Tema Tema

Potpora Hrvatima u Srbiji

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić obišao je u srijedu Kuću monoštorske župe koju lokalna hrvatska zajednica u Monoštoru uređuje i koja treba postati mjesto okupljanja i prezentiranja kulture i tradicije Hrvata Šokaca. Anušić je obećao da će Osječko-baranjska županija i dalje pomagati Hrvate u Srbiji, pa i projekt daljeg uređenja i opremanja ove kuće.

Anušić: I politički stojimo iza vas

»Osječko-baranjska županija velikim dijelom graniči se s Republikom Srbijom i naša je obveza pomoći vam. Hrvati koji žive ovdje imaju potrebu i za svojom kulturom, tradicijom, obrazovanjem na hrvatskom jeziku i biti korisni članovi ove zajednice. Moraju imati i potporu matične države Hrvatske i Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine to i radi. To smo spremni uvijek raditi. Ne samo financijski pomoći već i politički stati iza vas. Konkretno, kada govorimo o Kući monoštorske župe izdvojit ćemo i dodatna sredstva za taj projekt. Možete računati na nas«, kazao je Anušić prilikom sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice. Anušić je kazao kako nacionalne zajednice u Hrvatskoj dobivaju potporu, pa bi to trebala činiti i Srbija za svoje manjine i više se uključiti u projekte Hrvata. »Dok se to ne dogodi mi ćemo, ne samo Osječko-baranjska županija već i druge županije u Hrvatskoj, pomagati projekte HNV-a«, kazao je Anušić i naglasio da će u Osijeku biti organiziran sastanak kako bi se odredili projekti prekogranične suradnje koje financira Europska unija, a koji su od interesa kako za Osječko-baranjsku županiju tako i za Hrvate u Srbiji.

Surka za domaćine

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić domaćinima – KUDH-u Bodrog uručio je surku (dio muške nošnje) koja je stara 130 godina i potječe iz Daljuka. Tako će surka opet biti dio kolekcije nošnji KUDH-a Bodrog, jer je u zapisima iz 1862. godine u opisu mise na Božić opisana i surka.

»U selu više nema ni jedne. Htjeli smo dati da nam ju izrade, ali u Srbiji i Hrvatskoj nitko nam nije mogao izraditi surku, pa smo se odlučili za opakliju, a evo vi ste nas sada iznenadili ovim darom«, kazala je dopredsjednica Bodroga Anita Đipanov Marijanović.

Vojnić: Hrvatska nas pomaže i uspijevamo

Pomoć Osječko-baranjske županije jednaka je sredstvima koje HNV dobiva iz proračuna Srbije. »Protekle četiri godine Osječko-baranjska županija izdvojila je 100.000 eura, što je petina ukupnog proračuna HNV-a, i što je onoliko koliko nam Republika Srbija daje. Veliki dio tog novca odvojen je za hrvatske kulturne udruge«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić koja je goste iz Hrvatske upoznala i s velikim projektima koji su u tijeku, kao što su uređenje i opremanje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, prostora u Beogradu i izgradnja Hrvatske kuće u Subotici.

»Unatoč svim zaprječavanjima, unatoč tome što nas financijski 'drže u kolicima' Hrvatska nas pomaže i uspijevamo. Nažalost, isključeni smo iz procesa donošenja odluka, nema garantiranih mandata, nema čak ni statistike o uposlenosti Hrvata u javnom sektoru, suočeni smo s politikom zaprječavanja, primjerice kada pokušavamo pokrenuti cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, upoznati ste i s uvođenjem bunjevačkog u službenu uporabu u Subotici, slika o Hrvatima u medijima i dalje je negativna, na RTV-u u hrvatskoj redakciji četiri su uposlenika, a u slovačkoj redakciji 12, a broj Slovaka i Hrvata približno je isti«, istaknula je dio problema predsjednica HNV-a i dodala da je hrvatskoj zajednici potrebna i potpora kada je riječ o uključivanju u europske projekte, iz kojih su Hrvati u Srbiji isključeni.

»Obzirom da smo isključeni iz procesa donošenja odluka ne možemo institucionalno rješavati potrebe hrvatske zajednice i primorani smo primati pomoć od države Hrvatske. Osječko-baranjska županija ima godinama razumijevanje za nas i svojom pomoći rješava dio izazova pred kojim se nalazi hrvatska zajednica. U ovom konkretnom slučaju pomoći će adaptaciju kuće mjesne kulturne udruge. Bez podrške Hrvatske nekada ne možemo učiniti ni najjednostavnije korake«, kazao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

U Monoštoru su, osim župana Anušića, bili i saborski zastupnik Goran Ivanović i županovi suradnici.

Z. V.

Monoštor mjesto u koje treba doći

»Mislim da će za godinu dana svaki Hrvat koji voli turizam kada pređe Batinu svratiti u Monoštor i mislim da će posjet Monoštoru svatko preporučiti. Da se čuju Kraljice Bodroga, pogleda muzejska zbirka koja će, neskromno je možda reći, biti jedinstvena na ovim prostorima«, kazao je predsjednik KUD–a Hrvata Bodrog Željko Šeremešić.

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika