Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Za obnovu crkve još desetak godina

Za župljane Kukujevaca, one koji su ratnih devedesetih otišli iz svoga mjesta, one koji su ostali, ali i za cijelu Srijemsku biskupiju 11. lipnja, blagdan Presvetog Srca Isusova, bio je povijesni dan. Nakon radova koji su trajali dvije godine završena je prva faza rekonstrukcije župne crkve Presvetog Trojstva u Kukujevcima. Novu kupolu i križ blagoslovio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u prisustvu pomoćnog biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivana Ćirića, župnika domaćina Nikice Bošnjakovića, te svećenika Srijemske biskupije Ivice Živkovića i Ivana Rajkovića.

Tehnički zahtjevan posao

Podrška i novčana pomoć za obnovu pristigla je i od mons. dr. Đure Hranića, Đakovačko-osječkog nadbiskupa i mons. dr. Marina Srakića, nadbiskupa u miru, Zavičajne udruge Kukujevci, župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, Ministarstva kulture Republike Srbije, te Hrvatske katoličke župe Bl. Alojzije Stepinac iz Salzburga. Glavni projekt rekonstrukcije crkve urađen je uz suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Srijemskoj Mitrovici. Prva faza rekonstrukcije tornja započela je 20. kolovoza 2019. godine, a ugovorena cijena radova bila je skoro 117.000 eura. Do tog iznosa nedostajalo je još dodatnih 48.000 eura, što je uz pomoć donatora i osigurano. Novac za izradu križa od inox materijala i izradu jabuke-kugle, u iznosu od 2.200 eura, donirali su Kukujevčani, braća Ivica i Milan Cindrić koji danas žive u Hrvatskoj i Kukujevčanka, baka Eva Pavičić, koja je donirala 1.440 eura za pozlatu jabuke-kugle.

Širina crkve do ulice je 22 metra, duljina objekta je 48 metara, koliko iznosi i visina tornja. S postavljenom kupolom i križem visina crkve je sada 51 metar. Projekt je rađen na osnovu fotografije iz 1932. godine, dok toranj nije bio porušen. Projekt rekonstrukcije crkve Presvetog Trojstva izradila je inženjerka arhitekture u poduzeću Šidprojekt Nevenka Vidić.

»Bio je ovo zahtjevni projekt, s obzirom na to da je, osim višetonske dizalice, bila potrebna izuzetna preciznost prilikom postavljanja. Unutrašnjost crkve i sam glavni brod crkve su uništeni u Drugom svjetskom ratu kada je ona minirana. U samom tornju je skeletni armirano betonski sustav s 12 armiranih masivnih betonskih stupova i šest armiranih punih betonskih ploča. Sve je to urađeno kako bismo došli do visine koja je potrebna i kako bismo stabilizirali postojeće zidove. Ovo je izuzetno zahtjevan objekt i izuzetno zahtjevan posao. Na naše zahtjeve Ministarstvu kulture i informiranja dobili smo pozitivan odgovor. Prošli smo na njihovom natječaju i morali smo sami osigurati 80 posto potrebnih sredstava. To smo uspjeli uz pomoć Đakovačko-osječke i Srijemske biskupije i župljana. Jednim dijelom radove je financiralo i Ministarstvo vjera. Javna nabava je provedena 2019. godine i procijenjena vrijednost rekonstrukcije tornja s PDV-om je 19,2 milijuna dinara. Ovo što je urađeno mali je dio, jer slijede radovi na glavnom brodu crkve. Crkva će nakon završenih radova biti u izvornom obliku. Ovo su elementi barokne građevine i unutra su sačuvani lijepi barokni detalji. Ako uspijemo ovim tempom nastaviti radove, vjerujem da ćemo u narednih deset godina obnoviti cijelu crkvu«, istaknula je Vidić.

Vjera u kompletnu obnovu

Dobrodošlicu biskupima, svećenicima i svim prisutnima uputio je župnik domaćin Nikica Bošnjaković, izražavajući zadovoljstvo što je na župnoj crkvi u Kukujevcima završena prva faza rekonstrukcije. Riječi zahvale uputio je i srijemski biskup mons. Gašparović.

»Puni radosti skupili smo se u Kukujevcima da Bogu darujemo ovaj križ s kupolom za crkvu Presvetoga Trojstva. Zato ga ponizno zamolimo da bude uz nas svojom milošću, te svojom silom blagoslovi ovaj križ i kupolu. Neka nam ovaj križ bude znak na crkvi da je Isus Krist prisutan u njoj. Križ je poziv na pokajanje i preduvjet za uskrsnuće i uskrsnu slavu. Također, to je mjesto nade, mjesto propovijedanja i ono što je najvažnije mjesto spasenja. I evo danas križ je znak Kristove prisutnosti u ovoj crkvi u Kukujevcima. Znamo koliko je nastradala ova crkva i koliko su nastradali župljani iz ove župe. Dugo je vremena čekala na svoju obnovu. Iako su mnogi postavljali pitanje za koga je obnavljamo, mi smo odgovorili da ovu crkvu obnavljamo za Boga, ali i za vjernike koji su ovdje ostali i za sve one koji dolaze u ovu crkvu. Ovo je povijesni dan za sve nas. Koliko će njena kompletna obnova trajati, ne znamo. To će ovisiti od sredstava koje dobijamo od donatora i vjerujemo da će ih biti dovoljno. Ovo je i za našu biskupiju i za naše vjernike, kako one koji su ovdje ostali tako i one koji su prisilno otišli odavde, veliki događaj.«

Među prisutnima bili su i članovi Zavičajne udruge Kukujevci. Od dana osnutka udruge, 1998. godine, oni su počeli uplaćivati doprinose za obnovu crkve.

»U Kukujevcima je ostao samo mali broj stanovnika hrvatske nacionalnosti, koji nisu bili u mogućnosti prikupiti dovoljno sredstava za obnovu crkve. Naši članovi su insistirali da se uključe. Otvorili smo namjenski račun, počeli sakupljati novac isključivo za obnovu crkve. Drago nam je da je prva faza rekonstrukcije završena. Mi volimo doći u svoj rodni kraj, posjetiti svoju crkvu, jer to nam je sve što nam je ostalo ovdje. Završetak prve faze rekonstrukcije nam daje nadu da će crkva biti kompletno obnovljena«, kazala je predsjednica udruge Tatjana Rigo.

Proslava u Šidu

Proslava je nastavljena svečanom misom u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Šidu u povodu obilježavanja crkvenog goda župe Šid i 11. obljetnice HKD-a Šid. Misno slavlje je predvodio pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije Ivan Ćurić u zajedništvu sa srijemskim biskupom mons. Gašparovićem, domaćinom vlč. Bošnjakovićem i svećenicima iz Srijemske biskupije i grkokatoličkim svećenicima iz šidske općine. U svojoj propovijedi, obraćajući se vjernicima iz Šida i susjednih filijala, pomoćni biskup Ćurić im je poželio da dublje i cjelovitije razumijevaju i prihvaćaju život, te da vedra srca s Kristom snažnije žive svoje svagdane, ne sumorni, prazni i besciljni nego puni radosne nade da žive zemaljski put koji struji prema punini vječnoga života što nam dariva jedini Bog.

Svečanost misnoga slavlja uveličali su članovi HKD-a Šid obučeni u narodne nošnje. Nakon svete mise za sve prisutne upriličeno je druženje u župnom dvorištu.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika