Kultura Kultura

130 filmova u 15 selekcija i programa

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala europskog filma Palić, održat će se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. srpnja na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog sveučilišta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Ljetna pozornica na Paliću, kao i kina Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tijekom predfestivalskog programa i središnjeg dijela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Europe, u 15 različitih selekcija i programskih cjelina. Mnogi od filmova imat će svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Osim bogatog filmskog programa, publika će moći uživati u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Natjecateljske selekcije

Kada je riječ o festivalskom filmskom programu, natjecateljske filmske selekcije i ove godine donose najaktualnije europske naslove u Glavnom natjecateljskom programu, kao i najangažiranije istočnoeuropske filmove u selekciji Paralele i sudari.

Pretprošle godine s velikim uspjehom uvedena je selekcija Novi europski dokumentarni film, koja donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija Best of Europe koju čine europski filmovi koji su obilježili prethodnu godinu, dok će europski klasici biti prikazani u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu open air kina na Trgu Slobode u Subotici. Festival, prateći suvremene tokove i osluškući potrebe publike, nastavlja uvoditi nove programe. Ove godine to je selekcija Europe 4 kids, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za najmlađe filmofile.

Omaž nagrađenima

U čast dobitnika nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos europskoj kinematografiji, kao i prethodnih godina bit će priređen Omaž program. FEF Palić ovu nagradu dodjeljuje domaćem i inozemnom laureatu od 2000. godine, za izuzetan doprinos europskoj kinematografiji.

Selekcija Novi mađarski film kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susjedne zemlje, dok je Mladi duh Europe selekcija namijenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama. FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od europskih zemalja u okviru selekcije Kinematografija u fokusu, kada se prikazuju filmovi najzanimljivijih autora te zemlje.

Takođet, Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodjeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Selekcija koja traje već više od desetljeća je i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine.

Tijekom festivala bit će prikazan i izbor filmova s Festivala Zsigmond Vilmos u Segedinu kao i selekcija EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominirani za nagradu Europske filmske akademije.

Prateći program FEF Palić čini neodvojivi dio festivalskog doživljaja koji publici i gostima-umjetnicima prikazuje jedinstveni duh Festivala koji ga izdvaja iz sličnih manifestacija u Europi. Tijekom svog 28. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i glazbenog programa, FEF Palić će organizirati i brojne edukativne aktivnosti nastavljajući svoju misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umjetnosti.

H. R.

Najava događaja

03.09.2024 - Starčevo: Izložba o Hrvatima u Boki

Izložba fotografija pod nazivom Prizori prošlosti - Hrvati u Boki autorice Ksenije Žunac bit će otvorena u Galeriji Boem u Starčevu u utorak, 3. rujna, s početkom u 19 sati. Izložbu priređuju Dom kulture Starčevo i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

13.09.2024 - Gastofest u Subotici

Udruga Hrvatski Majur organizira Gastrofest koji će biti održan 13. rujna u dvorištu HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 19 sati. Mladi će sami pripremati razne gastronomske delicije koje će kasnije biti i konzumirane. Cijena ulaznice je 100 dinara u koju je uračunata konzumacija hrane i bezalkoholnog pića. Prijave, informacije i kupnja karata kod Ninoslava Radaka na broj telefona: 061/1398-478.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika