Tema Tema

Razmjerna zastupljenost za nacionalne manjine

Hrvatska demokratska zajednica je na proteklim lokalnim izborima osvojila 252 mjesta gradonačelnika i načelnika te 15 župana. Drugoplasirana Socijaldemokratska partija ima 77 gradonačelnika i načelnika. U prilično kompliciranoj slici, budući da se radi o čak 576 različitih jedinica lokalne i regionalne samouprave, teško je odrediti tko je nesporni pobjednik, jer nisu sve te jedinice ni iste veličine, ni brojnosti stanovnika, ni financijske moći pa ni simboličke težine. Ipak, piše faktograf.hr, ukoliko se promatraju apsolutne brojke, HDZ je i dalje uvjerljivo najjača politička opcija u Hrvatskoj.  

Dodatno se slika komplicira jer, iako je obavljeno dva kruga lokalnih izbora, oni još uvijek nisu konačno završeni jer se u roku od 90 dana (najverojatnije na jesen) moraju održati dopunski izbori na kojima će se birati predstavnici nacionalnih manjina kako bi se osigurala njihova razmjerna zastupljenost. Tada su moguća i preslagivanja u formiranju zastupničkih većina, naročito u onim mjestima gdje u većem broju žive pripadnici nacionalnih manjina. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, u lokalnim predstavničkim tijelima ostalo je nepopunjeno 99 vijećničkih mjesta namijenjenih pripadnicima nacionalnih manjina.

Naime, prema hrvatskim zakonima, mora se osigurati razmjeran broj pripadnika nacionalnih manjina u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama, i ukoliko se taj broj ne osigura u redovnom roku organiziraju se dopunski izbori.

Dopunski izbori

Broj zastupnika iz reda pripadnika nacionalnih manjina određuje se sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o lokalnim izborima, a na temelju popisa stanovništva i ukupnog broja vijećnika u predstavničkim tijelima. Dodatno, općine i gradovi mogu svojim statutima odrediti broj pripadnika nacionalnih manjina u općinskim i gradskim vijećima, neovisno o njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu na nekom području. Drugim riječima, lokalne jedinice mogu pripadnicima manjina svojim statutima dati i veća prava sudjelovanja u lokalnoj vlasti od zakonom propisanog minimuma.

Rezultati izbora za općinska i gradska vijeća i županijske skupštine pokazali su da u polovini županija nije izabran dovoljan broj pripadnika nacionalnih manjina, tako da za 10 županijskih skupština i u Zagrebu – koji također ima status županije – moraju biti dopunski izbori, jednako kao i u 16 gradova i 55 općina, piše faktograf.hr.

Na dopunskim izborima za županijske skupštine i općinska i gradska vijeća popunjavat će se 74 vijećnička mjesta namijenjenih za Srbe, 11 za Rome, četiri za Talijane, tri za Mađare i jedan za Ukrajince. Dopunski izbori bit će i za pripadnike hrvatskog naroda, budući da se i na njih odnosi princip razmjerne zastupljenosti u mjestima gdje čine manjinu, u tri općine u istočnoj Slavoniji – Borovu, Trpinji i Jagodnjaku.

Kandidacijske liste

Na dopunskim izborima mogu sudjelovati isključivo pripadnici nacionalnih manjina, odnosno Hrvati tamo gdje su u manjini, i jedino oni mogu birati i biti birani. Međutim, kandidacijske liste mogu isticati sve političke stranke kao i grupe birača. To znači da bi aktualne stranke ili nezavisne liste koje su sada ušle u predstavnička tijela na jesen mogle krenuti u potragu za pripadnicima manjina kako bi ojačale broj svojih vijećničkih mandata, navodi faktograf.hr.

Nakon dopunskih izbora, broj sadašnjih vijećničkih mjesta povećat će se za broj pripadnika nacionalnih manjina koji moraju ući u predstavničko tijelo, a hoće li i kako to utjecati na formiranje zastupničkih većina vidjet će se na jesen. Prema pisanju portala faktograf.hr., posebno će biti zanimljivo pratiti što će se događati u nekoliko županijskih skupština u kojima se moraju izabrati pripadnici srpske nacionalne manjine, poput Bjelovarsko-bilogorske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije u kojima se moraju izabrati po dva dodatna vijećnika ili Primorsko-goranske županije u kojoj se, uz dva pripadnika srpske manjine, mora izabrati i jedan talijanske manjine.

Dopunski izbori bi mogli utjecati i na sastave gradskih vijeća u više gradova, među ostalim u Rijeci, Puli, Drnišu, Petrinji i Sisku, u kojima se treba izabrati po jedan vijećnik iz redova srpske manjine. I Bošnjaci bi mogli imati važnu ulogu u općinskim vijećima u Cetingradu i Gunji, jer i u njima ima po jedno nepopunjeno mjesto.

Za Rome je ostalo najviše nepopunjenih vijećničkih mjesta u Međimurju – po jedan mandat u županijskoj skupštini i u općinskim vijećima Kotoribe, Male Subotice, Podturena i Pribislavca, te dva mjesta u Orehovcu. Po jedan Talijan još mora ući u gradsko vijeće Rovinja te u općinska vijeća u Vrsaru i Višnjanu.

I Zagreb očekuju dopunski izbori na jesen, jer u gradsku skupštinu mora biti izabran jedan vijećnik srpske nacionalnosti. Ti izbori, međutim, neće poremetiti sadašnji odnos snaga, piše faktograf.hr.

SDSS ponovo osvojio najviše mjesta

Što se pak tiče rezultata u protekla dva kruga, Samostalna demokratska srpska stranka je ponovno u svojoj nacionalnoj zajednici postigla najbolje rezultate. U Vukovaru ponovo imaju zamjenika gradonačelnika i dva mjesta u Gradskom vijeću, a još jedno mjesto je osvojio Demokratski savez Srba. U Glini je neovisna Branka Bakšić ponovo izabrana za zamjenicu gradonačelnika iz redova srpske manjine. SDSS je dobio zamjenika gradonačelnika iz redova srpske manjine i u Kninu, Belom Manastiru, Kostajnici i Pakracu dok je u Ogulinu pobijedio kandidat Demokratskog saveza Srba.

SDSS je dobio zamjenike župana u devet županija – Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Karlovačkoj, Virovitičko-podravskoj, Primorsko-goranskoj i Požeško-slavonskoj županiji, i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u koaliciji sa SDP-om.

SDSS ima načelnike općina, među ostalim, u općinama Gvozd, Dvor, Krnjak, Vrhovine, Ervenik, Kistanje, Biskupija, Civljane, Erdut, Šodolovci, Markušica, Negoslavci i Borovo, a nezavisni kandidat je pobijedio u Civljanima. Zamjenike načelnika općine iz redova srpske manjine SDSS je dobio u Starim Jankovcima, Popovcu, Plitvičkim Jezerima i Vrhovinama, dok je nezavisni kandidat pobijedio u Dardi.

J. D.

Zamjenici

Zamjenik općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda bira se neposredno tajnim glasanjem na mandat od četiri godine, istovremeno, na isti način i po istom postupku kao i općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan.

Pripadnici manjina biraju zamjenika župana iz svojih redova ako ih u stanovništvu županije ima više od pet posto, a zamjenika općinskog načelnika i zamjenika gradonačelnika iz redova manjine ako ih u stanovništvu grada ima najmanje 15 posto.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika