Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Pod zaštitom sveca iz staroga kraja

Stanovnici salaša Bezdanski put, koji se nalaze sjeverno od Sombora, proslavili su 27. lipnja 50. obljetnicu izgradnje i blagoslova svoje župne crkve sv. Nikole Tavelića. Župna crkva se nalazi posred sedam kilometara dugačkog reda salaša, u kojima većinom žive bunjevački Hrvati, a koji se pruža uzduž puta između Sombora i Bezdana, a župa obuhvaća i neke od salaša sjeveroistočno od toga puta (Mali Beč, te svi salaši zapadno od korita Mostonge). Iako je stanovnika salaša sve manje, crkva je bila puna zahvalnih župljana i njihovih gostiju koji su se sjetili radosnih događanja iz 1971. godine. Te je godine župnik župe Presvetog Trojstva u Somboru preč. Ivan Juriga isposlovao dozvolu za gradnju, na njivi koju su za izgradnju darovali Petar i Aranka Gromilović je blagoslovljen i postavljen kamen temeljac od strane prvog subotičkog biskupa Matije Zvenakovića 13. lipnja, te unutar nekoliko mjeseci izgrađena sama crkva potporom mnogobrojnih darivatelja, koja je na blagdan sv. Nikole Tavelića blagoslovljena. Budući da je zajednica vjernika Bezdanskog puta prije izgradnje crkve slavila kao dan proštenja Petrovo, ostao je običaj da se »ljetno« proštenje proslavlja u tjednu u kojem se slave i sv. Petar i Pavao.

Crkva vjernih salašara

Svetu misu zahvalnicu predslavio je 27. lipnja mons. Stjepan Beretić, župnik župe subotičke katedrale, podrijetlom Somborac. Koncelebrirali su nekadašnji župnik vlč. Lazar Novaković, sadašnji preč. Josip Pekanović, te trenutačni dušobrižnik vlč. Luka Poljak. Zahvalnost za ono što se u 50 godina događalo i dogodilo i molitvu da salašare Gospodin i dalje prati svojim blagoslovom izrekao je mons. Beretić.

»Kako je bila velika vjera graditelja ove crkvice!«, kazao je u homiliji predsjedatelj misnoga slavlja. »Počelo se ni od čega. Župnik je isposlovao dopuštenje za gradnju crkve, ali se politika promijenila. Ljudi koji su odobrili gradnju bili su kažnjeni. Blago čovjeku koji ima povjerenja u Boga i u dobru i u zlu! Zato danas zahvaljujemo Bogu i za žive i za pokojne graditelje ove crkve slavljenice. Sjećam se kako je pokojnom župniku Jurigi srce bilo na ovim salašima. Jako ih je volio«, kazao je Beretić.

Propovjednik se osvrnuo na lik sv. Nikole Tavelića.

»Na dan 14. studenoga 1391. pretrpio je mučeništvo u Jeruzalemu. Žarko je želio postati svećenik, misionar u Svetoj Zemlji. Stupio je u franjevački red, no kad je postao svećenik, poglavari su ga poslali u Bosnu da propovijeda bogumilima. Čim mu se pružila prilika, sa svoja tri redovnička brata otišao je u Svetu Zemlju. Svoju je vjernost Isusu platio najprije vjernim služenjem u Bosni, a onda vlastitom krvlju, zajedno sa svojom subraćom, u Jeruzalemu. Nije nam sv. Nikola drag samo zato što je mučenik za našu vjeru. Drag nam je i zato što je iz Šibenika, grada gdje se govori naša ikavica. I u Bribiru, odakle je podrijetlom brojna obitelj Parčetić, čiji potomci žive ovdje, Nikola je imao svoju rodbinu. Zato je sv. Nikola svetac našeg starog kraja, pa mu se posebno radujemo«, naglasio je Beretić.

Dužionice na Bezdanskom putu

Prisjetivši se života na salašima i vjernosti Katoličkoj crkvi koju iskazuje ovdašnji živalj, Beretić je zaključio:

»Ovaj kraj i Grad Sombor je bio darežljiv prije 50 godina. Podigli ste crkvu! Znam kako su u župni ured dolazili Somborci i donosili darove za nju. Nisam zaboravio dužionice na Bezdanskom putu. Bili su to skupovi zahvalnosti, duboke vjere i narodnog ponosa, kola i veselog pjevanja. Godine 1974. ovdje sam slavio jednu od svojih prvih misa. Sjećam se vaše radosti i darežljivosti. Iz razgovora s prijašnjim župnicima čuo sam samo pohvale o vjernicima koji se ovdje okupljaju. Zaslužili ste veliko ime i na ponos ste cijele biskupije«.

Tijekom mise liturgijsku je glazbu izvodio prof. Mihajlo Parčetić, kantor u crkvama Uzvišenja sv. Križa i sv. Nikole Tavelića.

U svojstvu izaslanika gradonačelnika Sombora na misi su bili prisutni Szilárd Jánkovics i Ivan Šimunov. Nakon mise zahvalnice, župljani su goste počastili i na sudjelovanju se zahvalili u crkvenom dvorištu. Pristigli svećenici i gosti obitelji Perice i Sandre Tucakov, obitelji koja je nasljednik darodavaca zemljišta za izgradnju crkve, obitelji Gromilović, ugošćeni su na agapeu.

Svećenici na salašima

Župa sv. Nikole Tavelića ustanovljena je 25. srpnja 1985. godine i, osim što je najmlađa, jedina je u Subotičkoj biskupiji koja ima prvoga hrvatskog sveca za patrona. Svećenici koji su vodili brigu o katolicima na Bezdanskom putu prvo su dolazili iz centralne somborske župe, a nakon što je ustanovljena, 1960. godine, iz župe Uzvišenja sv. Križa. Od te godine to su bili: Ivan Juriga, Franjo Bogišić, Josip Temunović, Josip Pekanović, Franjo Ivanković, Lazar Novaković, Marinko Stantić, Slavko Večerin, te od jeseni 2020. godine nanovo Josip Pekanović, a u svojstvu kapelana Luka Poljak.

Marko Tucakov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika