Tema Tema

Cijena tri puta niža od tržišne

Mještani srijemskih sela sa zadovoljstvom su dočekali vijest o izgradnji autoceste i brze prometnice. Rasteretit će promet osobnih i teretnih vozila koji sada svakodnevno prolaze kroz njihova mjesta. No, problem je nastao prilikom eksproprijacije zemljišta u Hrtkovcima. Naime, oko 30 poljoprivrednika iz tog mjesta morat će ustupiti više od 350 hektara zemlje Koridorima Srbije, jer će državna cesta prolaziti preko njihovih njiva. Kažu, to nije sporno, ali je problem ponuđena cijena: 82 dinara po četvornom metru, koja je prema njihovim riječima, tri puta niža od tržišne.

»Jednu od mojih njiva siječe trasa od ceste. To nije problem. Sporna je cijena koja nam se nudi. Većina poljoprivrednika iz sela koji imaju zemlju pored ceste gdje će se graditi prometnica angažirali su odvjetnike i pokrenuli sudski spor, jer ima pojedinaca kojima se oduzimaju i mnogo veće površine. Mještani Kuzmina imaju zemlju bolje kvalitete, prve i druge klase i njima je kada se počela graditi autocesta bila ponuđena odgovarajuća cijena. Kod nas je zemljište treće i četvrte klase. Ne nadamo se cijeni koju su ponudili zemljoradnicima iz Kuzmina, ali ne pristajemo na dvostruko manju cijenu od tržišne, koliko nam sada nude. Ono što želimo jest razumna cijena za zemlju od koje živi većina mještana. Očekujem da ćemo postići dogovor, da ćemo uspjeti dobiti odgovarajuću cijenu, te da će ovaj problem biti riješen«, kaže Karlo Pač iz Hrtkovaca.

Cesta od 76 kilometara

Radovi na izgradnji ceste Ruma – Šabac – Loznica, počeli su u prosincu 2019. godine. Izgradnja autoceste Ruma – Šabac (21,14 kilometara) i brze prometnice Šabac – Loznica (54,58 kilometara) jedan je od prioritetnih projekata Vlade Srbije u cestovnom prijevozu. Ta prometnica je važna za razvoj i povezivanje Srijema, Mačve, zapadne Srbije i Vojvodine, ali i zbog povezivanja tog dijela Srbije s BiH. Radovi su počeli kod Šapca, gdje se trenutno radi na gradnji velikog i modernog mosta na Savi. Trasa buduće državne ceste I-B reda je utvrđena na osnovu generalnog projekta, plana područja posebne svrhe i usuglašavanja s predstavnicima lokalne samouprave. Nositelj projekta je Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture, a za privremeno vršenje nadzora zaduženi su Koridori Srbije a.d. Ukupna vrijednost radova je 467,5 milijuna eura, a glavni izvođač je azerbajdžanska kompanija Azvirt. Prema najavama državnih zvaničnika, autocesta Ruma – Šabac trebala bi biti završena do listopada 2023. godine, a brza prometnica od Šapca do Loznice do 2024. godine.

Borba na sudu

Jedan od zemljoradnika iz Hrtkovaca, koji se nije htio predstaviti, mora ustupiti 40 od ukupno 120 ari zemlje, koliko posjeduje pored ceste gdje će se uskoro graditi prometnica. Kaže da mu je to najplodnija njiva, te ne pristaje ustupiti je za cijenu koja mu se nudi.

»Naknada je sramotna. To je najveći problem. Cijena od 82 dinara za četvorni metar je veoma niska. Cijela njiva će mi biti uništena i rasparčana, budući da će s jedne strane autoceste ostati 20, a s druge oko 80 ari zemlje. Ako je u Kuzminu, Bosutu i Sremskoj Rači, kada je počela izgradnja autoceste, zemljoradnicima isplaćeno 400 dinara za četvorni metar, smatramo da i mi zemljoradnici u Hrtkovcima zaslužujemo biti odgovarajuće isplaćeni. Za svoja prava ćemo se boriti na sudu. Do sada su održana dva ročišta na kojima su Koridori Srbije ponudili cijenu od 82 dinara. Mi smo to odbili. Čekamo treće ročište i bit će onako kako sud odluči. Spremni smo prodati zemlju, ali za poštenu naknadu. Da sam ranije znao da će ovako biti, prodao bih zemlju po cijeni od 8.000 eura po jutru. Po sadašnjoj ponudi cijena će biti manja od 4.000 eura po jutru. Kako će se završiti sudski postupak, vidjet ćemo. Ono što znamo jeste da za mjesec dana počinje izgradnja autoceste preko naših polja koja se nalaze pored puta koji vodi od Hrtkovaca ka Nikincima i ka Buđanovcima«, ističe ovaj mještanin Hrtkovaca.

Zemlja – život Srijema

I dio crkvene zemlje biti će ustupljen za izgradnju prometnice.

»Crkvenog zemljišta ima osam jutara. Nešto više od jednog ara država će nam oduzeti ali imamo sreće, jer je to zemlja uz kanal i nije velika šteta kao što je to slučaj kod drugih. Mislim da je cijena koju nude mala, ali očekujemo da će se postići dvostruko veća cijena, koliko realno i vrijedi. Većina mještana iz Hrtkovaca se bavi poljoprivredom. Nitko od njih tu zemlju nije htio prodati, jer je to njihova djedovina i očevina. S obzirom da je ovo poljoprivredni kraj, svi su željeli nastaviti s poljoprivredom. Poslije eksproprijacije zemlje će biti manje i ostat će rasparčani komadi jer će je sjeći autocesta. Neki od mještana će je pokušati prodati i kupiti zemlju na drugom mjestu. Srijemci vole zemlju. Već desetljećima se oni bave poljoprivredom i oni bez zemlje ne mogu zamisliti život. Oštećeni su, jer će imati manje kvalitetne zemlje za obradu, a oni uglavnom od zemlje žive«, ističe hrtkovački župnik Ivica Živković, dodajući da se usprkos svemu nada da će uz pomoć odvjetnika zemljoradnici iz Hrtkovaca uspjeti riješiti ovaj problem, te da će uspjeti dogovoriti veću cijenu; barem dvostruko veću od one koja je ponuđena na drugom sudskom ročištu.

Bez odgovora

Na adresu Koridori Srbije poslali smo dopis s pitanjima vezanim za temu eksproprijacije zemljišta u Hrtkovcima. Do zaključenja našeg tjednika odgovor nismo dobili.

Na kraju razgovora naši sugovornici također navode da bi bilo korektno da im je umjesto novca, u zamjenu za njihovu zemlju, bila ponuđena državna zemlja. Kako ističu, većina bi se prije složila s tim, nego s niskom cijenom koja im je trenutno ponuđena.

S. D.

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika