Tema Tema

Ojkavice, pismo moga ćaće

Ojkanje je najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj, a isti način pjevanja u zavisnosti od mjesta ima i više naziva. Tako neki ojkanje nazivaju ojkavicom, treskanjem, ojkačom... Bilo kako nazivali ovaj neobičan grlati glazbeni izričaj valja znati da ga je UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenoga 2010. uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

Ojkavicu počinje pjevati jedan pjevač u takozvanoj kićenoj melodiji, a kasnije se priključuje i drugi ili više njih. Dolazi do tremolastog ojkanja koje obuhvaća dugi niz glasova s dvopjevom sekunde, a nekada i terce. Ono što je zanimljivo i prepoznatljivo za ojkavicu, pa i gangu jeste da svaka treba završiti u disonanci (neskladu) sekunde. Svi oni koji nisu naviknuli svoje uho na ovu vrstu višeglasja, trebaju se pripremiti na neobičan grlati spoj zvučnog nesklada.

Od mjesta do mjesta

Melodija u kojoj se izvodi ojkanje varira u zavisnosti od mjesta do mjesta i samoga izvođača, a stih traje koliko i dah glavnog izvođača.

Ojkavica

Ojkavice dično ti je ime,

Zagora se ponosi s njime.

Ojkavice pismo moga ćaće,

kad se piva sve se tresu gaće.

Gaće tresu, kapa poskakuje,

kad se piva, daleko se čuje.

Ti si meni život, razonoda,

ojkavico, pismo moga roda.

Tebe pivam i o tebi sviram,

tebe pivam i s tobom uživam.

Ojkavicu kada pivaju braća

stariji konta zaojka i ćaća.

Ajde brate sada jednu kreni

Bog da zdravlja i tebi i meni.

Ja te nikad prominia ne bi,

ojkavice sve mi je u tebi.

Ti si himna iz kršne Zagore

kad se piva naša srca gore.

Stoljećema ti se si pivala

Zagoranu razonodu dala.

Ti ni nemaš zapisani nota,

ojkavico vrilo mog života.

Baština si ti naša priznata

širom su ti otvorena vrata.

Zagorani u srcu te nose,

kad pivaju s tobom se ponose.

Ojkavice, tvoje ime dično

u Zagori svi pivaju slično.

(Ivica Burić)

»Ojkavica je nastala iz naroda. Usmena predaja govori kako su se pastiri dozivali dok su čuvali stada: oooojjjjj priko plota k njoj... Danas je ojkavica prisutna i na seoskim zabavama, na raznim neformalnim druženjima. Ako se skupi određeni broj ojkača na nekoj zabavi ili mjestu pjesma 'potekne' spontano, bez prethodne najave, pa se negdje iz kuta začuje: Ajde ženo da se podilimo, bolje ćemo da živimo… Tebi kuća, a meni avlija, tebi bačva, a meni rakija ooooojjjjoooojjjj...«, pojašnjava predsjednica KUD-a Sveti Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih (Zadarska županija) Davorka Mamić i dodaje: »Kod izvođenja ojkavice prvo glavni ojkač pjeva, a drugi se ubacuju na zadnje tonove, tj. kad glas počne tremolirati ili tresti na 'ooooojjjj'. Obično su tu tri do četiri ojkača čiji su glasovi dobro posloženi i međusobno se nadopunjuju. Bitna je jačina – tremoliranje zadnjih slogova gdje ojkavica dobije na svojoj težini i važnosti.«

Ojkanje je bilo i pjevanje »ozbiljnih ljudi« i spada pod svečane pjesme, nekada skoro ritualna na svadbama i svečanim gozbama prigodom krštenja i drugoga slavlja. Upravo u pripremanju ojkavice kao zdravice za svadbu prekinuli smo pučkog pjesnika i člana KUU-a Zvona Zagore iz Mirlović Zagore kraj Drniša Ivicu Burića koji nas je upoznao sa spomenutom udrugom koja broji oko 40 članova, a na njihovom stalnom repertoaru su ojkavice, nijema kola, Splitski plesovi, koreografija na pjesmu Geni geni kameni, kao i sviranje na starim instrumentima.

»Izvodimo uglavnom ono što je iz našega kraja, a tu svakako spadaju nijema kola, svirka na diplama, a znamo i zapivati ojkavicu onako pod glas lički«, kaže Burić i pojašnjava kako ga je za spomenutu svadbu zvala nevjesta da zapiva zdravicu.

»Običaj je da u našim svadbama ima i nekoliko zdravica, primjerice kad se pođe od mladoženje do mladenke. Još uvijek ima onih koji žele sačuvati ovaj običaj, ali ima i ona druga strana medalje, gdje ljudi misle kako je to sve staromodno.«

Festivali, smotre

Kako bi ojkanje sačuvali od zaborava počele su se organizirati smotre i festivali na kojima se i danas mogu čuti skupine zaljubljenika u ovu tradiciju. Po riječima Burića, običaj u njihovom kraju je da se udruge pribilježe, te se onda ovakvi festivali održavaju svake godine u drugome mjestu, a ujedno se i udruge mijenjaju kao domaćini.

Jednu od poznatijih smotri ojkanja pod nazivom Ojkavicu 'ko želi pivati u Lišane neka se navrati organizira još od osnutka (1997. godine) KUD Sveti Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, a smotra je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture od 2010. godine kada je društvo dobilo povelju UNESCO-a.

»Odaziv na smotru je velik, kako društava u cjelini tako i ojkača pojedinaca. Našu smotru posljednjih nekoliko godina nastojimo učiniti međunarodnom tako da nam gostuju društva iz susjednih zemalja koja u svom programu njeguju ojkanje. Tako smo imali društvo iz Bosne i Hercegovine koje u svom programu njeguje ojkanje koje oni nazivaju ganga, rera i slično«, kaže Mamić.

Upravo o srodnim terminima vezanim uz ojkalicu u svome radu pod nazivom Leksička građa u ojkalicama piše Željko Karabuva i pojašnjava:

»Rera se može definirati kao domaće narodno pjevanje u Dalmatinskoj zagori, odnosno uglavnom u Sinjskoj i Cetinskoj krajini. Pri reranju jedan pjevač 'goni', a dvojica ili trojica prihvaćaju ili pomažu (reraju). Otočani će za reru reći da je riječ o pjevanju u kojem Jedan piva, a drugi mu se ruga, a 60-ih godina 20. stoljeća mogla se čuti i šaljiva pjesma: Kad Sinjani zapivaju rere, jedan piva a drugi se dere«.

Kada je u pitanju ganga, ona se može definirati kao vrsta narodnog pjevanja u nekim dijelovima Dalmatinske zagore, odnosno u Imotskoj krajini i u Hercegovini. Kod gange jedan pjevač vodi (on izgovara riječi i glas mu treba biti snažniji), dok ostali gangaju – prate.

Tekstovi uz slaganje rime

Kada je u pitanju tekst ojkavice, stihovi pokrivaju različite teme, od rođenja, ljubavi, radosti, žalosti, geografske tematike, religiozne, društvene, a nerijetko se izvođači znaju dotaknuti i političke scene.

Tekst koji se izvodi, mogli bismo usporediti s bećarcima (koji su nama bliži), ali samo u segmentu slaganja riječi, rime i opisa određene situacije ili događaja.

»Ojkavice su se pjevale u raznim prigodama i za njih se uglavnom pisao i pripremao tekst, ali ima puno toga iz glave. Kada se spoji inspiracija i situacija, tekst se samo slaže jedan na drugoga. Sigurno da na to utječe i društvo i okruženje, a dodao bih i iskustvo«, priča nam Ivica Burić koji nam je kao iz topa izdeklamovao tekst koji najbolje opisuje ojkavicu, a koji donosimo u cijelosti.

»Ojkavica se danas najviše izvodi u Dalmatinskoj zagori, Ravnim kotarima, a isto tako je prisutna i u drugim županijama Hrvatske. U početku su to bili samo muški izvođači, ali kako se ojkavica prenosi s koljena na koljeno tako se sve više ženskih skupina odlučuje za njegovanje ovakve vrste pjevanja pa slobodno možemo reći da ojkavica ima svoju budućnost i u ženskim skupinama«, kaže Davorka Mamić.

Osim toga, ojkanje se može čuti i u Hercegovini, ali i pojedinim dijelovima Crne Gore, te u Srbiji.

Da ojkanje ima budućnost, bar kada je u pitanju Dalmatinska zagora i Ravni kotari, potvrdila nam je Davorka Mamić govoreći kako se posljednjih nekoliko godina sve više održavaju smotre ojkanja na kojima se potiče i daje prilika mlađim naraštajima da pokažu svoje talente i ono što su naučili usmenom predajom.

Danas se ono proučava i uvrštava i u repertoar mnogih kulturno-umjetničkih društava. Upravo na to je ukazao i UNESCO ističući potrebu prijenosa ovog tradicijskog načina pjevanja na mlađe generacije, za što je potrebno istraživanje, dokumentiranje i međunarodna razmjena s državama koje imaju istu i/ili sličnu tradiciju.

Ž. Vukov


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika