Kultura Kultura

Zapisano u posljednji trenutak

Nakon Monoštora, Sonte i Berega, monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca predstavljena je u nedjelju, 23. svibnja u Plavnoj, u prostorijama mjesnog HKUPD-a Matoš. Ova značajna knjiga plod je terenskog istraživanja koje su proveli studenti etnologije i kulturne antropologije zagrebačkoga Filozofskog fakulteta pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić. U knjizi su obrađene brojne teme o kojima je tijekom istraživanja govorilo oko 190 kazivača iz svih šokačkih mjesta u Bačkoj, a iz Plavne ih je bilo dvadesetak.

Stručna suradnica za kulturne projekte i programe Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković je na predstavljanju zahvalila predsjednici udruge Matoš Marici Andrić na organizaciji i pozivanju kazivača bez kojih, kako je kazala, ne bi bilo ove jedinstvene monografije. Posebna zahvalnost još jednom je javno upućena studentima i njihovoj mentorici prof. Černelić koja je tijekom četiri godine vodila ovo istraživanje.

»Željeli smo monografiju predstaviti u jednom ciklusu, kako smo to učinili i u drugim mjestima, ali smo zbog protuepidemijskih mjera uvedenih zbog virusa covid-19 bili prisiljeni otkazati naš dolazak na teren. Na žalost, danas smo vidjeli koliko je bilo važno ovo istraživanje jer više nisu živi neki od kazivača koji su nosili veliki dio kulturnog života hrvatske zajednice Plavne. Ovo nam samo dokazuje kako smo u posljednji trenutak uspjeli zapisati i tako sačuvati život Šokaca u Bačkoj«, rekla je Čeliković.

Ona je podsjetila kako je ovaj zbornik radova prvi takav zbornik u kojemu se problematika hrvatske (sub)etničke šokačke grupe razmatra interdisciplinarno s povijesnog, jezičnog, identitetskog, etnološkog i kulturno-antropološkog motrišta te već sada služi kao polazište budućim istraživačima koji neće imati sugovornike iz vremena koje je opisano u monografiji. Nakon predstavljanja, monografija je uručena kazivačima koji su pokazali veliko zanimanje za njezin sadržaj.

Marica Andrić ističe kako je monografija dočekana s velikim zanimanjem u lokalnoj hrvatskoj zajednici. Međutim, kako dodaje, ta je zajednica iz godine u godinu sve manja.

»Ta knjiga govori i o nama. Nažalost, vrlo malo nas ima, svaki dan sve manje, pet kazivača je preminulo u međuvremenu, ali su njihova kazivanja na ovaj način sačuvana«, kaže Andrić.

I ovom je prilikom predstavljen projekt virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net) te su uspostavljeni kontakti s nekima od Plavanjaca koji čuvaju fotografije iz života ove lokalne zajednice.

ZKVH / H. R.

Najava događaja

03.09.2024 - Starčevo: Izložba o Hrvatima u Boki

Izložba fotografija pod nazivom Prizori prošlosti - Hrvati u Boki autorice Ksenije Žunac bit će otvorena u Galeriji Boem u Starčevu u utorak, 3. rujna, s početkom u 19 sati. Izložbu priređuju Dom kulture Starčevo i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

13.09.2024 - Gastofest u Subotici

Udruga Hrvatski Majur organizira Gastrofest koji će biti održan 13. rujna u dvorištu HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 19 sati. Mladi će sami pripremati razne gastronomske delicije koje će kasnije biti i konzumirane. Cijena ulaznice je 100 dinara u koju je uračunata konzumacija hrane i bezalkoholnog pića. Prijave, informacije i kupnja karata kod Ninoslava Radaka na broj telefona: 061/1398-478.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika