Tema Tema

Vedar pogled u budućnost

Ovom prilikom Istarska županija je donirala 600.000 dinara, uz pomoć kojih su kupljeni stolovi i stolice, knjige i slikovnice, didaktički i Montessori materijal, pokretne igračke, pribor za pisanje, slikanje i oblikovanje, didaktičke igračke (drvene igračke, instrumenti, kuhinjice...), edukacijske igre i ostale igračke za rekreaciju (plišane igračke, igračke za pijesak, montažne kućice i slično). Sve to raspoređeno je u četiri vrtića koja odgojno-obrazovni program izvode na hrvatskom jeziku, a to su Marija Petković – Sunčica, Marija Petković – Biser, Petar Pan Tavankut i vrtić koji radi pri OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu.

Po riječima predsjednice HNV-a Jasne Vojnić ovo nije prva donacija koja je bila namijenjena opremanju vrtića.

»Istarska županija je donirala značajnu sumu novca s ciljem unaprjeđenja rada u našim vrtićima. Tako je ova pomoć iskorištena za opremanje prostorija, obogaćivanje didaktičkim materijalima, Montessori materijalima, igračkama i knjigama, kako bi okruženje u vrtićima na hrvatskom jeziku bilo stimulativno, a rad s djecom kvalitetniji i bogatiji. Ono što nas raduje jest kada u nekom projektu ne sudjeluje samo Hrvatska nego i Srbija. Nedavno smo imali zajednički projekt kada su se otvorile prve jaslice na hrvatskom jeziku koje su otvorene zahvaljujući usuglašenom djelovanju s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini, te dobrom suradnjom Grada Subotice, PU Naša radost, Subotičke biskupije i HNV-a. To je bio prvi veći put, ali sigurna sam ne i posljednji«, kaže Vojnić i dodaje kako se valja podsjetiti da je Zagrebačka županija s 20.000 eura pomogla izgradnju spomenutih jaslica, a u proteklom periodu tu su bile i donacije Krapinsko-zagorske županije i Rotary Cluba Osijek koji su osigurali didaktički materijal za pripremni predškolski program, Nove školske knjige Beograd koja je darovala literaturu za djecu, te donacija Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske koje je darovalo tehničku opremu.

»Smisao svih naših djelovanja, ulaganja i napora jest integrirani razvoj društva komu je čovjek svrha i središte. S ponosom gledamo kako naša hrvatska zajednica raste i sazrijeva u raznim aspektima života. Jedna od najosjetljivijih i najvažnijih etapa razvoja jesu prve godine ljudskog života. Sretno dijete, osigurano ispunjenje temeljnih ljudskih potreba i toplina djetinjstva znače vedar i stabilan pogled u budućnost. Gledajući žarke i razigrane boje ovih igračaka, materijala i knjiga, gledajući prema djeci koja će se radosno njima služiti, i sami smo ohrabreni i osnaženi kušnju sivila svakodnevice pobijediti odlučnošću, nadom i obnovljenom snagom. To bi bilo nemoguće bez naših mreža suradnji i donatora koji se spremno odazivaju na programe i nastojanja Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji«, rekla je među ostalim Vojnić.

Jasno vidljiva pomoć Hrvatske

Ovome događaju u »toplom kutku« u dvorištu HNV-a, koji je osmislila i uredila asistetnica HNV-a u obrazovanju Nataša Stipančević, nazočili su opunomoćena ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Srbiji Maja Bogdan, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, posebna savjetnica predsjednika Pokrajinske vlade AP Vojvodine Ljiljana Dulić, tehnički direktor PU Naša radost Veljko Vojnić, ravnateljica Nove školske knjige Nataša Mijačika, te odgojitelji i predstavnici Crkve.

U razgovoru s gostima koji je vodila Nataša Stipančević, opunomoćena ministrica Veleposlanstva Hrvatske Maja Bogdan je čestitala svima koji rade i ulažu napor koji nije nezamijećen, te je poručila kako je i kroz ovu donaciju pomoć Hrvatske kao matične domovine jasno vidljiva, te da će tako biti i u budućnosti. Generalni konzul Velimir Pleša je istaknuo kako mu je osobito drago što su ovakve i slične donacije u korist malih ljudi koji će brzo porasti i biti sudionici i dionici ovakvih događanja koji su na ovim prostorima još uvijek rovita i vrlo komplicirana. Naglasio je da vjeruje kako će suradnja ne samo s Hrvatskom i Katoličkom crkvom, nego i s lokalno samoupravom u Subotici nadići sve probleme.

Ovu donaciju predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je ocijenio veoma važnom, koja poručuje, napose onima koji su u sustavu obrazovanja, da nismo sami, bez obzira na izazove s kojima se suočavamo, bez obzira na nedaće koje nas prate. Također je istaknuo kako razumijevanje i podrška postoje, te da vjeruje kako će nas kao zajednicu, bez obzira na smetnje s kojima se susrećemo i zaprečavanja koja se još uvijek bilježe, učestalost i snaga podrške iz Hrvatske i nadalje snažiti.

Najbolje za najmlađe

Da su donacije PU Naša radost prijeko potrebne naglasio je Veljko Vojnić, koji se zahvalio na istoj i napomenuo kako od 2015. godine postoji podrška i lokalne samouprava Grada Subotice, ali da je puno toga što do sada nije urađeno i da je svaka pomoć dobrodošla. On je ovom prilikom potvrdio dobru suradnju i naznačio kako će PU Naša radost nastojati i nadalje osigurati sve potrebno. Naglasio je da je pokrenuta inicijativa roditelja iz Tavankuta za otvorenje cjelodnevnog boravka, te je ovom prilikom rekao da će se nastojati i to pitanje riješiti u što skorijem vremenu. Također, najavio je slično proširenje i u Đurđinu i Maloj Bosni.

Koordinatorica ovoga projekta bila je predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal, koja je rekla:

»Koordinirati nabavom didaktičkih materijala i opreme za vrtiće je bilo nešto divno što je iziskivalo vrijeme i pažljivo biranje najkvalitetnijih igračaka i knjiga za naše najmlađe. Sada su prvi puta vrtići dobili knjige i slikovnice na hrvatskom jeziku, a zahvaljujući BIGZ-u i Novoj školskoj knjizi, odnosno ravnateljici Nataši Mijačiki uz pomoć kojih smo ih uvezli iz Hrvatske. Vrtići su obnovljeni i opremljeni stolovama, stolicama, a završeni su i fini radovi u jaslicama u vrtiću Marija Petković – Biser, opremljena su dvorišta za igru i još mnogo toga. Nadamo se kako će u skorije vrijeme pred nama biti još jedan veliki zadatak – opremanje škola u kojima se izvodi nastava na hrvatskom jeziku«, kazala je Uršal.

Prije nego su odgojitelji dobili zadatak u mnoštvu igračaka i materijala pronaći ono što je za njihov objekt, zahvalili su na svemu darovanom, te smo u razgovoru s njima saznali da će pojedini objekti ovom donacijom opremiti kutke za liječnika, kuhara, matematiku... Da će neki sada prvi puta imati knjige, odnosno slikovnice za hrvatskom jeziku, da će mališani iz jaslica prvi puta dobiti igračke kojima će se igrati na zraku, te da će uz pomoć didaktičkih materijala upoznati i naučiti prva slova i prije svega da će uz sve navedeno odrastati ljudi.

Željka Vukov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika