Širom Vojvodine Širom Vojvodine

»Pivčiji salaš« – kvalitetom do kupaca

Naselje Bikovo nalazi se nadomak Subotice, nekada je važan čimbenik gospodarskog života bio subotički poljoprivredni gigant Agrokombinat koji je na Bikovu imao farmu krava. Bikovački atar je velik, gdje živi preko 300 domaćinstava. Na Bikovu djeluje istoimeni nogometni klub, a u naselju se nalazi i mala sportska zračna luka Ivan Sarić. U naselju Bikovo se nalazi i sada već poznati Pivčiji salaš, na kojemu je mladi Subotičanin Vedran Kuntić, po struci tehničar za biotehnologiju, započeo svoj posao.

»Priča o Pivčijem salašu počinje tako što je to bila želja za promjenom načina života, a poduzeće u kojemu sam do tada radio je zatvoreno. Tada sam se zapitao da li otići u neku tvrtku ili stvoriti nešto svoje. Naša obitelj kupuje taj salaš 2012. godine, a već se naredne godine selimo tamo, gdje započinjemo plasteničku proizvodnju, tada s jednim plastenikom. Odlučili smo način užurbanog gradskog života zamijeniti seoskim«, kaže Vedran.

salas

Plastenici

Posao na Pivčijem salašu Vedran radi uz pomoć roditelja, Mirjane i Petra, uz dva stalno zaposlena radnika.

»Kada smo kupili salaš, jedan prijatelj mog oca je predložio da napravimo plastenik. Pomoću kredita sam uzeo jedan plastenik i tako je to krenulo, počeli smo proizvodnju i učiti o tom poslu. Sada imamo već 14 plastenika, ali je manjak radnika, nas petero stalno radi«, kaže Vedran.

Razgovor s Vedranom smo nastavili o plasteničkoj proizvodnji, kao i o proizvodnji mesa i jaja na Pivčijem salašu.

»Bavimo se proizvodnjom sezonskog povrća; to je plastenička proizvodnja, krećemo sa zelenom salatom, zatim s lukom i rotkvicama, paprikama, rajčicama, keljom, cvjetačom... Nešto se od tih proizvoda šprica, a nešto ne, ali je sigurno zdravija hrana nego u marketima. Plastenička proizvodnja je dobra, jer povrće ranije sazrijeva, a i lakše ga je obrađivati. Za plasteničku proizvodnju uzimao sam kredite, a sada su otplaćeni, a nova ulaganja su od same proizvodnje. Bez nekog ozbiljnijeg početnog kapitala nema ni ozbiljne proizvodnje. Trebalo mi je pet godina, kao i svakoj tvrtki koja počinje raditi, da bih stekao kupce. Svake godine smo ulagali u plasteničku proizvodnju, kao što to i sada radimo. Osim povrća, proizvodimo i meso – imamo patke, purice, biserke, kokoške, to uzgajamo, pa na jesen našim kupcima prodajemo gotove proizvode. Proizvodimo i jaja, a ta proizvodnja se zasniva na green area sustavu, što znači slobodna ispaša kokošaka, pri čemu se ne koristi koncentrat.«

Prodaja

Proizvodi s Pivčijeg salaša prodaju se na subotičkoj Mliječnoj tržnici već šestu godinu.

»Sada su na tezgama krastavci i tikvice, a za nekih desetak dana bit će i rajčice. Na Mliječnoj tržnici imamo tri tezge i prodajemo svakoga dana, ovo je šesta godina kako smo na istim tezgama. Jeste da smo možda najmlađi na toj tržnici, ali prodajemo svoje proizvode, dakle ne preprodajemo tuđe, i imamo drugačiji pristup prema kupcima i proizvodima. Ja znam devedeset posto naših kupaca – gdje žive, njihove adrese i telefone, spojeni smo kao jedna obitelj. Primjerice, ako nešto uzimaju za bebe, kažem što je špricano pesticidima, a što nije. Imamo prisan odnos s našim kupcima, a netko tko preprodaje, njemu je bitan smo obrt. Prodajemo proizvode koje i sami koristimo. Neke proizvode koje viđam na tržnici, mi to dajemo kokoškama, a oni to prodaju ljudima. Osim prodaje na tržnici, u međuvremenu sam stvorio i nešto modernije, formirao sam Facebook stranicu, te Instagram i preko toga nas dosta ljudi koji su zainteresirani za naše proizvode prati i tako znaju za našu ponudu. Dosta nam kupaca dolazi i na salaš, kao i veći poduzetnici. Za markete ne radimo«, priča Vedran i kaže kako se Pivčiji salaš malo preorijentirao i na turizam, ali je koronavirus sve to usporio.

salas

Turistička ponuda

»Imamo na salašu dvoranu gdje se može okupiti oko 50 osoba za manje proslave. Imamo formiran meni, na salašu se mogu proslaviti rođendani ili druge obiteljske proslave. Mi smo registrirani kao seosko turističko domaćinstvo. Možemo primati goste po najavama, do 50 osoba za posjet salašu. U okviru posjeta, oni mogu konzumirati našu hranu i piće. U dogovoru s organizatorom posjeta Pivčijem salašu može se posjetiti i Palić koji nije daleko. To su organizirani posjeti, a ne pojedinačni. Imamo u planu izgradnju apartmana. Pivčiji salaš je u turističkoj ponudi Grada Subotice, kao i raznih turističkih organizacija«, kaže Vedran i naglašava kako je zadovoljan poslom koji radi.

»Povećali smo broj kupaca, pa samim tim i proizvodnju, to mi je bio cilj, a zadovoljan sam što se broj kupaca povećao zbog kvalitete naših proizvoda.«

salas

Z. Sarić

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika