Tema Tema

Svijetleći panoi ubijaju napasnike

Komarci su problem s kojim teško na kraj izlaze kako u pograničnom području Hrvatske, tako i u susjednoj Srbiji, a najezda ovih kukaca često postaje problem s kojim se lokalne vlasti teško bore. Da bi ta borba bila efikasnija, a stanovnici ovih područja bili pošteđeni uboda komaraca treba pomoći novac iz europske kase koji će se kroz program prekogranične suradnje dvije države utrošiti upravo za suzbijanje komaraca.

Inovativna brazilska metoda

Projekt čiji je naziv MOS-Cross 2 – »Mosquito control in cross-border area 2« vrijedan je 960.000 eura. Nositelj i vodeći partner projekta je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, a ostali partneri su Zavod za javno zdravlje Sombor, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Fond za europske poslove Autonomne Pokrajine Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine.

»Provedbom projekta MOS-Cross 2 nastavlja se dobra partnerska suradnju i aktivnosti koje su započete na prvom pozivu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija«, kazala je na otvarajućoj konferenciji u Osijeku voditeljica projekta Magdalena Sikora iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. U razgovoru za Hrvatsku riječ ona je pojasnila da je projektom prekogranične suradnje planirano na ekološki prihvatljiv način djelovati u smjeru suzbijanja komaraca metodom koja će se prvi puta koristiti na ovom području.

»Radi se o svijetlećim panoima za suzbijanje komaraca koji će privlačiti komarce tako što će oponašati ljudski dah i miris. U te panoe se stavljalju antraksanti koji oponašaju ljudski miris i suhi led, odnosno CO2. Komarci bivaju privučeni i ostaju zarobljeni u svijetlećim pločama gdje na kraju ugibaju od dehidracije. Naša procjena je da će klopke moći privući do 30.000 komaraca tijekom razdoblja od 12 sati u radijusu od 2,5 kilometara«, kaže voditeljica projekta.

No, u kom području mogu djelovati svijetleći panoi i kolika koncentracija aktivnih tvari će biti potrebna bit će utvrđeno tijekom prve eksperimentalne godine. Ukupno će biti postavljeno 50 panoa, odnosno svaki partner u projektu imat će mogućnost postaviti deset inovativnih klopki za komarce. Tako će područje Hrvatske i Srbije gdje se provodi ovaj projekt biti prvo područje u Europi gdje se na ovakav način bori protiv komaraca. Prvi puta svijetleći panoi koji oponašaju ljudski miris i dah upotrijebljeni su u Brazilu, kao patent Svjetske zdravstvene organizacije, tijekom epidemije virusa zika.

Ovi panoi moći će se koristiti i nakon završetka projekta i postavljati i u drugim gradovima.

Nastavak projekta iz 2017. godine

Ovo nije prvi puta da pogranična područja na istoku Hrvatske i sjeveru Srbije surađuju u borbi protiv komaraca i to kroz projekt prekogranične suradnje. Prvi takav projekt realiziran je 2017. do jeseni 2019. godine. I za taj projekt iz proračuna Europske unije izdvojeno je skoro milijun eura. Tijekom provedbe ovog projekta urađeno je mapiranje legla komaraca, odnosno izrađena zajednička prekogranična mapa, te je urađena analiza infekcija koje mogu prenijeti zaraženi komarci.

Protiv komaraca i zrakoplovima

Na otvarajućoj konferenciji ovog dvogodišnjeg projekta hrvatska ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je da su komarci jedan od javno-zdravstvenih problema Osječko-baranjske županije i šireg područja Slavonije, ali i područja Vojvodine.

»To je dugoročni problem na ovom prostoru, no događaju se pomaci u pitanju kontrole najezde komaraca od strane županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za što su uspješno povučena sredstva i iz EU koja zapravo i služe tome da bi se rješavali problemi zaštite zdravlja ljudi«, kazala je Tramišak.

Ona je najavila da su u programu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija planirana nova, izdašnija sredstva za suradnju dviju država, te da će se otvoriti nove mogućnosti za nastavak realizacije ovakvih projekata.

»Očekujem da će zavodi za javno zdravstvo naših županija i Vojvodine iznaći nove modele kako bismo što kvalitetnije suzbili najezde komaraca i, osim monitoringa, nabavili adekvatniju opremu. Razgovara se i o mogućnostima kupovine zrakoplova koji bi tretirali komarce u vrijeme najezde«, istaknula je ministrica.

Koliko su komarci ne samo napast već i prenosioci virusa zapadnog Nila najbolje znaju Osječani kao i Somborci i oni koji žive u okolnim mjestima. Otežavajuća okolnost je i to što su ova područja u blizini zaštićenih rezervata prirode – Parka prirode Kopački rit u Hrvatskoj i Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje kod Sombora. U tim zaštićenim područjima nije dozvoljeno kemijsko tretiranje komaraca. Kako ova dva područja razdvaja samo Dunav, koji nije prepreka za komarce, ti dijelovi teritorija dvije države posebno su ugroženi. Ono što još pogoduje nekontroliranom povećanju brojnosti komaraca su velike vodene površine i s jedne i s druge strane granice, koje su idealne za razmnožavanje komaraca.

Zato se s obje strane granice svake sezone ulažu velika sredstva u suzbijanje larvi i odraslih komaraca, ali ni to nije garancija da će stanovnici tih područja biti pošteđeni upornih i dosadnih komaraca, koji uz to mogu biti i zaraženi.

Koliko će pomoći svijetleći panoi znat će se nakon godinu-dvije, a ono što je sigurno jest da se na takav način komarci uništavaju na ekološki prihvatljiv način, bez uporabe agresivnih kemijskih sredstava.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika