Tema Tema

Nove službe svećenika

Subotički biskup mons. Slavko Večerin donio je odluke o imenovanjima na pojedine službe, razrješenjima i premještajima svećenika Subotičke biskupije, objavljene u najnovijem broju biskupijskoga službenog glasila Letterae Circulares. Odluke su pretočene u kanonske dekrete koji su uručeni imenovanim svećenicima, s datumima kojima prestaju pojedine službe i započinju nove, te s upućivanjem na pojedine kanone Zakonika kanonskog prava, te mjesnoga zakonika Codex Bačiensis. Hrvatska riječ donosi biskupove odluke koje se tiču župa hrvatskog govornog područja te dvojezičnih župa u Bačkoj.

Vlč. Luka Poljak imenovan je povjerenikom za misijski pastoral Subotičke biskupije. Vlč. dr. Endre Horváth razriješen je službe župnika u Sivcu i upravitelja u Kruščiću i u Crvenki. Vlč. László Hajdú, upravitelj župe u Čonoplji, imenovan je upraviteljem župe u Sivcu. Preč. Mirko Štefković imenovan je jednim od glasnogovornika Subotičke biskupije. Prof. dr. Ivica Ivanković Radak imenovan je sudskim vikarom (oficijalom) Subotičke biskupije.

Mons. Ferenc Fazekas, generalni vikar, razriješen je službe župnika u Bačkoj Topoli i imenovan župnikom župe sv. Jurja u Subotici. Umjesto vlč. Józsefa Szakálya, koji je imenovan župnikom u Bačkoj Topoli, župnik u župi Isusa Radnika u Subotici bit će mons. Géza Zapletán, koji je razriješen službe župnika župe Kanjiža I. Vlč. István Palatinus iz župe sv. Jurja u Subotici ide u župu Kanjiža I. Preč. Róbert Erhard neće biti više župnik u Imenu Marijinom u Novom Sadu nego je imenovan župnikom župe u Bajmaku, a u Novi Sad na mjesto župnika centralne župe dolazi mons. Attila Zsellér. Vlč. Zsolt Bende sa službe župnika župe u Bajmaku dolazi na mjesto župnika u Kruščiću i u Crvenki.

Vlč. Dražen Dulić razriješen je službe župnika u Đurđinu i imenovan župnikom u Monoštoru. Vlč. Daniel Katačić razriješen je službe kapelana u Novom Sadu, te imenovan upraviteljem župe u Đurđinu. Vlč. Nebojša Stipić razriješen je službe kapelana u Čantaviru te imenovan kapelanom u župi Imena Marijina u Novom Sadu s pripadajućom župom sv. Roka u istom gradu. Vlč. Luka Poljak razriješen je službe župnog vikara župe Presvetog Trojstva u Somboru i imenovan župnim vikarom u Molu. Preč. Josip Pekanović razriješen je službe upravitelja župe Uzvišenja sv. Križa i župe sv. Nikole Tavelića u Somboru. Na mjesto župnika u tim somborskim župama dolazi preč. Josip Štefković, koji je razriješen službe župnika u Baču s pripadajućim župama u Tovariševu i u Deronjama te upravitelja župe u Plavni sa župom u Bačkom Novom Selu. Vlč. dr. Marinko Stantić razriješen je službe župnika župe Marija Majka Crkve u Aleksandrovu (Subotica) i imenovan župnikom župa u Baču, Tovariševu i Deronjama, upraviteljem župe u Plavni i Bačkom Novom Selu, te vršiteljem dužnosti dekana Bačkog dekanata.

Preč. Željko Šipek razriješen je službe župnika u Žedniku i imenovan župnikom župe Marija Majka Crkve u Subotici i rektorom Biskupijskog svetišta Bunarić. Preč. Franjo Ivanković razriješen je službe župnika u Tavankutu, Gornjem Tavankutu i Mirgešu i imenovan župnikom župe u Žedniku. Vlč. Marijan Vukov razriješen je službe župnika župe Uskrsnuća Isusova u Subotici i imenovan župnikom u Tavankutu s pripadajućim vikarijama. U župi Uskrsnuća Isusova župnik će biti vlč. Vinko Cvijin, koji je razriješen službe župnika župa u Vajskoj i u Bođanima. Preč. Goran Vilov razriješen je službe župnika u Monoštoru i imenovan župnikom u Vajskoj i u Bođanima. Vlč. Damjan Pašić, mladomisnik, imenanovan je župnim vikarom u Bajmaku. Vlč. Patrik Tvorek razriješen je službe katedralnog kapelana, te stavljen na raspolaganje Krčkoj biskupiji na razdoblje od jedne godine.

Svećenici koji su imenovani na nove službe župnika ili upravitelja župa prisežu, po zakonu Crkve, ispovijest vjere i prisegu vjernosti pred biskupom, a zatim se obavlja primopredaja župa do datuma koji određuje biskup. Imenovanje novih župnika priopćava vjernicima ili pastoralnom vijeću župe dekan ili arhiprezbiter i o tome izvješćuje Ordinarijat biskupije. Prve mise novoraspoređenih svećenika u njihovim novim župama, većinom tijekom srpnja, po pravilu bit će svečane.

M. Tucakov

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika