Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Do uspjeha uz rad, red i međusobno poštovanje

Samostalna zanatska radnja ZRG (Završni radovi građevine) iz Subotice, koja se bavi molersko-fasaderskim i gipserskim radovima, sutra (subota, 26. lipnja) obilježava 15 godina uspješnog poslovanja. Njezin vlasnik je Saša Vojnić Hajduk, koji je nakon deset i pol godina rada u jednoj subotičkoj molersko-farbarskoj firmi odlučio otvoriti vlastitu, za koju tada nije ni sanjao da će se tako brzo proširiti (kako po broju zaposlenih, tako i po vrsti poslova) i za kratko vrijeme imati svoj zaslužen »dio kolača« kada su u pitanju građevinski radovi i u Subotici, ali i u čitavoj zemlji.

Rast i razvoj

ZRG je počeo raditi s jednim uposlenikom (njegovim vlasnikom), da bi već iste godine kada je osnovan, u studenom bio »radni dom« za 11-ero ljudi.

»Nisam mislio da ću stići do ovdje, zamišljao sam da ću raditi sam i prvobitna djelatnost je bila samo molersko-farbarski radovi. Međutim, zbog potreba i zahtjeva investitora, stigli smo do toga da sada radimo i adaptacije, kao i gradnju novih objekata (od temelja do krova). Znači, uz suradnju s elektro, keramičarskom, stolarskom i drugim radnjama, radimo po principu 'ključ u ruke'. U jednom trenutku smo imali čak 22-oje zaposlenih, ali je 2011. zbog krize firma doživjela kolaps. Uspjeli smo se izvući i trenutno zapošljavamo 17-ero ljudi – osim mene, tu je poslovođa, građevinski inženjer, magacioner, a ostalo su moleri, zidari, gipsari i pomoćni radnici. Kada su veći poslovi u pitanju, međusobno se potpomažemo s drugim firmama iste djelatnosti, a ta se suradnja prije svega ogleda u razmjeni radne snage«, pojašnjava Vojnić Hajduk ističući kako tržište diktira tempo i vrste poslova i tome se trude prilagoditi. Ipak, nastoji naći neki balans.

»Ne želim da nas 'pojede' posao, iako ima trenutaka da u 15 sati, kad je kraj radnog vremena, ne znamo kako se zovemo, zbog obveza i pritisaka. Uz naše zaposlene, na dnevnom nivou imamo još oko 25-ero njih koji rade za našu firmu (keramičari, vodovodari...).«

Trenutni i ostali radovi

S radovima ZRG pokriva cijelu Srbiju – od Subotice do, najdalje, Novog Pazara.

»Jedan od naših investitora za kojeg radimo dugi niz godina je kompanija iz Novog Sada – Studio Moderna (Top shop), koja ima oko 50 prodavaonica po cijeloj Srbiji. Za njih smo najviše radili u Beogradu, u Subotici dva lokala, a najdalji lokal je u Novom Pazaru. Radili smo u hotelu Palisad na Zlatiboru, potom za Poštu, Toplanu, za Telekomove poslovnice u Subotici, Somboru, Apatinu, Odžacima, Staroj Pazovi, u jednom od najljepših tržnih centara u Srbiji Rajićeva u Knez Mihajlovoj, te u Ušću u Beogradu«, nabraja sugovornik radove izvan, kao i one u Subotici i njezinoj okolici:

»Radili smo fasadu na Vojnić palači na Korzou, tijekom više godina unutrašnje radove za hotel Galleria, fasadu upravne zgrade Turističkog informativnog centra na Paliću, fasadu Ekonomskog fakulteta, na Domu učenika, radili smo fiskulturnu dvoranu Tehničke škole Ivan Sarić, Mađarsku kuću na Paliću, dvije hale Masterplasta, te na dosta novih stambenih zgrada.«

Od svih poslova koje su do sada radili Saša Vojnić Hajduk ističe da su mu posebno dragi i da mu najviše znače oni na vjerskim objektima, a od trenutno aktualnih tu su radovi u crkvi sv. Roka u Subotici.

»Puno radimo na crkvama u Vojvodini (katoličkim, pravoslavnim, protestantskim), radili smo i na unutrašnjim radovima u subotičkoj Sinagogi, renovirali smo sva tri kata samostana sestri Dominikanki. Trenutno radimo u kerskoj crkvi sv. Roka, odnosno na njenom unutarnjem uređenju, kako bi zasjala u punom sjaju u povodu svojih 125 godina postojanja. Što se konkretnih radova ovdje tiče, osvježavamo njenu unutarnjost kroz reparaciju zidova. Naime, molerski radovi su specifični i dijele se na tri vrste: molersko osvježenje prostora, molersko krečenje s djelomičnim popravkama i molersko vraćanje u prvobitno, odnosno najbolje moguće stanje. Radovi u kerskoj crkvi su između drugih i trećih navedenih, jer postoje oni koje bi mogli, ali ih smijemo uraditi, poput onih na kapitelima (ukrasni elementi).«

Od skorijih radova Vojnić Hajduk navodi one na adaptaciji objekta PU Naša radost u Aleksandrovu, gdje su smještene jaslice vrtića Marija Petković – Biser.

Način rada i potpora

Nedostatak radne snage u ZRG-u uspijevaju riješiti planiranjem i dobrom organizacijom.

»Naša suradnja s drugim firmama koje nas potpomažu je višegodišnja i unaprijed se pravi tzv. dinamički plan te suradnje. Imali smo i taj problem da netko ne želi raditi baš za nas, jer mu ne odgovara stroga disciplina koja ovdje vlada. Naime, ZRG zahtijeva od svojih zaposlenih da budu na poslu u 15 do 7, da odlaze u 15 sati, da trebaju ispoštovati svoje radno vrijeme i vrijeme za pauzu. S druge strane, zaposleni točno znaju kad će dobiti akontaciju i plaću. Imaju pravo na godišnji, proslavu praznika, nagrađeni su za prekovremeni rad, a tu su i dodatni bonusi za kršćanske blagdane i drugi dodaci poput školskog pribora za djecu. Znači, najvažniji su red, rad i disciplina, čega se i ja naravno držim, jer želim u tom smislu biti primjer svih zaposlenima. Također, jako su mi važni međusobno povjerenje, poštovanje među svim zaposlenima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, riječju dobri međuljudski odnosi što mi je najvažnije od svega«, ističe Saša Vojnić Hajduk.

Na pitanje kako poslovanje sličnih firmi utječe na njihovo, kaže da voli zdravu konkurenciju, jer je to nešto što dodatno motivira na kvalitetan rad.

»U Subotici trenutno ima desetak firmi ovakvog kapaciteta, kao što smo mi i koje se bave sličnim poslovima. 'Borimo' se međusobno da bismo dobili neki posao, ali i mi imao svoj 'dio kolača' u ovom gradu, prije svega zahvaljujući našem dobrom poslovanju«, kaže ZRG-ov vlasnik, dodajući da mu u svemu puno znače ogromna potpora i veliko razumijevanje supruge Biljane i triju kćeri – Dunje (završava drugi razred na hrvatskom Srednje medicinske škole), Lane (završava osmi razred na hrvatskom i pred upisom je i Gimnaziju) i Sare (6 godina).

Biljana, koja je dugo bila učiteljica u hrvatskim odjelima u OŠ Ivan Milutinović u Subotici, trenutno radi kao nastavnica u OŠ Matija Gubec u Tavankutu gdje u hrvatskim i srpskim razredima predaje informatiku i matematiku.

Što se tiče budućnosti firme, Saša Vojnić Hajduk velike nade polaže u svog poslovođu Kristijana Molnara, pored kojeg bi, dodaje, mirno mogao otići u mirovinu. Kristijan, koji u ZRG-u radi četiri i pol godine, ističe da mu je zadovoljstvo raditi dinamičan i raznovrstan posao i to u firmi koja ima ugled poput ove; među ostalim je zadužen za vođenje rasporeda rada majstora na gradilištima, kontroliranje njihovog učinka i kvalitete rada, vođenje knjiga i završnih računa, te za obilazak gradilišta.

Saša na koncu kaže da voli raditi poslove koji ostavljaju trag, a to se prije svega odnosi na vjerske objekte i ponosan je na sve poslove koje su radili na njima i to prije svega zato što je vjernik.

»Svaki radni dan, moj poslovođa Kristijan i ja, s kojim dijelimo ured, započinjemo riječima 'Dragi Bože, pomozi za današnji dan', a završavamo 'Dragi Bože, hvala Ti za snagu koju si mi dao'. To je nešto što me nosi kroz posao.«

Dodaje kako su se u ovih 15 godina svojim radom dokazali na način da im ne treba nikakva reklama, većinu poslova rade na preporuku, imaju mnogo višegodišnjih stalnih mušterija, te kako se trudi da svaki njihov investitor na kraju bude zavoljan, ali isto tako nastoji zaštititi sebe, svoje zaposlene i interes svoje firme.

I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika