičarka, urednica te diplomirana bibliotekarka angažirana je na književno-jezičnom području. Poeziju piše na standardnom hrvatskom jeziku te na bunjevačkoj ikavici. Pjesme su joj objavljene u dvjema antologijama pjesništva Hrvata u Vojvodini, u časopisima u Srbiji i Hrvatskoj. Više je puta nagrađivana za poeziju na različitim festivalima. Bavi se i književnom kritikom, piše eseje i znanstveno-stručne radove, recenzije te uređuje knjige. Suradnica je časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ te časopisa za književnost, umjetnost i znanost Klasje naših ravni. Suautorica je Bibliografije Klasja naših ravni – časopisa za književnost, umjetnost i znanost 1935. – 2015.

H. R.

 

Najava događaja

03.09.2024 - Starčevo: Izložba o Hrvatima u Boki

Izložba fotografija pod nazivom Prizori prošlosti - Hrvati u Boki autorice Ksenije Žunac bit će otvorena u Galeriji Boem u Starčevu u utorak, 3. rujna, s početkom u 19 sati. Izložbu priređuju Dom kulture Starčevo i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

13.09.2024 - Gastofest u Subotici

Udruga Hrvatski Majur organizira Gastrofest koji će biti održan 13. rujna u dvorištu HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 19 sati. Mladi će sami pripremati razne gastronomske delicije koje će kasnije biti i konzumirane. Cijena ulaznice je 100 dinara u koju je uračunata konzumacija hrane i bezalkoholnog pića. Prijave, informacije i kupnja karata kod Ninoslava Radaka na broj telefona: 061/1398-478.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika