Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Djeca – djeci

Osnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta nakon prošlogodišnjeg velikog potresa koji je zahvatio Hrvatsku pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja paketa za djecu, odnosno učenike osnovne škole u Glini. Prošloga tjedna, točnije 27. svibnja, donacija koju su prikupili učenici iz Tavankuta i uposlenici škole uručena je ravnateljici OŠ Glina Robertini Štajdohar, a uručili su je ravnateljica OŠ Matija Gubec iz Tavankuta Stanislava Stantić-Prćić u pratnji ravnatelja Državne škole za javnu upravu Rudolfa Vujevića.

»Nakon potresa koji je zahvatio i osnovnu školu u Glini, mi smo s našim učenicima iz Tavankuta pisali toj djeci pisma podrške. Sada smo im uručili pakete koje su napravila djeca, a koji su obuhvatili školski pribor i slatkiše. Budući da njih ima dvostruko više nego nas, svako je dijete trebalo pripremiti dva paketa. U ovu donaciju uključili su se i svi uposleni, pa smo i kolegama u Glini odnijeli simbolične darove«, kaže ravnateljica Stantić-Prćić.

Ovom prilikom održan je i sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja kojem su, osim spomenutih, nazočili i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu Vesna Šerepac, voditeljica službe sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Nevenka Pašalić, načelnik sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva obrazovanja i znanosti Darko Tot, te ravnatelj OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine Jure Mišković. Na ovome sastanku dogovoren je treći korak pomoći, koji će obuhvatiti boravak djece iz Gline u Tavankutu. Bit će to ono što djecu najviše i veseli, put i druženje s vršnjacima.

»Plan je da učenici iz Osnovne škole Glina dođu u Tavankut i budu naši gosti tijekom pet dana. Ministarstvo je osiguralo prijevoz učenika i uposlenih, a mi ćemo riješiti smještaj i hranu. Tijekom tog perioda djeca će imati prigodne radionice i druženje s vršnjacima. Jasno, sve to bit će izvodljivo kada se za to stvore epidemiološki uvjeti, a nadamo se da će to biti tijekom naredne školske godine«, kaže Stanislava Stantić-Prćić.

Sugovornica je također ovom prilikom istaknula da je škola u Glini slična tavankutskoj, no u ovome potresu je bila prilično oštećena, ali je sada obnovljena. Kada je u pitanju srednja škola, ona je u potresu kompletno stradala i morat će se rušiti, te nanovo graditi. Ono što je Stantić-Prćić još istaknula jest izuzetno pozitivna atmosfera prilikom ovoga susreta, koja će sigurno pridonijeti i daljoj dobroj suradnji.

Cilj ovoga projekta je, po riječima Stantić-Prćić, bio, osim pomoći djeci u Glini, naučiti djecu da nisu naši problemi jedini, te da ih i drugi imaju, a ujedno da osjete ljepotu pomoći drugima.

Ž. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika