Tema Tema

Olakšice za buduće brucoše

Državna matura u Srbiji, kada su u pitanju maturanti srednjih škola, izostat će i ove godine, no, po najavama trebala bi naredne školske godine ući u redoviti sustav obrazovanja.

Kako državne mature u Srbiji nema, tako oni koji žele studirati u Hrvatskoj, a nemaju osigurane posebne upisne kvote moraju polagati državnu maturu u Hrvatskoj. Matura se provodi polaganjem ispita obveznog dijela (hrvatski jezik, matematika i strani jezik) i izbornog koji ovisi od fakulteta, odnosno željenog smjera.

Državna matura i/ili upisne kvote

Kada su u pitanju maturanti iz Vojvodine, ove godine se prijavilo dvadesetak maturanata koji planiraju studirati u Hrvatskoj, a da bi se upisali na studij u Hrvatskoj postoje dva načina koja nam je pojasnila predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal.

»Maturanti koji su državljani Hrvatske imaju pravo na polaganje državne mature, ali i mogućnost upisa na fakultet putem posebnih upisnih kvota, ako ih određeni fakultet posjeduje. Za one koji nisu državljani Hrvatske, a jesu Hrvati (što moraju dokazati) imaju mogućnost upisati fakultet putem posebnih upisnih kvota. Posebne upisne kvote se ostvaruju putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz podnošenje propisane dokumentacije koja obuhvaća prijavni obrazac, kratak životopis, presliku valjane putne isprave, dokaz o prebivalištu izvan RH i rodni list s upisanom nacionalnom pripadnošću«, kaže Uršal i dodaje kako su ove godine posebne upisne kvote raspisane na sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Splitu i Veleučilištu u Vukovaru, te da ih ima dovoljno.

Prvi ispiti državne mature su već započeli, a do kraja lipnja će svih šest maturanata, koliko ih se prijavilo, obaviti sve ispite koji su propisani za određeni fakultet, odnosno smjer.

Polaganje i smještaj u Osijeku

Budući da državna matura podrazumijeva nekoliko ispita, učenici se prijavljuju u najbliže mjesto prebivališta, odnosno u ovome slučaju u Osijek.

»Svi naši maturanti odlaze u Osijek, a tome je prethodilo prijavljivanje u sustav obrazovanja u Hrvatskoj. HNV je za maturante ove godine osiguralo smještaj u Učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas, i to zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji, koja će financirati smještaj i hranu za spomenutih šest maturanata. Imali smo izuzetnu suradnju s ravnateljicom spomenute škole Sandrom Brajnović, a naše buduće studente je dočekala ravnateljica doma Mirjam Džalto. Ono što smo dodatno osigurali jest jedan antigenski test za maturante s ovog teritorija u Zavodu za javno zdravlje Subotica, zahvaljujući intenzivnoj komunikaciji s dr. Nebojšom Bohuckim koji nam je i prošle i ove godine pomogao u tome«, kaže Uršal.

O odlasku na polaganje državne mature razgovarali smo s maturanticom Josipom Kujundžić, koja planira upisati Filozofski fakultet, smjer psihologija u Zagrebu.

»Psihologija je posljednjih godina popularan smjer, pa je samim time i velika konkurencija. Stoga sam odlučila polagati državnu maturu, koja se odvija tijekom cijeloga lipnja i zbog toga je pomalo zahtjevna. Kako ne bismo svako malo morali putovati u Osijek, HNV nam je osigurao smještaj u domu u kom su nas lijepo primili. Osiguran nam je smještaj i sva tri obroka. Dobra strana je što imam mir za učenje i nemam nikakvih drugih obveza koje bi me ometale pri učenju. Pomalo se osjećam kao turist, budući da, kada ne učim, šetam i razgledam Osijek«, kaže Josipa.

Kada se maturanti upišu na fakultete i službeno postanu brucoši, imaju mogućnost aplicirati za smještaj u studentskim domovima, kao i za stipendije. Po riječima Margarete Uršal postoje tri vrste stipendija, a to su STEM stipendije (koje obuhvaćaju znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), zatim one koje raspisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i treća instanca je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH koja iznosi mjesečno 700 kuna i koja pokriva smještaj i hranu.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika