Aktualno Aktualno

Počela izgradnja Hrvatske kuće

Dva mjeseca nakon polaganja kamena temeljca počeli su radovi na izgradnji Hrvatske kuće u Subotici u kojoj će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća i NIU Hrvatska riječ. Početak radova obišao je Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

»Radovi na izgradnji Hrvatske kuće su i službeno počeli. Vlada Republike Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH osigurala je sredstava za prvi dio izgradnje. U planu je da se do konca godine čitav objekt stavi pod krov, što znači da bismo mogli realizirati dvije faze izgradnje ovog objekta, a nadam se da ćemo do kraja 4. mandata HNV-a i svečano moći otvoriti ovaj objekt. Zahvalni smo Vladi RH i Središnjem državnom uredu koji su prepoznali da nas je potrebno ne samo institucionalno već i kadrovski podupirati«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

»Malo kada sam bio ovako sretan i ushićen u Subotici, a bile su razne prigode. Dakle, ovaj trenutak kada se vidi da je stvarno počelo građenje Hrvatske kuće nešto je posebno. Od same inicijative koju su pokrenuli Jasna Vojnić i Tomislav Žigmanov, a koja je od Republike Hrvatske prihvaćena, pokazali ste da ukoliko je riječ o dobrom i kvalitetnom projektu, njegova realizacija ne može izostati. Veseli me što stvarni početak radova ide s danom rođenja buskupa Ivana Antunovića, a što se opet veže uz nagrade najboljim učenicima. Dobili smo u ovom danu koncentrirano sve ono što nosi identitet zajednice. Oduševljen sam činjenicom da se tako veliki pomaci događaju«, kazao je Bošnjak prilikom obilaska radova na gradilištu Hrvatske kuće.

Z. V.

 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika