Tema Tema

Snažna potpora hrvatskoj zajednici

Veleposlanik Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević sa suradnicima boravio je u službenom posjetu institucijama i ustanovama hrvatske manjine sa sjedištem u Subotici – Hrvatskom nacionalnom vijeću, Novinsko-izdavačkoj ustanovi Hrvatska riječ, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini. Cilj posjeta bio je upoznati se s radom ovih institucija i ustanova. Veleposlanik Biščević kazao je kako je tijekom razgovora dogovorena maksimalna koordinacija diplomatskih predstavništava Hrvatske s Hrvatskim nacionalnim vijećem. Politička zastupljenost samo je jedan od problema, kazao je veleposlanik i dodao kako je veliki problem opći društveno-politički odnos prema hrvatskoj zajednici.

Biščević: Želimo prijateljsku, dobrosusjedsku Srbiju

»Pred hrvatskom zajednicom u Srbiji su u ovom trenutku veliki izazovi, razni problemi, značajne aktivnosti kao što je popis stanovništva. Temeljito smo razgovarali o političkom i društvenom položaju Hrvata u Srbiji, pogotovo glede dogovora o političkoj zastupljenosti hrvatske zajednice. Posebno u kontekstu nekih akcija i obećanja srbijanskog vodstva u pogledu veće zastupljenosti Hrvata u izvršnoj vlasti. U tom smislu, maksimalno ćemo djelovati na diplomatskom planu kako bi se povećala uključenost Hrvata u politička tijela. Isto tako, dogovorili smo bolju koordinaciju između diplomatskih predstavništava Hrvatske i HNV-a. Željeli smo vidjeti gdje su problemi i kako ih rješavati, imajući u vidu spremnost Hrvatske da brine o hrvatskoj zajednici u Srbiji«, izjavio je veleposlanik Biščević nakon sastanka u HNV-u.

Kako je kazao, politička zastupljenost samo je jedan od problema, dodajući kako je veliki problem opći društveno-politički odnos prema hrvatskoj zajednici.

»Hrvatska zajednica je polje na kome se prelamaju unutarnji politički odnosi u Srbiji. Smeta činjenica da se o Hrvatima u Srbiji govori samo kada se dogodi nešto negativno. To je širi problem koji se ne može rješavati uključivanjem četiri ili pet Hrvata u izvršnu vlast. To je naravno važno kao simbolika, ali je važnije da se način zastupljenosti unese u izborni zakon. Još bi bilo važnije kada bi se pokušalo pratiti što se događa sa srpskom manjinskom zajednicom u Hrvatskoj. Neka, kako ja volim reći, politika novog razumijevanja između vlasti u Hrvatskoj i srpske manjine donosi rezultate, novu društvenu klimu. Nažalost, ne sprječava pojedinačne incidente u Hrvatskoj, ali generalno se radi o jednom potpuno drugačijem tipu odnosa, sa zagarantiranim mjestima u Saboru, što nije ovdje slučaj usprkos sporazumu iz 2004. godine«, naveo je veleposlanik.

Dogovori se jedino mogu realizirati kroz biletaralne, diplomatske razgovore. Pismo upućeno ministru vanjskih poslova Srbije Nikoli Selakoviću, kako je kazao Biščević, koncipirano je u duhu poziva »dajte da naše odnose stavimo u europsku perspektivu i dajte da mi upravljamo procesima, a ne procesi nama«. »Rekao sam i ministru Selakoviću, a ponovit ću i sada: češće se događa da ministri i ministarstva reagiraju na događaje koje nisu sami kreirali i onda se otvara, tako da kažem lavina problema. Moj dojam je da se ovdje pokreću inicijative u trenutku kada smo mi na pragu dogovora o ozbiljnom bilateralnom razgovoru, što bi upućivalo da postoje neki kojima možda nije u interesu takva vrsta dijaloga kojim bi se rješavala otvorena pitanja, kojih ima i previše. Zato sam i rekao da oko bunjevačkog jezika ne ulazim u karakter i političke ciljeve te inicijative, ali tajming mi je ukazivao da tu možda postoji drugi interes i da je sama inicijativa sredstvo za nešto drugo. U tom smislu sam pokušao diplomatski djelovati, ali onda se sve pretvorilo u lavinu uzajamnih reakcija. Hoćemo gradititi bolje odnose, jer mi u Hrvatskoj ne krijemo da nam je u cilju prijateljska, dobrosusjedska Srbija. To je naš strateški nacionalni cilj«, kazao je veleposlanik.

Žigmanov: Od Hrvatske očekujemo podršku i stalni interes

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je nakon sastanka ocijenila kako je ovim posjetom veleposlanik poslao poruku da država Hrvatska intenzivno i kontinuirano brine o Hrvatima u Srbiji i da se ta potpora nastavlja. Dodala je i kako su razgovarali o velikim projektima koji se tek trebaju realizirati, kao što je primjerice izgradnja Hrvatske kuće u Subotici.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je također istaknuo kako ovaj posjet predstavlja snažnu potporu hrvatskoj zajednici, te da se zajedničkim djelovanjem postižu bolji rezultati.

»Važno je da komuniciramo i razgovaramo o svim pitanjima, unutar sebe razmjenjujemo mišljenja da se međusobno što bolje informiramo, zajednički djelujemo i postižemo što bolje rezultate. Posjet je gesta spremnosti veleposlanika da tu komunikaciju intenziviramo i u tom smislu mi smo rekli što je problem kada je riječ o društvenom položaju, što su izazovi, napose kada je riječ o sudjelovanju u političkom životu. Od Hrvatske očekujemo podršku i stalni interes. Mi smo živa, dobro posložena zajednica, koja unutar sebe ima visoku koheziju koja ostvaruje odlučne iskorake u brojnim segmentima manjinskog života. Naravno da ima dosta izazova, kao što su isključenost iz procesa donošenja odluka, različite politike zaprečavanja i slično«, kazao je Žigmanov.

Prema njegovim riječima, od Hrvatske se očekuje, kao i do sada, djelatna podrška, stalni interes i kada je u pitanju politika spram Srbije da Hrvati budu na visokom mjestu kada je u pitanju agenda suradnje između dvije države.

»Politička participacija predstavnika hrvatske zajednice u tijelima vlasti dio je bilateralnih odnosa. I do sada smo visoko cijenili zainteresiranost države Hrvatske i njihovih diplomatskih predstavnika da se to riješi na način kako je to riješeno u Hrvatskoj, odnosno da se članak 9. Međudržavnog sporazuma počne primjenjivati, što znači da se predstavnicima hrvatske zjednice osigura vidljivost, zastupljenost u predstavničkim tijelima na svim razinama i izvršnom segmentu vlasti na lokalnoj razini. U domeni ovlasti koje imaju kao diplomatski predstavnici očekujemo, naravno, i dalje podršku našim nastojanjima«, kazao je Žigmanov.

Svoj posjet hrvatskim institucijama i ustanovama veleposlanik je započeo u NIU Hrvatska riječ, gdje se upoznao s djelatnošću ustanove i radom uredništva.

hr

»Drago mi je vidjeti da tjednik radite onako kako se nekada radilo, da ne radite u stilu brzinskih tabloidnih novina gdje sadržaji odmah s ulice ulaze na portale ili u novine već da je to jedna prava redakcija s novinarima, urednicima, lektorima, korektorima. To je vjerojatno jedan od razloga što uspijevate održati kvalitetu tjednika. Nije to diplomatska fraza, jer ja od mog dolaska u Beograd imam policu u svom uredu gdje su svi brojevi Hrvatske riječi. I profesionalno, ali i kao bivši novinar, sa zanimanjem pratim Hrvatsku riječ. Zahvaljujem se što pratite rad naših diplomatskih predstavništava i u Subotici i u Beogradu, što na neki način održavate živi duh koji je potreban hrvatskoj zajednici na prostoru Srbije«, kazao je Biščević.

Prigodom posjeta ZKVH-u Biščević je kazao kako je impresioniran rezultatima rada te ustanove te naglasio kako je očuvanje nacionalnog identiteta prioritet, a u tome Zavod ima veliku ulogu. U tom smislu, iznimno je važno jačanje stabilnosti i kapaciteta unutar hrvatske zajednice čemu Veleposlanstvo daje svoju punu potporu.

zkvh

Veleposlanik Biščević je u Subotici boravio sa suradnicima – opunomoćenim ministrom u Veleposlanstvu RH u Beogradu Stjepanom Glasom i opunomoćenom ministricom Majom Bogdan, te u pratnji generalnog konzula RH u Subotici Velimira Pleše.

Z. V. / D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika