Tema Tema

Prvi put dodijeljene dvije »crvene kravate«

Svečanom akademijom u okviru koje je Hrvatsko nacionalno vijeće dodijelilo nagrade i priznanja najboljim učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, u petak, 25. lipnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće obilježen je jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, predvoditelja nacionalnog preporoda Hrvata u južnoj Ugarskoj. Prvi puta, otkako se dodjeljuje, crvena kravata pripala je dvojici subotičkih malih maturanata, ujedno i učenika generacije, i to Matiji Ivkoviću Ivandekiću iz OŠ Ivan Milutinović i Andriji Mandiću iz OŠ Matko Vuković.

Riječi potpore

U povodu rođenja biskupa Ivana Antunovića koji je svojedobno afirmirao hrvatski jezik i kulturu, te sudjelovao u organiziranju brojnih prosvjetnih i kulturnih institucija u Bačkoj, ovom je prigodom, kako je to i uobičajeno na kraju svake školske godine, proslavljen i uspjeh učenika koji njeguju svoj materinski jezik, odnosno onih koji se školuju na hrvatskom.

Obraćajući se učenicima riječima kako je svatko od njih škrinjica u kojoj su posađeni brojni talenti, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić im je, među ostalim, poručila da, baš kao subotički oratorij šire zajedništvo, kao Odbor HNV-a za obrazovanje prenose znanje jedni na druge, kao mladi tamburaši sve nas uveseljavaju, kao Središnji državni ured i općine u Hrvatskoj pomažu jedni drugima, kao nastavnici i učitelji obogaćuju jedni druge, te kao roditelji jačaju krila jedni drugima.

Nazočnima se obratila i pomoćnica pokrajinskog tajnika za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milinka Hrćan.

»Mudri Nelson Mendela je izjavio da je obrazovanje najmoćnije oružje koje se može upotrijebiti kako bismo mijenjali svijet. Drago mi je da dijelite njegova gledišta i, ulažući u obrazovanje, štitite, unaprjeđujete i promovirate kulturni identitet hrvatske nacionalne zajednice, kao i pozitivne vrijednosti. Pokrajinsko tajništvo će i ubuduće biti podrška svakom nastojanju i aktivnostima Nacionalnog vijeća u tom području i partner naporima da se bogatstvo i raznolikost ovih prostora očuvaju i unaprjeđuju. Hvala vam što njegovanjem hrvatskog identiteta doprinosite očuvanju multikulturalnosti kojom se naša Vojvodina iskreno ponosi«, rekla je Hrćan.

Gost na akademiji bio je i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak, koji se zahvalio učiteljima, ravnateljima i HNV-u na istrajnosti i kreativnosti kojima su uspjeli prebroditi tešku situaciju koja je iza nas.

»Ovdje je kao u nekoj košnici. Svima nam nedostaje ovakve atmosfere, svima nam je dosta distance, izolacije, razgovora na daljinu, aktivnosti, a vjerujem da je u proteklom razdoblju najteže bilo našoj djeci, čiji je kreativni razvoj na neki način zaustavljen. Unatoč tome, puno se toga uspjelo napraviti i zato se želim zahvaliti učiteljima, ravnateljima i HNV-u na istrajnosti, kreativnosti kojom su uspjeli prebroditi tu tešku situaciju i kojom su uspjeli djeci ponuditi barem dio onoga što bi inače dobili. Zahvaljujem se učiteljima na svemu što čine jer njihov je posao ponekad nedovoljno cijenjen, a bez njega nema napretka i uspjeha. Posebice vi, koji u sredini koja nije uvijek blagonaklona prema hrvatskome jeziku predajete na tome jeziku, u sredini koja ne razumije uvijek da su određeni subetnički dijelovi integrativnog hrvatskog naroda nešto na što smo mi jako ponosni, u sredini koja ponekad samo formalno zadovolji ono što bi trebalo, ipak uspijevate. Institucije RH znaju što činite i hvala vam na tome«, istaknuo je Bošnjak.

Nagrade po kategorijama

Uspjesi učenika bili bi nezamislivi bez vrijednih učitelja, nastavnika i ravnatelja, pa stoga HNV svake godine nagrađuje najbolje među njima. Ove godine to su: Marinko Stantić, župnik župe Marija Majka Crkve u Aleksandrovu, veliki zagovaratelj obrazovanja i odgoja na hrvatskom, iznimno zaslužan za otvaranje prvih jaslica na hrvatskom jeziku u Srbiji, potom Elena Brdar, učiteljica koja je povela prvu generaciju učenika nastave na hrvatskom u OŠ 22. oktobar u Monoštoru, te Sanja Dulić, učiteljica u OŠ Ivan Milutinović u Subotici, koja se, među ostalim, istaknula kreativnošću, posvećenošću i praćenju inovacija u obrazovanju te u poticanju svojih učenika da koriste suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije u procesu učenja.

Učenici hrvatske nastave, njih 137, koji su ostvarili odličan uspjeh, odnosno zapažene rezultate na općinskim, okružnim, pokrajinskim i republičkima natjecanjima iz raznih predmeta i vještina, nagrađeni su u različitim kategorijama. U prvoj kategoriji pohvaljeni su učenici (njih 31) za postignute rezultate u izvannastavnim aktivnostima u kojima su osvojili jedno od prvih triju mjesta u ekipnim ili pojedinačnim natjecanjima. HNV pohvaljuje i nagrađuje i učenike koji su postigli skroz odličan uspjeh, a neki od njih su se dokazali u pojedinim vještinama ili sudjelovali na natjecanjima (61). Tu su i učenici koji su na školskim i općinskim natjecanjima iz različitih predmeta osvojili jedno od prvih triju mjesta (4). Sljedeća kategorija nagrađenih su učenici koji su na okružnim natjecanjima iz različitih predmeta osvojili jedno od prvih triju mjesta (4). Učenicima koji su na republičkim natjecanjima iz različitih predmeta osvojili jedno od prvih triju mjesta (njih 6) ovom prigodom su uručene i diplome s republičkog natjecanja iz hrvatskog jezika. Tu su i nagrade srednjoškolcima koji su se istaknuli u izvannastavnim aktivnostima (19), onima koji su ostvarili zapažene rezultate na različitim natjecanjima i osvojili jedno od prvih triju mjesta (4), te srednjoškolcima koji su postigli skroz odličan uspjeh (8).

Kandidati i dobitnici crvene kravate

Titula crvena kravata na simboličkome planu predstavlja priznanje za postignute uspjehe, a sama po sebi prepoznatljivo je obilježje identiteta matične domovine Hrvatske. Učenici koji su ušli u najuži izbor za ovu titulu su: Iva Molnar, Lucija Horvacki i Andrija Mandić, učenici OŠ Matko Vuković u Subotici, te Matija Ivković Ivandekić, učenik subotičke OŠ Ivan Milutinović.

Za školsku 2020./21. godinu ovoga je puta, umjesto jednom, crvena kravata iznimno uručena dvojici učenika generacije – Andriji Mandiću i Matiji Ivkoviću Ivandekiću, dvojici sportaša, matematičara, mladih znanstvenika širokog interesa, glazbenika, dvojici iznimnih učenika, u natjecanjima rivalima, a prijateljima od vrtića. Uz crvenu kravatu, koju su ponosno ponijeli na vratu, dobili su i vaučer za besplatne udžbenike za prvi razred srednje škole te sliku – dar HLU Cro-art.

Svečanoj akademiji, osim navedenih, prisustvovali su načelnik Općine Stari Jankovci u RH Dragan Sudarević, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, ravnatelj NIU-a Hrvatska riječ Ivan Ušumović, predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović Josip Štefković, te članovi Izvršnog odbora i Odbora HNV-a za obrazovanje, vijećnici, svećenici, ravnatelji i djelatnici škola, odgojitelji.

U okviru programa nastupili su Tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović, maturantica Srednje glazbene škole u Subotici Magdalena Temunović, Marko Brdar iz Monoštora na harmonici, predškolci subotičkih vrtića Marija Petković – Sunčica i Marija Petković – Biser, te komorni sastav Kockice HGU-a Festival bunjevački pisama.

Posebna zahvalnost na kraju programa iskazana je Margareti Uršal i Nataši Stipančević iz Odjela HNV-a za obrazovanje, koje su, kako je navedeno »i ove godine učinile da ovaj dan bude uistinu poseban i svečan, a koje čine da obrazovanje naše djece krasi izvrsnost i prepoznatljiva kvaliteta«.

I. Petrekanić Sič

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika